Dugulást megszüntetni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Dugulást megszüntetni?

A dugulás sosem történik jókor és legrosszabb benne, hogy azonnal el kell hárítani, így sokszor arra sincs idő, hogy megvárjuk amíg a szakember kiszáll elvégezni a duguláselhárítást. Ha szokatlan szennyvíz ingadozást észlelsz a WC-lefolyóban és ehhez bugyogó hang is társul, akkor érdemes azonnal szakembert hívni segítségért mielőtt kiönt a WC. Azonban ha nem ennyire súlyos a helyzet, akkor házi megoldással is elháríthatjuk a dugulást. Ebben a cikkünkben mutatjuk a mechanikus megoldásokat és hogy milyen tisztítószereket érdemes bevetni, ha helyi dugulás péládul a mosogató lefolyója már nem végzi a dolgát.


[szerkesztés] Lépések

 1. Mindig a mosogatótálca lefolyócsonkjának ellenőrzésével kezdj! Érdemes erre a feladatra egy visszahajtott végű drótot rendszeresíteni, ami befér leeresztő csőbe és így ellenőrizhető vele, hogy a csőben van-e elakadás, illetve a visszahajtott véggel akár ki is lehet tisztítani a csövet, eltávolítani belőle az elakadt, nagyobb darabokat. Mielőtt leszereled a csövet, helyezz alá egy felmosóvödröt! Sok esetben már ez meghozza az eredményt.
 2. Ha a fenti módszerrel kitisztítottad a lefolyó csövet akkor érdemes elkezdeni a pumpálást.
 3. A pumpálás előtt engedj meleg vizet a lefolyóba, hogy segítse a zsírosabb szennyeződések feloldódását, majd kezdd el pumpálni.
 4. A pumpáláskor ügyelj rá, hogy legyen vákuum a felhúzáskor.
 5. A pumpálást várhatóan több percen át, kitartóan kell végezni.
 6. Amennyiben a mechanikai elhárítás kevésnek bizonyult, akkor érdemes konyhai szerekkek vagy kifejezetten erre a célra készült tisztítószerekkel próbálkozni.

[szerkesztés] Tippek

 • A kóla is jól oldja a szennyeződéseket a foszforsav tartalmának köszönhetően. Öntsd bátran a lefolyóba!
 • Ecet + forróvíz kombináció 3:1 arányaban is bevált praktika a dugulás ellen
 • Használj professzionális zsíroldó és lefolyótisztító szereket.Ha emellett döntesz, akkor feltétlenül viselj gumikesztyűt munka közben!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Erős gumikesztyű, ami véd a maró hatású szerek használata esetén illetve a szennyvízben való turkáláskor.
 • Strapabíró drót, ami hajlítható.
 • Felmosóvödör és felmosórongy, ezeket feltétlenül készítsd ki előre!
 • Konyhai vagy zsíroldó lefolyótisztító szerek
 • Pumpa
 • Szivacs, amit a munka végeztével már nem fogsz többet használni.
 • Duguláselhárító szakember elérhetősége, ha nagyobb, központi a probléma.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Fontos, hogy mielőtt a házi megoldásokkal próbálkozol, állapítsd meg, hogy helyi dugulás vagy a csatornarendszerben, központi dugulásra utaló jeleket tapasztalsz. Ha az utóbbiról van szó, akkor a házi megoldások felgyorsíthatják a folyamatot vagyis, hamarabb visszajöhet a szennyvíz a lefolyóból. Ilyen esetben először mindig próbáld meg mihamarabb szakember segítségét kérni!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A duguláselháírtás folyamatát videóban is megnézheted:


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Velena