E-sportokat játszani

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell e-sportokat játszani?

Ha érdekelnek a sportok, a sportfogadás, rendszeresen követed online a sportról szóló híreket, biztosan találkoztál már az e-sport kifejezéssel. A szó a maga legegyszerűbb értelmezésében elektronikusan, vagyis interneten játszott sportjátékokat jelöl. De ne tévesszen meg a látszat, ugyanis az e-sport esetében ennél lényegesen többről van szó. Az e-sportok valójában a számítógépes technológia fejlődésével együtt fejlődtek, az igazi térhódítást a 2010-es években valósították meg.

Az internet tömeges elterjedése következtében a számítógép előtt ülő játékosok is egyre élethűbb, egyre professzionálisabb játékélményt kaptak. Így alakultak ki az e-sportok, amelyek szinte csak abban különböznek a hagyományos sportoktól, hogy online platformon keresztül játsszák őket, nem pedig egy sportpályán, vagy egy stadionban. A játékosok ugyanolyan profik, mint a fociban Mbappe vagy Ronaldo. Napi 6-8 órát át edzenek, gyakorolnak, hogy a legjobbat tudják nyújtani a mérkőzéseken.

A 2020-as évekre az e-sportok hatalmas iparággá nőtték ki magukat. A hivatalos adatok szerint 2020-ban 220 millió néző követte ezeket a versenyeket, 2022-ben ez a szám 260 millióra nőtt, a becslések szerint 2025-ben az e-sportversenyeknek mintegy 320 millió nézője lesz. Emellett az e-sportokat a sportfogadási piac is felfedezte magában. Az olyan platformokon, mint amilyen például a bet365 kaszinó, külön e-sportfogadási részleget is találunk, ahol olyan sportágakra fogadhatunk, mint amilyen az e-labdarúgás, az e-kosárlabda vagy az e-tenisz.


Az első lépések

Az e-sportok izgalmasak lehetnek akár játékosként, akár nézőként követjük őket, hasonlóan, mint a hagyományos sportbajnokságos. Játékosként inkább szórakozásként, kikapcsolódásként ajánljuk. A profik ugyanis éppen annyira eltökéltek, mint a hagyományos labdarúgók, teniszezők, kosarasok: napi 6-8 óra edzés. Sőt, léteznek olyan közösségek, házak is, ahol a versenyzők együtt élnek, hogy minél sikeresebben tudjanak a játékokra összpontosítani.

Ha szeretnénk megismerni az e-sportok világát, az első lépés mindenképp a nekünk leginkább megfelelő sportág kiválasztása kell, hogy legyen. Nézzük a főbb típusokat.

A harci vagy verekedős játékok a legnépszerűbbek, ezt vehetjük az ilyen játékok eredeti változatainak is. Ezek lényege, hogy két játékos áll szemtől-szemben, akik a küzdősportokból ismert fogások segítségével mérik össze erejüket.

Az autóversenyeket idéző játékok is nagyon népszerűek. Itt beülünk egy vezetőülésbe és mint egy rally vagy Forma 1-es versenyen, több más játékossal versenyzünk. Ezek a valódi autóversenyek nagyon élethű szimulációi, amelyekhez az egyre inkább elterjedtebb VR-megoldások még hozzá is tesznek. Azután itt vannak a különböző sportversenyek, ezek azok, amelyekre nagyon sokan elsősorban asszociálnak, ha e-sportokról van szó. A legnépszerűbb ilyen típusú játék a FIFA, de az elmúlt években rendeztek hatalmas népszerűségű Forma 1-es futamokat is. Emellett, szinte minden, a fizikai térben létező sportágnak megvan az e-változata. Sőt: számos játékos ki is próbálta magát sportága e-változatában.

Szintén érdemes megemlíteni az ún. RTS vagyis valós idejű stratégiai játékokat, ahol a játékosok egyszerre vannak versenyben. Ezeknek a játékoknak a főbb elemei az erőforrások, az épületek, a technológia és az egységek. Ilyen típusú játékok például a Total War vagy az Age of Empires.

A MOBA vagyis több játékos által játszott harci aréna típusú játékokban két csapat méri össze erejét egy meghatározott pályán, csatatéren vagy egyéb terepen. A karakterek a játék során fejleszthetik képességeiket, erejüket. Ilyen játék a Dota 2, vagy a League of Legends.

Röviden összefoglalva, az e-sportok egy izgalmas, szórakoztató világ, amely rengeteg elemből áll, számos típusa van és több száz millió embert vonz. Érdemes megismerni, belekóstolni, mert garantáltan jó szórakozást biztosít.

Az oldal szerzői

Hogyankell