Digitális fotókollázst készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell digitális fotókollázst készíteni?

Fotokollazs1.jpg
Manapság mindenki rengeteget fotózik a modern technikai kütyük elterjedésével. Fotókollázs készítő programok segítségével ezeket a képeket egy felületen el tudod helyezni tetszőleges elrendezésben. Így több kép felhasználásával egyetlen jópofa képen be tudod mutatni a megörökített pillanatokat, élményeket. Ezekben a programokban rengeteg variáció, háttérkép, matrica, szín, filter és virtuális képkeret áll rendelkezésedre a tökéletes kép megszerkesztéséhez.

[szerkesztés] Lépések

 1. Többféle ingyenes képszerkesztő és fotókollázs készítő alkalmazás létezik, amit le tudsz tölteni okostelefonra, tabletre, számítógépre.
 2. Képek összegyűjtése:
  • digitális képeidet válogasd ki, hogy melyiket szeretnéd szerkeszteni,
  • a régi papíralapú képeket szkenneld be,
  • hangulatképeket (pl.: tengerpart, homokdűnék, virágok, stb.) tölts le internetről.
 3. A kiválasztott képeket tedd hozzáférhetővé (akár egy mappában) az alkalmazás számára: attól függően, hogy milyen eszközre töltötted le a kollázskészítő programot, arra az eszközre gyűjtsd össze, másold át/töltsd le a képeket is.
 4. Ezeknek az alkalmazásoknak a kezelő felülete nagyon hasonló. Először választanod kell a lehetőségek közül, amennyiben:
  • egy fotót szeretnél szerkeszteni,
  • több fotót szabályos elrendezésben (kollázs), vagy
  • több fotót scrapbookban (szabálytalan elrendezésben) szerkesztenél.
 5. Amint ezt kiválasztottad, az alkalmazás számára elérhető mappákból jelöld meg a szerkeszteni kívánt képeket.
 6. Jöhet a képek elrendezése:
  • a kiválasztott képek számától függően egy kép, illetve kollázs szerkesztése esetén a felkínált lehetőségek közül válaszd ki a neked tetsző elrendezést. A képek egymástól való távolságát is be tudod állítani.
  • scrapbook szerkesztésénél még inkább szabadjára tudod engedni a fantáziád, ugyanis az egér vagy az érintőképernyő segítségével olyan irányba forgathatod egyesével a képeket, amerre csak szeretnéd. Ugyanígy változtathatod a képek nagyságát és pozícióját egyesével, illetve az egymástól való távolságukat és átfedésüket.
 7. Háttér választásánál rengeteg a lehetőség: egyszínű háttért is választhatsz, de saját képet is beilleszthetsz háttérként. Emellett az alkalmazásban alapból tárolt hátterek közül is szemezgethetsz, de lehetőség van újabb hátterek letöltésére is. Sok alkalmazásnak folyamatosan frissülő adatbázisa van.
 8. Külön lehetőség van a képek sarkainak beállítására: maradhat szigorúan négyzet alakú, de le is gömbölyítheted a sarkokat.
 9. Ha mégsem tetszik valamelyik kiválasztott kép, a szerkesztés bármelyik fázisában ki tudod cserélni egy másikra vagy a kollázsban felcserélheted a helyüket.
 10. A képeket egyesével is tudod szerkeszteni, de fotókollázsként egyben az egészet is: adhatsz rá különböző effekteket, filtereket, szegélyeket, és matricákat is, valamint feliratozhatod őket különböző betűtípusokkal és akár rajzolhatsz is rájuk.
 11. Bátran próbálgasd a különböző ikonokat, így hamar ki tudod tapasztalni a digitális képszerkesztés csínját-bínját.
 12. A megszerkesztett kép magasságát és szélességét tetszés szerint állítsd be.
 13. Mentsd el a művedet.

[szerkesztés] Tippek

 • Nyomtasd ki, keretezd be a fotókollázst és tedd ki a falra. Gyönyörű és egyedi alkotás fogja díszíteni a szobád falát.
 • Folyamatosan új grafikus elemek (hátterek, filterek, matricák) megjelenésére hívhatja fel a figyelmed a program, amiket tetszés szerint le is tölthetsz.
 • Nem csak letölthető programokkal találkozhatsz, hanem online működő felületekkel is. Ha nem gyakran készítenél fotókollázsokat, akkor számodra az online programok is praktikusak lehetnek.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • digitális képek, fotók
 • okostelefon, tablet, laptop
 • fotókollázs-készítő alkalmazás
 • nyomtató, képkeret


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A kész fotókollázst mentsd le, mert amint bezárod a programot, a szerkesztett kép eltűnik a memóriájából, és ha esetleg nem mentetted le, kezdheted előlröl a munkát.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk