Egy nehéz anyóst kezelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell egy nehéz anyóst kezelni?

Nehez-anyos.jpg

Ha az anyósod rendszeresen megbánt, az a házasságodat is romba döntheti. Az alábbi módon védheted meg a családod és önmagad.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Kerüld a növekvő konfliktusokat!

 1. Érzelmileg válaszd le magad. Gondolj rá úgy, mint egy ismerősre, ne pedig úgy, mint a másik édesanyádra, hacsak a kapcsolatotok nem meleg, barátságos, családias. Ne hívd az édesanyádnak. Nem vagy a lánya, egyenlőek vagytok.
 2. Értsd meg a gyakori problémákat. Számos oka lehet, hogy miért viszonyul nehezen a gyermeke társához. Talán úgy érzi, már kevésbé fontos a gyermeke számára. Talán csak nehezen vonul a háttérbe. Vagy talán csak teljesen mások vagytok. Ha megérted, mi az oka ahelyett, hogy személyeskedésnek vennéd, sokkal könnyebb lesz kezelni.
 3. Tartsd tőle távol magad. Ahogy mondani szokták, ne költözz oda, ahova még papucsban is át tud jönni. Nem muszáj minden közös programon sem részt venned. Ne próbálj meg azonban éket verni magad, valamint a házastársad és családja közé. Ha gyakran nem jelensz meg a családi eseményeken, az a győzelem egy fajtája lesz az anyósodnak, és megromolhat miatta a párkapcsolatod is.
 4. Ne feledd, hogy nem valószínű, hogy az anyósod meg fog változni. Ha gyakran megbánt, ne dőlj be neki, ha hirtelen kedves lesz.
 5. Gondold át, hogy mi az, amivel ki szokott hozni a sodrodból. Ha ez megvan, már gondolkodhatsz azon is, hogyan kerüld el ezeket a helyzeteket.
 6. Maradj nyugodt. Még ha nem is kerülheted el a konfliktust, reagálj őszintén. Ne légy durva, de legyél határozott. Ne feledd, hogy bár megpróbáltad elkerülni a konfliktust, az anyósod nem veszi figyelembe az érzéseidet. Ne hagyd, hogy a félelem miatt ne válaszolj megfelelően.
 7. Felejtsd el a bűntudatot. Ha az anyósod a bűntudatodra építve próbál manipulálni, azon könnyű átlépni. Egyszerűen kérdezd meg tőle: „Ugye nem éppen bűntudatot akarsz bennem ébreszteni?” Valószínűleg ezt elutasítja, de hamarosan újra csinálni fogja. Ilyenkor mindig emlékeztesd rá ezzel a kérdéssel.
 8. Gondolj a házastársadra, gyerekedre. Néha muszáj megerőltetnünk magunkat, és kedvesnek lenni valakivel, akit nem annyira kedvelünk azok érdekében, akiket szeretünk.

[szerkesztés] Állítsd fel a határokat!

 1. Határozd meg a határokat mind a házastársaddal, mind az anyósoddal. Ha ezeket a határokat az anyósod átlépi, a házastársad pedig ilyenkor nem áll melléd, akkor rád marad, hogy kiegyensúlyozd a helyzetet.
 2. Ismertesd a határokat. Ha nem mondasz semmit, soha nem fog megállni, mielőtt átlépne rajtuk. Ugyanígy mondd el a házastársadnak is, hogy milyen viselkedést vársz el tőle.
 3. Védd meg a határokat. Tedd mindezt finoman, mégis határozottan. Elvégre, ha hagyod, hogy éveken át ezt csinálja, nem okolhatod érte csak őt. Szelíden emlékeztesd a dolgokra, ha szükséges.

[szerkesztés] Hagyd, hogy a házastársad kisegítsen!

 1. Fejezd ki az érzéseidet a párodnak. Mondd el, mennyire meg tud bántani téged az édesanyja. Ne kritizáld az édesanyját, de ne is védd. Például: „Édesem, ma nagyon megbántott az édesanyád, még ha bizonyára nem is akarattal tette. Kérlek, hogy a jövőben, ha azt mondja, hogy (mondd el, mi bántott), akkor szólj az érdekemben.”
 2. Szerezd meg a párod támogatását. Fontos abban, hogy az anyósoddal tudj bánni. Mondd el neki, mi a helyzet, és hogy milyen megoldást lehetne rá találni. Ha mégsem áll melléd, akkor valószínűleg veletek is gond van, mert a szülői háznál már fontosabb kell, hogy legyen a ti családotok.

[szerkesztés] Tippek

 • Néha a problémát nem a rossz szándék, hanem csak a tanácstalanság okozza, ezt ne feledd.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • türelem
 • házastársi támogatás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha minden kötél szakad, költözzetek egy másik városba.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag