Elaludni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elaludni?

Elaludni.jpg
Az alvás az egyik legfontosabb forrása az emberi szervezet feltöltődésének és a másnapra való „energiatankolásnak”, ezért rendkívül fontos, hogy minden nap kellő mennyiségű pihentető alváshoz jusson a szervezetünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ürítsük ki az elménket! A legelső és leggyakoribb oka annak, hogy valaki nem tud elaludni az, hogy nem tudja kellőképpen kiüríteni az elméjét, ezért a szervezete még úgy érzi, hogy nem pihenhet, hiszen készenlétben kell állnia, előidézve ezzel az éberség állapotát. Ha ismerjük a konkrét kérdést vagy problémát, ami éppen nyomaszt minket, akkor az első teendő, hogy ettől megszabaduljunk, de ez akkor is igaz, hogy ha csak úgy általánosságban érzünk feszültséget és szorongást elalvás előtt. Ennek legjobb módja, ha gondolatainkat valami konkrét dologra fókuszáljuk, legegyszerűbb esetben lehet ez az aznapi tevékenységünk is. Érdemes reggeltől kezdve egészen estig aprólékosan végiggondolni, hogy mit is csináltunk aznap, hova mentünk, kikkel találkoztunk. Fontos, hogy csak tényeket próbáljunk felidézni, ne kezdjünk el azok okán, miértjén és következményén gondolkodni! Maradjunk szigorúan a tényeknél! Ez azért fontos, mert az elme ellazulásához és elfáradásához egy, az agy számára már ismert, monoton, egymást lineárisan követő gondolatsorozat kell. De ugyanezt az elvet követik azok is, akik elkezdenek 1-től 100-ig számolni, hisz ez is legalább annyira unalmas és monoton, mint végiggondolni a napunkat.
 2. Figyeljünk oda vérnyomásunkra! Az álmatlanság fizikai kiváltó okai közé tartozik a kezdődő vérnyomásprobléma is. Ezért, ha valakinél az álmatlanság tünete jelentkezik, érdemes rendszeres vérnyomásmérést végeztetnie, így vérnyomás-beállító gyógyszerek segítségével az álmatlanság tünete is megszüntethető.
 3. Figyeljünk a nyugvópontunkra! A legjobb, ha mindig akkor fekszünk le aludni, amikor álmosak vagyunk, általában mindennap ugyanabban az idősávban. Minden embernek megvan ugyanis a nyugvópontja, amikor a legálmosabb, és amikor a legkönnyebben el tud aludni. Ez a nyugvópont a korral folyamatosan változik. Mivel az álmosság mindig ciklikusan jelentkezik az embereknél (ált. 3-4 óránként), ha elmulasztottuk a nyugvópontot, ne próbáljunk meg fél órán belül elaludni, mert valószínűleg nem fog menni!
 4. Lazítsuk el izmainkat is! Fontos, hogy a testünk is kellőképpen ellazuljon, ne csak a lelkünk. Ennek a legjobb módja, ha fejtetőtől kezdve egészen a lábujjainkig folyamatosan haladva megfeszítjük, majd elengedjük az izmainkat! Ez abban is segít, hogy az alvással töltött idő a testünkre is pihentetőbben hasson.
 5. Használjunk természetes anyagokat! Ha már sehogy sem bírunk elaludni, akkor se rögtön az altatók és nyugtatók után nyúljunk, hanem próbálkozzunk először a természetes gyógymódokkal! Ilyen lehet például a komló, macskagyökér (közismertebb nevén valeriána), esetleg a kék golgotavirág (vagy más néven kék passióvirág), melyek bármelyik fitotékában kaphatók. Jó feszültségoldó a citromfűből készült tea, ami kisgyerekeknek is adható. Az esti fürdőzéshez pedig, használjunk levendulát tartalmazó habfürdőket, tusfürdőket, melyek segítenek ellazulni mire az ágyba érünk!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a napunk eseményeinek végiggondolásának technikáját alkalmazzuk, akkor mindig reggeltől estefelé haladjunk, mivel visszafele képtelenség. Kutatások szerint az agyunk és az emlékezetünk úgy van beállítva, hogy visszafelé nem tudjuk felidézni az eseményeket, ezért rengeteg dolgot kihagyunk, melyeket később ugrálva illesztünk be a hiányos kronológiánkba.
 • Ha eleve is gyakran vannak nehézségeink az elalvással, akkor kerüljük a nehezítő tényezőket alvásidő előtt közvetlenül! Például ne rendezzünk több fogásos lakomát vacsorára, és a túlzott alkoholfogyasztás sem ajánlott, mert így még nehezebb lesz elaludnunk!
 • Megeshet, hogy egyszerű, zavaró külső körülmények okozzák az álmatlanságot, ezért érdemes ezeket is ellenőrizni. Lehet, hogy már elhasználódott és kényelmetlen a matrac, amelyen alszunk, esetleg túl meleg van a szobában, vagy nincs kellő friss levegő, ezért forgolódunk álmatlanul.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • komló
 • macskagyökér
 • citromfű
 • levendulás habfürdő és tusfürdő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az altató rendszeres használata egyáltalán nem ajánlott, sőt maximum orvosi felügyelet mellett szedhető. Ez az oka annak is, hogy az igazán hatásos altató készítmények kizárólag vényre kaphatók. Az altató szedése azért sem jó megoldás, mert így nem szűnik meg az álmatlanság kiváltó oka, csak a tüneteket kezeltük. Mindenképpen érdemes kideríteni, hogy fizikai (szervi) vagy pszichés problémáról van szó, vagy csak szimplán ez egy ilyen időszak.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, JViki