E-bookot olvasni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell e-bookot olvasni?

Ebook olvasni.jpg
Az e-book, azaz az e-könyv a nyomtatott könyv digitális változata, amelyet elektronikusan hoznak létre, és így is tesznek közzé az interneten. Olvashatjuk online felületen, de bizonyos formátumban (például Word vagy pdf fájlként) le is menthetjük a számítógépünkre, amit aztán bármikor megnyithatunk, vagy ha szükséges, akkor ki is nyomtathatjuk. Az e-booknak vannak olyan típusai, amelyeket egy erre alkalmas eszköz, az úgynevezett e-book olvasó segítségével is tudjuk olvasni. Ez az eszköz hordozhatóságának, méretének és kijelzőjének köszönhetően a „könyv élményét” nyújthatja, csak a régi vagy az új könyv jellegzetes illatát nem tudja biztosítani számunkra. Lássuk, hogy hogyan olvassunk e-bookot e-book olvasóval!

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezzünk be egy e-book olvasót! Saját igényeinkhez igazodó e-könyv olvasót tudunk választani, ugyanis sokféle fajtájuk létezik. A komolyabbak közé tartoznak azok, amelyek internet-kapcsolattal rendelkeznek, így azokra közvetlenül küldhetünk e-könyveket, vagy éppen e-újságokat böngészhetünk rajtuk. Vannak olyanok, amelyek az olvasási funkción túl képnézegetővel és zene/videó lejátszóval is rendelkeznek. A különböző e-book olvasók eltérő minőségben és felbontásban vetítik szemünk elé a betűket, egyes darabok például a „papírosabb” lapkép hatását adják. Energiagazdálkodás vagy a memóriakártyával való bővíthetőség tekintetében is különbözhetnek egymástól ezek az eszközök. Az egyszerűbbek között találunk például olyanokat, amelyek kijelzője nem világít, ezért azok használatához külön kislámpára is szükség van. Érdemes ezeknek alaposan utánanézni műszaki boltokban vagy webáruházakban, és bővebb információt gyűjteni egy-egy típusról.
 2. Keressünk olyan weboldalt, ahonnan e-könyveket tudunk letölteni! Ezekről a honlapokról ingyenesen vagy meghatározott pénzösszeg fejében tölthetünk le e-bookot. Hazánkban nagy népszerűségnek örvend a Magyar Elektronikus Könyvtár, amelynek állományában több ezer e-könyv közül válogathatunk, és emelhetjük le őket „polcairól”, azaz tölthetjük le őket ingyenesen számítógépünkre.
 3. Válasszunk megfelelő formátumot! Ahhoz, hogy tudjuk, milyen formátumban töltsük le az adott e-könyvet, ismernünk kell e-book olvasónkat, hiszen az csak akkor lesz képes megfelelően megjeleníteni az e-könyvet, ha vele kompatibilis formátumú dokumentumot töltünk rá. Ezeknek a formátumoknak az lenne a lényege, hogy biztosítsák a hordozható tartalom rugalmas megjelenítését, de az ne legyen megváltoztatható. Általában az e-book olvasók a pdf (lapképet őrző), valamint a mobi és az epub (platform-függetlenek, újratördelik a lapképet) formátumokat fogadják el.
 4. Töltsük le az e-bookot! Ha kiválasztottuk a megfelelő formátumot, akkor nincs más dolgunk, mint letölteni a dokumentumot, amelyet többnyire a számítógépünkre mentünk le, de vannak olyan e-book olvasók, amelyekre közvetlenül is megvásárolhatjuk, letölthetjük az e-könyveket.
 5. Másoljuk fel e-book olvasónkra az e-könyvet! Az eszköz számítógéphez való csatlakoztatása után néhány kattintással egy egész regényt „varázsolhatunk” e-book olvasónkra, amelyben egyszerre több száz könyvet tudunk tárolni.
 6. Olvassunk e-könyvet! Buszra várakozva, villamoson, metrón utazva egyszerűen csak elővesszük zsebünkből vagy táskánkból az e-book olvasót, és máris átadhatjuk magunkat az olvasás élményének, és „lapozgathatunk” kedvünkre.

[szerkesztés] Tippek

 • Nem kell aggódnunk, ha abba kell hagynunk egy e-könyv olvasását, mert az e-book olvasókban virtuális könyvjelzők segítségével jelölhetjük be, hogy éppen hányadik oldalon is tartunk, és pontosan ott folytathatjuk legközelebb az olvasást.
 • Praktikus és ötletes tokot is vásárolhatunk vagy varrhatunk e-könyv olvasónk tárolására, amely egyrészt megvédi a sérülésektől, másrészt egyedi megjelenést is kölcsönöz neki.
 • Vízálló tokba helyezve e-book olvasónkat, akár fürdőzés közben is bátran olvasgathatjuk kedvenc könyveinket.
 • Könyvtámaszt is beszerezhetünk vagy készíthetünk, amely még kényelmesebbé teheti az e-book olvasó használatát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • e-book olvasó
 • internet-hozzáférés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne töltsünk le illegálisan e-bookot!
 • Olyan tokban hordozzuk e-book olvasónkat, amely megvédi az esetleges sérülésektől!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Hogyankell