Elsősegélyt nyújtani szívroham esetén

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elsősegélyt nyújtani szívroham esetén?

Szivroham .jpg
Hazánkban igen gyakori a szív- és érrendszeri megbetegedések száma és sajnos a legtöbb haláleset ennek köszönhető. A szívroham tulajdonképpen a szív rendellenes működése, zavara. A szív vért pumpál szervezetünkben, ezzel eljuttatva a fontos tápanyagokat és oxigént testünk különböző pontjaira. Azonban az összehúzódásokat végző szívizmoknak is szüksége van erre. Ha az ezt a feladatot ellátó koszorúerek elzáródnak, és a szív nem kap kellő mennyiségű oxigént, akkor a szívizom egyes részei elhalhatnak. Ennek kialakulása lehet gyors és lassú is, viszont az ilyenkor jelentkező fájdalmak már a szívinfarktus jelei.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerjük fel a szívroham jeleit, tüneteit! A gyors lefolyású szívroham esetén a szív rendellenes vérellátása következtében egy ún. elektromos ingervezetési zavar lép fel, mely kamra-defibrillációt okoz. Ez azt jelenti, hogy a szív nem a normális frekvencián mozog, hanem össze-vissza ugrál, szabálytalanul "ver". Ez az egyik jele. Az egyik legjellemzőbb tünet a szorító mellkasi fájdalom. Ez a fájdalom kisugározhat a végtagokba, nyakba vagy a hát különböző pontjaira is. Tünete még a gyors lefolyású szívrohamnak a légszomj, fulladásérzet.
 2. Teremtsünk biztonságot a beteg körül! Például ha a zebrán esik össze, ne az úttesten lássuk el. A biztonság megteremtésekor nem csak a betegre, de a környező emberekre és önmagunkra is gondoljunk!
 3. Szólítsuk meg és óvatosan rázzuk meg, hogy kiderüljön, eszméleténél van-e! Ezután óvatosan fektessük a hátára, egyenes testtartásba.
 4. Ellenőrizzük a légzését! Egyik kezünket tegyük a hajas fejbőrre, másik kezünkkel az állánál megfogva hajtsuk hátra a sérült fejét. Fülünkkel hajoljunk a füléhez és közben nézzük a mellkasát! Így három érzékszervünkkel is megvizsgálhatjuk egy időben a légzést. Ha a sérült lélegzik, akkor látnunk kell a mellkas emelkedését-süllyedését, valamint éreznünk és hallanunk kell a levegő kiáramlását az orrából. A légzésvizsgálat maximum 10 másodpercig tartson, ez alatt legalább 2 levegővételt kellene tapasztalnunk. Előfordulhat, hogy valamilyen akadály van a légcsőben, de ezt a körülmények megfigyelésekor hamar kizárhatjuk. Ha például étteremben vagyunk és az illető éppen evett a rosszullétekor, akkor ezt is ellenőriznünk kell.
 5. Hívjunk segítséget! Még az újraélesztés megkezdése előtt hívjuk fel magunkra és a betegre figyelmet. Kérjünk meg valakit, hogy hívjon mentőt! Ha nem jön senki, akkor magunknak kell szakértői segítséget hívnunk!
 6. Kezdjük meg a mellkasi kompressziót! Az újraélesztésnek mindig a mellkas-masszázs az első lépése. Egyik tenyerünket tegyük rá a másikra, kulcsoljuk össze. Az alul lévő tenyér alsó párnáival végezzük a masszázst. A masszázs helye a mellkas közepén, a légcső vonalának és a mellbimbók vonalának találkozási pontja legyen! Térdeljünk a beteg mellé és kezdjük meg a lenyomásokat! Egy lenyomás körülbelül 4-5 centiméter legyen, a tempója egyenletes! Végezzünk belőle szünet nélkül pontosan 30-at!
 7. 30 mellkasi kompresszió után 2 befújás! A fejet hajtsuk hátra a már ismert módon és fogjuk be a sérült orrát, majd az állánál fogva nyissuk ki a száját! A saját ajkainkat az övére tapasztva fújjunk bele. A befújásnak normál méretűnek kell lennie, tehát mintha csak rendesen kilélegeznénk. (Nem lufit fújunk!) Minden befújás után ellenőrizzük a légzést a már ismert módon! A fejünk oldalra hajtása nem csak a mellkas mozgásának figyelésére alkalmas, de ekkor tudunk új levegőt venni. Körülbelül annyi ideig is figyeljünk csak a mellkast, amennyi idő a levegővételhez szükséges! A két befújást a lehető leggyorsabban kell elvégezni (4-5 másodperc), hogy minél kevesebb ideig szüneteltessük a mellkasi masszázst.
 8. A sikeres 2 befújás után folytassuk a mellkasi kompressziót! Az arányt jól jegyezzük meg! 30:2
 9. A szívmasszázst folytassuk addig, míg a beteg állapota nem stabilizálódik, vagy míg meg nem érkeznek a mentők, vagy míg el nem fáradunk!


[szerkesztés] Tippek

 • Ha bizonytalanok vagyunk a befújás menetében, a mellkasi kompresszió akkor is fontos! Ezt lehetőség szerint mindenképp kezdjük meg a mentők kiérkezése előtt!
 • Ha van a közelben gumikesztyű, vegyük fel! Így sokkal higiénikusabb az újraélesztés!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Lélekjelenlét és higgadtság
 • Gyors reakció
 • Telefon a segítség- és mentőhíváshoz
 • Némi gyakorlat
 • Gumikesztyű
 • Próbababa és gumilabda


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nem mindenki képes higgadt helyzetben a bizonytalan tudást és tapasztalatot a legmegfelelőbb módon előhívni, ezért a legjobb, ha az újraélesztés technikáját gyakoroljuk otthon! Erre a célra megfelelő egy próbababa, és egy gumilabda.
 • Figyeljünk arra, hogy az újraélesztést szilárd felületen végezzük!
 • A befújás mértékében is lehetséges hibát elkövetni, viszont a legnagyobb bajt azt tudja okozni, ha el sem kezdjük a segítségnyújtást!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Az elsősegélynyújtás menetét pontosan illusztrálja a következő videó.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah