Elkerülni és túlélni egy medvetámadást

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elkerülni és túlélni egy medvetámadást?

A medvék a természet legfenségesebb lényei közé tartoznak, és ha a vadonban látjuk őket az egy valóban felejthetetlen élmény. Ha azonban túl közel kerülünk hozzájuk, félelmetes élményben lehet részünk. Bár a medvetámadás ritka, ha olyan országba utazunk, ahol ezzel is kell számolnunk a természetben bolyongva, akkor nem árt felkészülnünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Kerüld el a közeli találkozást. Ha meg tudod előzni a találkozást a medvével, a többi lépésre már nem is lesz szükséged. A medvék zárkózott lények, és általában kerülik az embereket. Ezért fontos, hogy jelezd neki, hogy ott vagy: beszélj hangosan, énekelj, vagy legyen nálad egy medvecsengő – így lesz ideje elmenekülni. Jó, ha utána nézel annak, hogy mely zajok megfelelőek, mert erről különböző nézetek vannak. Próbálj meg olyan nyílt helyeken menni, ahol a medve messziről láthat (vagy te láthatod őt). A kutyádat hagyd otthon vagy kösd meg. Ha látsz medvenyomokat, ne kövesd, hanem hagyd el a területet. Soha ne lepd meg a medvéket. Medvetamadas1.jpg
 2. Tarts távolságot! Ha a távolban (100 méternél távolabbra) látsz egy medvét, hagyd el a területet. Ha szükséges abba az irányba menni, kerüld ki jó alaposan. Ha a medve nem vett észre, ne zavard, maradj nyugodt és csendes, amikor pedig már elkerülted, csinálj elég zajt ahhoz, hogy a későbbiekben már ne fussatok össze. Ha a medve észrevett, lassan, nyugodt hangon beszélj hozzá (bármit mondhatsz, a lényeg a hogyanon van), és lassan vonulj vissza, miközben a szemedet a medvén tartod, de kerülöd a direkt szemkontaktust. A lényeg, hogy kommunikáld a medve felé, hogy ember vagy (meg tudod védeni magad és nem ijedtél meg), miközben azt is tudatod vele, hogy nem készülsz őt bántani, és elhagyod a területét.
 3. Próbálj meg olyan magasnak kinézni, amilyen magasnak csak tudsz, ha a medve észrevett, és 100 méternél közelebb vagy, vagy közeledik feléd. Maradj nyugodt. Próbálj meg nem rémültnek kinézni. Próbálj meg lassan, nem futva hátrálni, és halkan beszélni. Ha a medve követni kezd, állj meg. Beszélj hangosabban mély, nyugodt hangon, és integess a kezeiddel, hogy nagyobbnak tűnjél. Tartsd szemmel a medvét, de ne nézz a szemébe, mert ezt kihívásnak értelmezheti. Ne légy agresszív, ne guggolj le vagy ne játszd el, hogy halott vagy. Kerülj mindent, ami félelmet, sebezhetőséget mutat. Ha a medve rád támad, szedd össze minden bátorságod, és maradj ott, ahol vagy. Valószínűleg csak blöfföl, és ha nem mozdulsz, elmegy.
 4. Értsd meg a medve motivációját. Ha úgy tűnik, hogy a medve követ téged (hol előtűnik, hol eltűnik) vagy éjjel támad, valószínű, hogy leendő vacsoráját látja benned, és ragadozóként fog támadni. Ha meglepsz egy medvét az ösvényen, vagy kölykei vannak, esetleg eszik vagy egy dögöt véd, valószínű, hogy védekezően fog cselekedni.
  • Ha egy grizzlymedve (vagy szürkemedve) vagy egy jegesmedve nem ragadozó módjára támad: tettesd azt, hogy halott vagy. Ha önvédelemből támad, feküdj le hassal a földre. Csak akkor csinálj így, ha a medve már „kapcsolatba” lépett veled. (Korábban azt gondolták, hogy az embriópóz a legjobb, de ilyenkor a medve könnyen megfordíthat.) A kezeiddel védd a nyakadat. A lábaidat tartsd egymás mellett. Ne harcolj vele. Ha a medve ott hagy, várj még néhány percet, majd óvatosan nézz körül, hátha még a környéken van. Lehet, hogy időnként még visszanéz távozáskor, és visszatér, ha látja, hogy mozogsz.
  • Ha a medve ragadozóként támad, vagy pedig bármilyen indíttatásból (védekező vagy ragadozó) egy fekete medve támadna meg: támadj te is. Ha úgy érzed, a medve eleségként tekint rád (ami ritka), vagy fekete medvével találkozol, az egyetlen menekülési esélyed, ha harcolsz vagy elijeszted. Bármi, ami a kezedbe kerül, a fegyvered lehet. Persze egy medvével szemben esélytelennek tűnünk, de ne feledjük, a medve az embert nem zsákmánynak tekinti, többnyire kölykök, éhező vagy sebesült állatokat támad meg, ezért könnyen elijed, ha megütöd.
 5. Néhány egyéb mentőötlet:
  • Akkor mássz csak fára, ha a körülmények megfelelőek. A fekete medvék jól másznak, így ez esetben a fán sem menekülsz meg. A grizzlyk is kb. 4 méter magasságig fel tudnak mászni. Tehát csak akkor mássz fára, ha grizzlyvel találkozol, és biztos vagy abban, hogy legalább 5, de inkább 8 méterre is fel tudsz mászni egy erős fára – és gyorsabban, mint a medve. Ez a lehetőség általában csak akkor működik, ha közvetlenül a fa mellett állsz, és nagyon jó mászó vagy.
  • Soha ne fuss egyenesen előre. Ha mondjuk 2 méterre áll tőled a medve, próbálj meg cikkcakkban menekülni, mivel ők nem olyan fordulékonyak – noha egyébként jellemzően gyorsabbak, mint az ember. Azért ne feledd, ez belőled is jó sok energiát kivesz.

[szerkesztés] Tippek

 • A hátsó lábaira emelkedő medve elég félelmetes – ez azonban általában csak egy kíváncsi gesztus.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • nyugalom

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az élelmiszert, ha sátrazol, soha ne a sátorban tartsd, hanem viszonylag messzebb attól.
 • Gyújts tábortüzet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag