Elűzni a telet

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell elűzni a telet?

Teluz.jpg

Februárban nem csak az első hóvirágok jelennek meg, de beindulnak a tavaszváró programok is. A vízkeresztet követően a nagyböjtig a farsangi mulatságoké a főszerep, melyek hagyományosan a téli egyhangúságot hivatottak megtörni. A farsangi időszak végén pedig kifejezetten télűző, tavaszváró mulatságokat szerveznek, melyhez rengeteg népszokás és természeti jelenség köthető. Ezeken kívül több tavaszváró programlehetőség is van, melyekkel elröppennek a tél utolsó hetei.


[szerkesztés] Lépések

 1. Öltözz be farsangkor. Itt a farsang, áll a bál! A vízkereszttől húshagyó keddig tartó időszakban több farsangi mulatsággal találkozhatsz. Ezek a beöltözős bulik már mindenképpen a tél végének közeledtét jelzik. Remek móka beöltözni különféle jelmezekbe, enni, inni, jól érezni magad.
 2. Menj el télűző, tavaszváró mulatságokba: a farsangi időszak csúcspontja a nagyböjt előtti három nap. Más néven farsangtemetés. Ezeken a napokon kerül sor a különböző karneválokra:
  • Busójárás: Mohácson minden évben megrendezik az ijesztő maszkokba felöltözött jelmezesek felvonulását.
  • Velencei, riói karnevál: ha teheted, utazz el. Nagy élmény a karneváli forgatagban sétálni.
  • Télűző alakoskodó ünnepségek, kormozás: több településen szerveznek hagyományos télűző ünnepségeket, melyeken a főszerep a tél és a tavasz harca. Mindezt többféleképpen, jelképesen jelenítik meg: álarcos szereplőkkel, szalmabábu égetéssel, kormozással, stb.
 3. Vegyél részt téltemető túrákon: néhány növény már korán virágba borul, melyek megtekintésére szervezett túrák indulnak, de önállóan is felfedezheted őket. Ilyen virágok: téltemető, kikeleti hóvirág, hunyorok, májvirág.
 4. Edd tele magad torkos csütörtökön: a farsangi időszakot követően, hamvazószerdán indul a húsvét előtti böjt. A hagyomány szerint a böjtöt egy nap után felfüggesztik, hogy a farsangi maradékokat el lehessen fogyasztani. Ilyenkor az éttermek többsége féláron kínálja az ételeit.
 5. Süss fánkot: tipikusan a farsangi időszakban készítik a legtöbbet.
 6. Eleveníts fel népszokásokat: érdekes elmerülni a régi emberek szokásaiban, hiedelmeiben. Ha érdekel, olvass utána, régen hogyan várták a tavaszt, a megújulást.
 7. Frissítsd fel a gardróbod: lassan elpakolhatod a téli holmikat, jöhetnek a színes, vidám darabok.
 8. Ülj ki a napsütésre, hallgasd a tavaszi madárcsicsergést.
 9. Kövesd figyelemmel a medvét: néphagyomány szerint február 2.-án kibújik a barlangjából, és ha nem látja meg az árnyékát, azaz borult idő van, akkor már nem bújik vissza, jön az igazi tavaszi idő.


[szerkesztés] Tippek

 • A cseresznyevirágzás is gyönyörű, mint korán virágba boruló gyümölcsfa, de arra többnyire március végéig – április elejéig várni kell.
 • A torkos csütörtökön aktuálisan részt vevő éttermek listáját interneten megtalálod.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • réteges öltözködés
 • tavaszváró programok
 • fánk


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Becsapósak az első tavaszi napsugarak, így mindenképpen rétegesen öltözködj, ha kültéri programokat tervezel.
 • A karneválok többségén a termékenységi kultusz is megjelenik. Előfordulhat például, hogy a busójáráson valamelyik maszkos picit meghúzgálja a lányok haját, kurjongatnak nekik. Ha nem szeretnél ilyen élményeket, akkor állj a hátsó sorokba.
 • Nagy tömegrendezvényekre vigyél magaddal vizet és harapnivalót. A kifőzdéknél ilyenkor nagy sorokban állnak az emberek, így mire sorra kerülsz, addig is lesz mivel csillapítanod az éhségedet.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó