Egy elveszett kutyát megtalálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megkeresni egy elveszett kutyát?

Keattikorn / FreeDigitalPhotos.net

A „legjobb családban” is előfordul, hogy egy óvatlan pillanatban elszökik a kutya, és a gazdi kétségbeesetten keresi. Mit a teendő ilyenkor, hol érdemes érdeklődni? Reméljük, az alábbi tanácsok segítenek az elveszett kutya megtalálásában.

[szerkesztés] Lépések

 1. Azonnal kezdd meg a keresést! Amint észreveszed, hogy elveszett a kutyád, kezdd el keresni, mert minél több idő telik el a szökés óta, annál messzebb kerülhet otthonról. Ne várj arra, hogy magától hazatalál, mert a pánikba esett kutyák sokszor addig rohannak, amíg azt sem tudják, hol vannak! A szűkebb környezetet gyalog járd be, de érdemes nagyobb távolságokat is megtenni, ha van autód. Miközben keresed a kutyád, kérdezősködj – főleg a kutyásoktól –, nem látták-e kedvencedet!
 2. Szólj mindenkinek! Hívd fel az ismerőseidet, szólj a kutyát tartó barátoknak, és mindenkinek, aki személyesen ismerte a kutyát. Mivel tudják, hogyan néz ki, tehát azonnal be tudnak kapcsolódni a keresésbe.
 3. Értesítsd az állatorvosokat! Ha valaki megtalálja a kutyádat, valószínűleg előbb-utóbb állatorvoshoz viszi. Ezért hívd fel a környékbeli orvosokat, és mondd el nekik, pontosan milyen kutyát keresel. Hagyd meg elérhetőségeidet - ha készítesz plakátot, mindenképp vidd be nekik! Ha a kutyádban van chip, kérd meg az állatorvosodat, hogy az adatbázisban jelezze a kutya eltűnését (ha a rendelőben vagy egy menhelyen leolvassák a chipet, tudni fogják, hogy keresed az ebet). Amennyiben a chipet még nem regisztrálták az adatbázisban, ez még most sem késő – az állatorvosod fel tudja vinni az adataidat, így a chip alapján be tudnak azonosítani a kutya gazdájaként. (Természetesen ehhez szükség van az oltási könyvre, chipszámra.)
 4. Szólj a sintérnek és a menhelyeknek! A polgármesteri hivatalban kérdezd meg, ki végzi a kutya eltűnésének környékén a kóbor ebek befogását, majd vedd fel vele a kapcsolatot, és pontosan mondd el, milyen kutyát keresel. Többször is érdeklődj, mert lehet, hogy csak napokkal később fogják be a kutyád. A menhelyeket is értesítsd - ezeket civilek tartják fenn, így nem hivatalos szervek, de biztosan figyelni fogják, hogy nem kerül-e hozzájuk az eb.
 5. Vedd fel a kapcsolatot a tenyésztővel és a fajtamentéssel! Ha a kutyád fajtatiszta, akkor van rá esély, hogy amennyiben megtalálja valaki, a fajtamentéshez vagy a tenyésztők egyesületeihez fordul segítségért. Ha van tetoválása vagy chipje, akkor is előfordulhat, hogy rajtuk keresztül próbálják megkeresni a gazdát.
 6. Készíts plakátot! Számítógépen hamar elkészíthetsz egy egy oldalas szórólapot, amelyen a kutyád eltűnéséről értesíted a környékbelieket. A plakáton az alábbiak szerepeljenek:
  • egy jó minőségű fotó a kutyáról (amin akkor is felismerhető, ha fekete-fehérben nyomtatod ki)
  • az eb legfontosabb jellemzői:
   • neme
   • kora
   • mérete
   • színe, jellegzetes jegyei (pl. foltjai)
   • szőrének hosszúsága
   • fajtája (ha keverék, esetleg azt, hogy milyen fajtára hasonlít leginkább)
   • a chipszáma, esetleg tetoválási száma
  • az eltűnés körülményei és egyéb fontos tudnivalók (pl. milyen nyakörv volt a kutyán, fél-e az idegenektől stb.)
  • az elérhetőségeid - például a mobiltelefonszámod, amin mindig elérhető vagy.
 7. Szórólapozz! A plakátokból adj az ismerőseidnek, az állatorvosoknak, menhelyi önkénteseknek és esetleg a környékbeli kutyás szervezeteknek (kutyaiskoláknak, sportegyesületnek, kluboknak) is. A kutyasétáltatók, parkok környékére, forgalmasabb helyekre is helyezz ki belőlük – de csak kijelölt hirdetőtáblára, különben a közterület-felügyelet büntetésével kell számolnod.
 8. Adj fel hirdetést! Érdemes ingyenesen elérhető helyi hirdetési újságokban vagy az adott település lapjában feladni egy apróhirdetést, mert így sok embert tudsz tájékoztatni arról, hogy keresed a kutyád. A hirdetés mindenképp tartalmazza a plakátnál leírtakat, még ha fotót nem is csatolsz hozzá. Az újságok mellett a helyi rádiókkal is érdemes próbálkoznod, hátha beolvassák a segítségkérésedet.
 9. Internetre fel! Nagyon sokan használják nap mint nap az internetet, a kutyás közösség, főleg az állatok mentésében is részt vevő civilek is online tartják a kapcsolatot. Az alábbiakkal növelheted a kutyád megtalálásának esélyét:
  1. Posztolj közösségi oldalakon! Értesítsd az ismerőseidet a kutyus eltűnéséről minden olyan közösségi oldalon, ahol fent vagy (Facebook, iWiW, myVIP, fórumok stb.). Ügyelj arra, hogy meg tudják osztani az információt! Hasznos lehet, ha készítesz egy „virtuális plakátot” a kutya képével, néhány jellemzőjével és az elérhetőségeiddel, ezt talán egyszerűbb továbbküldeni.
  2. Használj adatbázisokat, fórumokat! Az interneten nagyon sok helyen próbálják különböző civil szervezetek és magánszemélyek összegyűjteni az elveszett és talált kutyák adatait, hátha így sikerül megtalálni a gazdikat. Regisztrálj ezekre az oldalakra, tölts fel minél több információt, és figyeld is őket, nem találja-e meg valaki a kedvencedet! (lásd még: Tippek) A legnagyobb elveszett-talált kutyás adatbázisok és fórumok:
   • Netboard Talán a legnagyobb kutyás fórum, sok civil szervezet és magánember figyeli. Először regisztrálnod kell az oldalra, majd a Webmestertől kérheted, hogy engedjen be a Kutya csoportba. Csak ezután tudsz hozzászólást írni, de esetleg privát üzenetben is megkérhetsz egy tagot, hogy rakja ki a hirdetésed.
   • Gazditkeresek.hu Adatbázis, amelybe szintén regisztrálnod kell, de egyszerűbb a folyamat.
   • Állatok.info Regisztráció nélkül is használható adatbázis, de mivel elsősorban a civil szervezetek együttműködésének elősegítésére készült, fokozottan ügyelj a felelősségteljes használatára!
   • Elvesztem.hu Fórum, regisztráció nélkül is használható.
   • Elveszett-talált kutyák nyilvántartása A NOÉ Állatotthon által üzemeltetett adatbázis és telefonszám az elveszett és talált kutyák bejelentéséhez.
 10. Ne add fel! Vannak, akik egy nap alatt megtalálják kedvencüket, másoknak ez hetekbe is kerül. Amíg nincs meg a kutyád, mindenképpen folytasd a keresést – figyeld a fórumokat, járd a környéket, beszélj a kutyásokkal, hátha valaki látta a kedvencedet. Tartsd bekapcsolva a telefonodat, és nézd meg rendszeresen az e-mailjeidet valamint a közösségi oldalakon keresztül kapott üzeneteidet, talán ezeken a csatornákon keresztül próbálja meg felvenni veled a kapcsolatot a megtaláló. Érdemes személyesen is többször kimenni a sintértelepre illetve a környékbeli menhelyekre, hátha bekerült a kutyus, csak nem ismerték fel.
 11. Ha megtaláltad a kutyád, értesíts mindenkit! Érthetően örömmel tölt el, ha megtalálod a kedvencedet, de fontos, hogy ezt azokkal is tudasd, akik keresték, így nem fáradnak tovább hiába. Ne felejtsd el levenni a plakátokat, töröltetni az újsághirdetést, írni minden fórumra és közösségi oldalra, ahol korábban posztoltál, hogy a kutyus hazakerült. Neked lehet, hogy csak kis bosszúságot okoz, ha hetekkel később felhívnak egy talált kutya lehetséges gazdájaként, de a megtalálónak nagy csalódást okozol és a másik kutyus esélyeit is rontod. Ha a kutyád chipezve volt, akkor az adatbázisból is töröltesd az eltűnésére vonatkozó információt.
 12. Tegyél meg mindent azért, hogy ez többé ne fordulhasson elő! Nagyon sokszor rajtunk kívül álló okok miatt tűnik el egy kutyus, de sokat tehetsz azért, hogy ennek a kockázatát a minimálisra csökkentsd. A legtöbb kutya például a tüzelési időszakban tűnik el – ezt ivartalanítással kerülheted el. Ha rossz volt a kerítésed, javíttasd meg minél gyorsabban. Ha egyszerűen azért szaladt el a kutyád, mert valamitől megijedt, akkor ezek után jobban szoktasd hozzá az erős zajokhoz, hirtelen szituációkhoz (ebben sokat segít például a kutyaiskola). Inkább ne sétáltass póráz nélkül, hogy kontrollálni tudd a kutyusodat. Végül a biztonság kedvéért kérj chipet a kutyád számára, hogy hasonló esetben növeld a megtalálás esélyeit. A lényeg, hogy tanulj a dologból, és a saját javadra fordítsd ezt a kétség kívül kemény leckét.

[szerkesztés] Tippek

 • Ajánlj fel jutalmat! Kár tagadni, vannak, akik buzgóbban jelentkeznek, ha azt olvassák a gazdi hirdetésében, hogy pénzzel is kifejezi háláját a megtalálónak. Arra azonban ügyelj, hogy ha ezt ígéred, tartsd is be! Az esetleges állatorvosi költségeket külön is illik megtéríteni. Ha menhelyen, civil szervezet segítségével találod meg a kutyádat, ajánld fel nekik is az összeget (bár nem szokták elkérni), hiszen még számtalan kutyáról kell saját erejükből gondoskodniuk.
 • Az interneten használj nyilvános képgalériákat! A kutyádat leírás alapján kevésbé, fotó alapján könnyebben fel tudják ismerni az esetleges megtalálók. Az interneten azonban néha nehéz megosztani a jó minőségű képeket. Ezért jó, ha csinálsz egy nyilvános, bárki által elérhető internetes képgalériát a kutyáról, ahová több jellemző képet is fel tudsz tenni (oldalról, szemből, ülő, fekvő, álló helyzetben stb.). Ezeknek a fotóknak lesz egy linkje (jellemzően elő tudod hívni, ha jobb gombbal klikkelsz a képre), és ezután már csak ezt vagy a galéria linkjét kell továbbküldened.
 • Az internetes fórumok, adatbázisok használatánál ügyelj az alábbiakra:
  • Lehetőség szerint próbálj már első alkalommal is minden információt megadni, hogy ne több hozzászólásból kelljen egy esetleges megtalálónak összevadászni a kutya gazdájához vezető nyomokat.
  • Egy, esetleg két nagyon jellemző fotót tölts fel, vagy linkelj egy nyilvános képgalériát.
  • Ne töltsd fel többször is a hirdetést, ha nincs új információd a kutyádról! Ha figyeled ezeket az oldalakat, láthatod, hogy óránként több új hirdetés kerül fel, mert rengeteg kutya tűnik el nap mint nap az országban. Igaz, így a hirdetésed hamar „lekerül” a fórum első oldaláról, de olyan sokan követik figyelemmel, hogy nem felejtik el. A civilek dolgát viszont alaposan megnehezíted azzal, ha ismételsz.
  • Ha megvan a kutyusod, mindenképpen szólj, hogy törölhessék a keresett kutyák körül (ezzel nem csak a civilek munkáját segíted, magadnak is megspórolhatsz néhány kellemetlenséget).
 • Lehet, hogy furcsán hangzik, de készülj fel arra, hogy megtalálod a kutyád. Tartsd magadnál az állatorvos telefonszámát, hátha gyorsan lesz szükség rá… Jól jöhet egy póráz is, ami mindig kéznél van. Tarts otthon legalább egy kevés élelmiszert a számára, hogy ha megkerül, meg tudd vele kínálni. Főleg ha hosszabb ideje keresed már, lehet, hogy valaki ajándékba adna egy másik kölyköt vigasztalásként – csak akkor fogadd el, ha a korábbi kutyádról is tudnál gondoskodni, ha előkerülne.
 • Ha esetleg arra gyanakszol, hogy a kutyádat ellopták, tegyél feljelentést a rendőrségen.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Segítő barátok, ismerősök
 • Az állatorvosotok elérhetőségei
 • A sintértelep és a környékbeli menhelyek elérhetőségei
 • Ha van a kutyában chip, az adatbázisban az eltűnés rögzítéséhez, az adatok felviteléhez vagy módosításához a chipszám, oltási könyv és esetleg egyéb okmányok (pl. törzskönyv)
 • Számítógép, internet a plakát elkészítéséhez és az online kereséshez
 • Tartalék póráz, kutyaeledel arra az esetre, ha valahol látták és be kell fogni

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nagyon sok kutya tűnik el ma Magyarországon. Az elvesztés körülményeitől függően több vagy kevesebb esélyed van megtalálni, de általánosságban elmondható, hogy minél több idő telik el az elvesztése óta, annál kisebb a valószínűsége, hogy meglesz az eb. Próbálj mindent megtenni érte, ami tőled telik, de ha ez nem vezet eredményre, idővel el kell fogadnod az elvesztését.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki