Csontritkulás megelőzni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a csontritkulást megelőzni?

Csontok .jpg
A csontritkulás igen gyakori betegség, Magyarországon közel egymillió idős ember, főként nő érintett ebben. A csontjaink folyamatosan épülnek és bomlanak életünk során, alkotóelemeinek közel 10 százaléka cserélődik ki egy év alatt. A latin nevén osteoporosis ennek a folyamatnak a felborulása, a csontok anyagcseréjének elváltozása. Ilyenkor nem épülnek kellően a csontok, csak vesztenek tömegükből. Ennek következtében sérülékennyé, könnyen törhetővé válnak. A csontritkulást teljesen megállítani sajnos nem lehet, viszont tehetünk megelőzése, avagy késleltetése érdekében.


[szerkesztés] Lépések

 1. Kezdd el minél előbb a csontritkulás megelőzését! Mivel csontozatunk életünk során folyamatosan növekszik és változik, csak más mértékben, ezért már fontos gyerekkorban odafigyelni a megfelelő táplálkozásra.
 2. Figyelj oda a megfelelő kalcium-bevitelre! A kalciumhiány a csontritkulás egyik leggyakoribb okozója. Legnagyobb mennyiségben a tejtermékekben található kalcium, de alternatív megoldás lehetnek még a halak, olajos magvak és a káposzta is. Egy felnőtt átlagos napi kalcium szükséglete 800-1000 milligramm.
 3. Szeresd a napfényt! Ahhoz, hogy a kalcium be tudjon épülni a csontokba, kell a D-vitamin is. Mivel a D-vitamin elsősorban a bőrben képződik napfény hatására, ezért fontos megszerettetned magaddal a napozás gondolatát. Természetesen csak mértékkel, de attól még fontos!
 4. Mozgasd át magad, egy héten legalább háromszor! Talán nem meglepő, de bizony a csontritkulás megelőzésében is hasznos a sportos életvitel. Ugyanis a rendszeres testmozgás hatására az igénybe vett izomzatok és csontok erősödnek.
 5. Törekedj a normális testsúly megtartására! A súlyfelesleg szintén hozzájárulhat, hogy a csontok szerkezete idő előtt megrogyjanak, túlterheltté váljanak.
 6. Kerüld a káros szenvedélyeket! Kevesebb alkohol ebben az esetben sok lehet, így mértékkel fogyassz csak! A dohányzást pedig egyenesen kerüld el, ha fontosak a csontjaid egészsége! Emellett a kávézást is érdemes mérsékelni a koffeintartalma miatt. Ugyanis a nikotin és a koffein csökkentik a kalcium felszívódási képességét, az alkohol pedig egyenesen roncsolja a csontszerkezetet alkotó molekulákat.


[szerkesztés] Tippek

 • Ahhoz, hogy a napi kalciumbevitelt étkezés formájában vidd be a szervezetedbe, a következőket kéne például megenned egy napod az étkezéseid során: egy omlett, 30 g camambert sajt, 2 dl tej, 150 g brokkoli és 3 pohár natúr joghurt.
 • Kalciumban gazdag zöldségek: brokkoli, káposzta, olajos magvak, cékla, sóska.
 • A kalcium felszívódását nem csak a D-vitamin, de a következő ásványi anyagok is segítik: fluorid, magnézium, réz, mangán és stroncium.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tejtermékek
 • Kalciumban gazdag zöldségek
 • Napfény
 • Mozgás-szeretet
 • Kitartás
 • Elkötelezettség
 • Egészség tudatos életmód


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Figyelj arra, hogy nagyon sok kalciumot tartalmazó étel bővelkedik még foszforban is! Ez azért ilyen fontos, mert a foszfor szintén gátolja a kalcium felszívódását. Ha a két ásványai anyag aránya 1:1, akkor még nem áll fenn ez a veszély.
 • A vegetáriánus étrenden élők fokozottabban ügyeljenek a kalcium pótlására, ugyanis a rengeteg zöldséggel sok foszfort is esznek.
 • Habár a normális testsúly segíthet a csontritkulás megelőzésében, a kívánt alakot ne drasztikus és helytelen fogyókúrával érjük el! Ugyanis ilyenkor nem jut a szervezetünknek megfelelő tápanyag, és éppen hogy a csontritkulás kialakulását segítjük vele.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Noatah