Elkerülni a felszámolást

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni a felszámolást?

Ceg-felszamolasa.jpg

Cégvezetőként, cégtulajdonosként nem ismeretlen helyzet az, amikor átmenetileg nehéz gazdasági helyzetbe kerül a céged (akár rajtad kívül álló okok miatt). Ilyenkor kell okosnak, megfontoltnak maradni a pánikolás helyett, és okosan, szakértőket is igénybevéve keményen dolgozni azon, hogyan kerüld el a csődhelyzetet vagy a felszámolást. Ehhez segítünk 1-2 tippel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindig igyekezz reális képet kapni, és tudni a céged pénzügyi helyzetéről. Sose kozmetikázd a könyvelést, ne hazudj magadnak, mindig légy naprakész a könyvelőtől, az adótanácsadótól kapott pénzügyi információkban. Ha nincs adótanácsadód, máris szerezz egyet, ő segíthet a tervezésben is.
 2. Ha bajt észlelsz, azaz azt látod, hogy a terveidhez képest a valódi üzleti számaid kezdenek elmozdulni az optimumtól, azonnal konzultálj a társa(i)ddal és a pénzügyesekkel, és csináljatok egy B és egy C tervet is a kezdeti helyzet módosítására.
 3. Akár ügyvédhez is fordulhatsz, ha a könyvelőd vagy a befektetési tanácsadód is olyan megoldásokat javasolt, amelyhez jogi szakember közreműködési is szükséges lehet (pl. céged átalakítása, új cég alapítása, kiválás vagy beolvasztás tervezése, esetleg nagy értékű ingatlan eladása, vagy másik ingatlan vásárlása stb.)
 4. Folyamatosan figyeld a terveid kivitelezését, megvalósulását. Ha ebben több embernek is dolgoznia kell, tarts áttekintő értekezleteket, kérj beszámolókat rendszeres időközönként és ellenőrizd a terveidben rögzített határidők és eredmények megvalósulását.
 5. Ha már azt látod, hogy stabilizálódott a céged helyzete, ismét megnyugodhatsz, de feltétlenül gondold végig az okokat, amik miatt ebbe a helyzetbe kerültél. A szabotáló embereket küldd el azonnal, a hibás pénzügyi döntéseket kerüld el, a rossz befektetéseket ne ismételd meg, és kovácsolj ésszerűbb terveket, ha esetleg túl sok volt az álmodozás a múltban a realitások helyett.
 6. Ha még nem változott a céged pénzügyi helyzete, azonnal változtass a válságterveiden, sőt, kifejezetten hasznos lehet egy válságmenedszer alkalmazása, megbízása is, aki lehet, hogy teljesen más szempontból látja majd a cégedet.

[szerkesztés] Tippek

 • Légy őszinte magadhoz, az önámításnak az üzletben semmi helye nincsen.
 • Hallgass a szakértőkre, mert nekik nagy tapasztalatuk van a hasonló helyzetek kezelésében.
 • Amit elterveztél, valósítsd meg, ne kapkodj, hanem légy mindig következetes.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • KITARTÁS és optimizmus, minden jóra fordul,
 • VÉSZTARTALÉKBAN TARTOTT ANYAGI FORRÁS, hiszen a válságkezelés is pénzbe kerül.
 • TENNIAKARÁS, akarj változtatni és tanuli a hibákból.
 • SZAKÉRTŐK, akikben bízhatsz akikhez fordulhatsz.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha úgy látod, menthetetlen a céged, vagy gazdasági okokból célszerűbb a felszámolási eljárást választani, ezt konzultáld meg ügyvéddel. Mivel az ilyen ügyekben nagyon kell figyelni arra, nehogy pénzügyi vagy gazdasági bűncselekményt kövess el (sikkasztás, fedezetelvonás stb.), itt ne önállóskodj majd, hanem kérj szakértő segítséget mielőbb.
 • Hogyan kell megszüntetni a cégedet?

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Kiscsillag