Diákhitelt igényelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Diákhitelt igényelni?

Diakhitel2.jpg
A Diákhitelnek ma már két típusát is igényelhetik a tanuló fiatalok, ezek feltételeit szedi össze ez a cikk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ki jogosult rá? A diákhitelt felveheti állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul. Mindenki jogosult a diákhitelre, aki még nem töltötte be a 35. életévet, magyar állampolgár vagy menekültként elismert, esetleg letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik. Minden olyan hallgató igényelheti, aki felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik, lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette, az adott képzési időszakra bejelentkezett és nem rendelkezik érvényes szabad felhasználású Diákhitel szerződéssel.
 2. Külföldön tanuló is igényelhet diákhitelt? Külföldön tanuló diák a Diákhitelt akkor kaphatja meg, ha EGT felsőoktatási intézményben oklevél megszerzésére irányuló olyan képzésben vesz részt, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad. Ha egy magyarországi felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és külföldön résztanulmányokat folytat, akkor a Diákhitel igénylésére az általános szabályok vonatkoznak.
 3. Hogyan kell igényelni?
  1. Töltsd ki a Diákhitel honlapján megtalálható online űrlapot!
  2. Add le a nagyobb postahivatalokban, illetve az együttműködő bankok, takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban! A következő dokumentumokat vidd magaddal mindenképpen: személyazonosító okmány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, adóigazolvány vagy az APEH által kiállított adóazonosító jelet igazoló hatósági bizonyítvány.
 4. Mikor kapom meg a Diákhitelt? A kifizetés két módja lehetséges. Az egyik az egyösszegű kifizetés, a másik pedig a havi juttatás. Mind a két esetben a kifizetés első napja az adott szemeszter második hónapjának 15. napja. Ha havi konstrukciót kértél, akkor minden hónap 15-én megérezik a számládra az összeg.
 5. Amennyiben a Diákhitel1 összege nem elegendő, ugyanolyan feltételekkel felvehető a Diákhitel2, mint a Diákhitel1, így nagyobb összeg áll rendelkezésre azoknak, akiknek szüksége van rá.
 6. Mindkét Diákhitelt 10 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha valaki egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 10 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha már egyszer igényelt valaki diákhitelt, akkor a következő félévben nem kell újra igényelnie, mivel amíg le nem mondja az igénylő, addig automatikusan kapja minden félévben, amíg aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.
 • Amennyiben összeget vagy bármilyen más adatot szeretne valaki módosítani a diákhitelével kapcsolatban, azt a Diakhitel.hu-n keresztül megteheti.
 • Meghatalmazott is igényelheti a Diákhitelt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Online elérhető adatlap.
 • A felsőfokú és középfokú intézmények szám és betűkódjait tartalmazó lista.
 • Leadáshoz szükséges okiratok: személyazonosító okmány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, adóigazolvány vagy az APEH által kiállított adóazonosító jelet igazoló hatósági bizonyítvány.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt valaki diákhitelt igényel, érdemes végiggondolni, hogy miből és hogyan fogja az törleszteni, és pontosan mekkora összegre van szüksége, amit biztosan vissza is fog tudni fizetni! A törlesztés feltételeiről ebben a cikkben olvashattok.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Noatah