Elkerülni a másnaposságot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni a másnaposságot?

Fejfajas.jpg
Bár az alkoholfogyasztás igen kellemes társas tevékenység lehet, a legtöbben ismerjük annak nemkívánatos kísérőjelenségét, a másnaposságot. Fejfájás, remegés, émelygés, kiszáradt száj, erős verejtékezés: nem a legszebb ébredés. A jó hír, hogy lehet tenni ellene. A másnaposság oka, hogy az alkohol elvonja az ásványi anyagokat és a vizet a szervezettől, emellett savassá teszi a vért. Ezek ellen kell védekeznünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ivás előtt evés: Ha tudod, hogy alkoholt szeretnél fogyasztani, ne indulj el üres gyomorral. Ez segíti az alkohol felszívódását, illetve csökkenti a gyomor acetaldehid (etanol) tartalmát, ami a másnaposság egyik fő oka.
 2. Ne keverd! Jó előre gondold át, hogy mit szeretnél inni, az ugyanis sosem vezet jóra, ha kevered a különböző borokat, a rövidet pezsgővel öblíted le vagy csak rövidet iszol, de abból aztán bármit.
 3. Válassz világos italokat! A macskajajért nem egyedül az etil-alkohol tehető felelőssé, hanem az italok egyéb összetevői is, például azok, amik az ital színét, ízét adják. Ezért a tiszta szeszek, mint a vodka, a gin vagy a fehérbor, könnyebben kiheverhetők, mint az édes borok, likőrök vagy éppen a brandy.
 4. Pótold a vízhiányt! A másnaposság egyik fő oka, hogy az alkohol dehidratálja a szervezetet. Ez ellen a legjobb orvosság a víz. Ne csak az este végén jusson eszedbe: minden pohár alkohol után igyál meg egy pohár vizet is, így folyamatosan pótolhatod a vízhiányt!
 5. A gyümölcs segít: Lefekvés előtt egy alma vagy narancs jó orvosság: ezek citromsav tartalma segít az alkohol feldolgozásában. Ébredés után pedig egy mézes banánturmix a tuti befutó: a banán pótolja az elveszett ásványi anyagokat, a mézben található fruktóz pedig segít eltávolítani az alkoholt. A grapefruitlé is csodákra képes!
 6. Ne maradj ágyban! Bár sokan másnaposan legszívesebben ágyban várnák meg a harmadnapot, érdemes kicsit kiszellőztetni a fejünket a friss levegőn. A mozgás ugyanis fokozza az alkoholfogyasztás miatt visszaesett endorfin hormon termelését, ami a jókedvünket is visszahozhatja.

[szerkesztés] Tippek

 • A másnaposságot garantáltan elkerülheted, ha nem iszol, vagy legalábbis okosan. Mindig tarts mértéket!
 • Tarts az ágyad mellett egy üveg vizet, így azonnal pótolhatod szervezeted vízhiányát, ha éjszaka vagy reggel felébredsz, még akkor is, ha még nem vagy kész kikelni az ágyból!
 • Ismerd a saját határaidat! Van, aki a bort nem bírja, van, aki csak a vodkától szenved. Kerüld messziről azokat az italokat, amikkel rossz a tapasztalatod!
 • Egyél savanyúkáposztát vagy káposztás ételeket, amik segítenek rendbe tenni a gyomrodat! A hagymaleves is segít!

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Hagyd a szívószálat! A lassan, kortyonként elfogyasztott alkohol még jobban megárthat.
 • Ha gyógyszert szedsz, ellenőrizd, hogy ihatsz-e mellette alkoholt!
 • Másnaposan tilos a szauna, ugyanis az tovább tágítja az alkohol által már kikezdett ereket.
 • Kerüld a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítókat! Ezeket a máj bontja le, aminek a bevitt alkoholmennyiséggel épp elég dolga van. Válassz inkább aszpirines tablettát.
 • Vigyázz a nehéz ételekkel! A zsíros reggeli és ebéd csak még jobban megterheli a gyomrodat, egy könnyű erőleves viszont kifejezetten jótékony hatású!
 • Többször, keveset egyél! Ha egyszerre túl sokat eszel, az megterhelheti a gyomrodat.
 • Ha iszol, ne vezess! Alkohol hatása alatt romlanak a reflexek, így nem biztonságos volán mögé ülni. Nincs mit mérlegelni, és nem csak a zéró tolerancia miatt: a jogsink mellett ugyanis saját és mások épségét is veszélyeztetjük egy ilyen lépéssel!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Előrelátás, hogy felkészítsd a gyomrodat és a hűtődet.
 • Mértékletesség és kitartás, hogy ne lépd túl a határokat.
 • Banán, grapefruitlé, ásványvíz és savanyúkáposzta


[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell, Kiscsillag