Elnevezni valakiről egy csillagot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elnevezni valakiről egy csillagot?

Elnevezni egy csillagot.jpg
„Magyarázz, érezze rajtad meg, hogy neki Te leszel az az egy, S ha nem is hozol le csillagot, sokról mutatod meg, hol ragyog” – énekli Lovasi a Kiscsillag zenekar Sirály című számában, s ilyenkor egy tapasztalt romantikusnak bizony eszébe jut, hogy nem kell lehozni feltétlenül a csillagot, ha már egyszer el is lehet nevezni a kedvesünkről. De hogyan is?

[szerkesztés] Lépések

  1. Mit jelent elnevezni valakiről egy csillagot? Sok vállalat kínál ilyen szolgáltatás, de ez nem jelent hivatalos névadást. A csillagászok folyamatosan kutatják az éjszakai égboltot, és építik a csillagok hatalmas adatbázisát.
  2. Az interneten a nagyközönség számára is elérhető adatbázisokat töltik le egyes cégek, és ez alapján árulják a jogot arra, hogy bárki elnevezhessen egy csillagot. A probléma az, hogy ehhez nekik sincs joguk.
  3. A megállapodások értelmében a csillagászati objektumok elnevezése a Nemzetközi Csillagászati Unió hatáskörébe tartozik.
  4. Egy esély azért mégis van, ha nem adjuk fel. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete 1997-ben indította el a kisbolygó-megfigyelési programot, melynek keretében eddig ezernél több aszteroidát fedeztek fel. Így kaptak a magyar felfedezésű kisbolygók olyan neveket, mint például Kossuth Lajos, Hofi Géza, André Kertész, Kincsem vagy Badacsony. Talán, ha magunk is felfedezünk egy csillagot, meggyőzhetjük a nemzetközi uniót arról is, hogy kedvesünkről nevezze el… :-)

[szerkesztés] Tippek

  • Ahelyett, hogy elköltenénk 50 dollárt egy lényegében hamis papírra, válasszunk ki magunk egy csillagot az adatbázisból, s készítsünk egy szép oklevelet a kedvesünknek a nem hivatalos, de attól még kedves gondolatnak számító ajándékről.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egy kisbolygó felfedezése és szerencse vagy
  • Egy papír és színes filctoll

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ahogy nem lehet megvenni a jogot arra, hogy hivatalosan elnevezzünk egy csillagot, ugyanúgy nem vehetünk csillagot vagy telket a holdon.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag