Decoupage technikával üveg mécsestartót készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell decoupage technikával üveg mécsestartót készíteni?

Mecses.JPG

Az évnek bármelyik szakaszában hangulatos környezetet varázsolhatunk egy-két mécsestartó segítségével. Nem kell hozzá nagy kézügyesség, sem sok felszerelés, mégis gyönyörű alkotásokat készíthetünk egy kis fantáziával.


[szerkesztés] Lépések

 1. Keress egy számodra tetszetős formájú befőttes üveget, aminek legalább akkora a szája, hogy bele tudj helyezni egy teamécsest.
 2. Fontos, hogy ha van az üvegen címke, azt próbáld meg teljesen eltávolítani. Tisztítsd meg és töröld szárazra az üveget.
 3. Miután így előkészítetted az üveget, vedd magad elé a kiválasztott szalvétát vagy decoupage papírt. Ahhoz, hogy ki tudd vágni a megfelelő méretűre a szalvétát/papírt, terítsd be vele az üveget úgy, ahogy rá szeretnéd majd ragasztani. Ennek alapján vágd ki a szükséges darabot.
 4. Ha szalvétáról van szó, akkor szedd szét óvatosan a rétegeit (van, amelyik szalvéta csak kettő, de van, amelyik háromrétegű). A legfelső rétegét fogod használni.
 5. Az üveg felületét kend be decoupage ragasztóval ott, ahová a szalvétát/papírt ragasztani fogod. Ezután rögtön simítsd az üvegre a szalvétát/papírt, majd hagyd egy kicsit száradni (kb. 10 perc).
 6. Kend át még egyszer vékonyan a megszáradt felületet, így lesz tartós és lakkhatású a munkád.
 7. Újra várj 10 percet a száradással.
 8. Az üveg további díszítéséhez használj színben hozzáillő selyemszalagot vagy zsinórt: tekerd körbe vele párszor az üveg száját, majd köss rá masnit. A hatás kedvéért kétféle szalaggal is körbetekerheted.
 9. A masnira vagy az üvegre ragasztópisztollyal még rögzíthetsz bármilyen dekorációs kelléket.
 10. Ha kész vagy a dekorálással, helyezz egy teamécsest a mécsestartóba. Gyújtsd meg a mécsest és helyezd olyan helyre, ahol minél többen gyönyörködhetnek majd benne.

[szerkesztés] Tippek

 • Csillámporral úgy tudod még ragyogóbbá tenni a mécsestartód, ha a megszáradt felületre óvatosan (akár ujjal) felkensz még egy kis decoupage ragasztót és azt szórod meg egy kis csillámporral.
 • Akril festékkel színt is adhatsz az üvegnek a decoupage ragasztó felvitele előtt.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • decoupage ragasztó
 • ecset
 • szalvéta, decoupage papír
 • dekorszalag, selyemszalag
 • ragasztópisztoly
 • dekorációs kellékek, pl.: gomb, fadísz, csillámpor, strasszkő, műanyag dísz, természetes anyagok (pl.toboz), stb.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne kenj túl vastag réteg decoupage ragasztót az üvegre, se a második felvonásban a szalvétára, mert csúnyán fog megszáradni, illetve a szalvéta szét is szakadhat tőle.
 • A kevesebb néha több: dekorálásnál ügyelj a színek és formák harmóniájára.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk, Hogyankell