Csomagot feladni belföldön

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csomagot feladni belföldön?

Csomag feladas.jpg
Ha belföldön szeretnénk csomagot feladni, akkor ezt megtehetjük a Magyar Postán keresztül. Lakossági ügyfélként többféle – saját igényeinkhez, pénztárcánkhoz igazodó – csomagküldő szolgáltatás közül választhatunk. Cikkünkben a legegyszerűbb csomagfeladási módhoz (MPL Postacsomag) adunk tanácsokat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Csomagoljuk be a küldeményt! Ha törékeny dolgot szeretnénk postára adni, akkor először csomagoljuk be buborékos fóliába vagy egyéb védőanyagba a tárgyat, ha szükséges használjunk kitöltő anyagot (pl. újságpapír, nikecell) is! A küldeményt ezután tegyük egy ép, merev falú, címkéktől és feliratoktól mentes dobozba! Ha viszont csak színes, mintás dobozunk van, akkor a dobozt csomagoljuk be fehér vagy barna színű háztartási csomagolópapírba. A dobozt erős, széles ragasztószalaggal zárjuk le, illetve a csomagolópapírt is ezzel rögzítsük.
 2. Címezzük meg a dobozt! A doboz egyik sima oldalára írjuk fel tollal vagy filccel a feladót (azaz a saját nevünket és a címünket) és a címzettet (név és a pontos kézbesítési cím) úgy, mintha egy borítékot címeznénk meg.
 3. Töltsük ki a feladóvevényt! Postán kirakva találunk feladóvevényt, amely tulajdonképpen a csomagunk kísérőlevele. Az ezen feltüntetett címadatoknak pontosan meg kell felelniük a dobozon feltüntetett címadatokkal. Értelemszerűen töltsük ki a címadatokkal, illetve ikszeljük be a csomagunkra vonatkozó jellemzőket. Értéket nem szükséges feltüntetnünk.
  Feladoveveny.jpg
  • Az MPL Postacsomag a hagyományos csomagot jelenti, 20 kg-ot nem meghaladó csomag esetén vehetjük igénybe, amely 80%-ban a feladást követő első, illetve 95%-ban a harmadik munkanapon belül érkezik meg a címzetthez. Emellett jelezhetjük a feladóvevényen, hogy házhoz kérjük a kézbesítését (ha éppen nem tartózkodik a címzett a megadott címen, akkor a postás egy értesítőt hagy számára, így a címzett a postán tudja majd átvenni a csomagot), továbbá azt, hogy törékeny vagy terjedelmes a csomagunk.
 4. Adjuk fel a csomagunkat! A feladóvevénnyel együtt vigyük el a csomagot a postára. A postán a feladóvevény további rubrikáit számítógéppel töltik ki, majd a feladóvevény egyik példányát egy kis zacskóba teszik, amit aztán felragasztanak a doboz egyik oldalára. Továbbá ha törékeny a csomag, akkor egy erre figyelmeztető matricát is ragasztanak a dobozra. A csomagot lemérik, és ennek függvényében kell fizetnünk a csomagküldő szolgáltatásért (pl. 2 kg-ig 1 000 Ft, 10 kg-ig 1 290 Ft /2013-ban érvényes tarifák/). Azonban ha például törékeny vagy terjedelmes a csomag, akkor felárat (az alapdíj 50%-át) kell fizetnünk.

[szerkesztés] Tippek

 • A postán beszerezhetünk különböző méretű, hivatalos MPL dobozokat, amelyeket csak össze kell ragasztanunk, és meg kell címeznünk.
 • Ha szeretnénk értesítést kapni arról, hogy a címzett megkapta a csomagunkat, akkor felár ellenében kérhetünk ún. tértivevényt. A postás ezen ismerteti el a címzettel a csomag átvételét, illetve a küldemény címzettje meg is tagadhatja a tértivevény aláírását, ha nem hajlandó átvenni a csomagot. A tértivevényt a posta visszaküldi számunkra, így megtudhatjuk, hogy megérkezett-e a csomagunk, illetve átvette-e a címzett.
 • Szintén felár ellenében vehetjük igénybe az ún. értéknyilvánítást. Ez abban az esetben lehet ideális megoldás, ha értékes küldeményt szeretnénk feladni, vagy egyszerűen biztonságban akarjuk tudni a kiküldését. Ehhez a csomag értékét fel kell tüntetnünk a csomagon és a feladóvevényen is, és a küldemény elveszése, megsemmisülése, sérülése vagy hiányossága esetén a feltüntetett összeg alapján kártérítést kapunk a postától.
 • Az MPL Üzleti csomagot is igénybe vehetik magánszemélyek. Ennek keretében számos kiegészítő szolgáltatás közül választhatunk, például PostaPontra történő szállítást, szombati napon való kézbesítést vagy éppen smsben/e-mailben történő értesítést.
 • Ha nagyon sürgős egy csomagunk kézbesítése, akkor választhatjuk a Gyorspostát. Ilyenkor akár háznál, vagy kijelölt postán felveszik a csomagunkat és az másnap 9, illetve 12 óráig megérkezik a címzetthez, de az ún. „Távolsági aznapi" szállítás esetén már a felvétel napján is kézbesítik a csomagunkat. Ha a Gyorspostát választjuk, akkor a csomagra rá kell ragasztani az EMS címiratot.
 • A többi futárszolgálathoz hasonlóan működik az ún. MPL Futárszolgálat. A futár a címünkön felveszi a csomagot, amelynek kézbesítési idejéről mi rendelkezhetünk, de a kézbesítése során akár a címzést is megváltoztathatjuk, telefonon pedig tájékoztatást is kérhetünk a sikeres kézbesítésről.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • megfelelő doboz (szükség esetén csomagolópapír)
 • erős, széles ragasztó
 • feladóvevény

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • MPL Postacsomagot csak 20 kg alatti csomag esetén vehetünk igénybe!
 • Áruházi postákban nem lehet csomagot feladni!
 • Figyeljünk arra, hogy az előírt szabályok szerint csomagoljuk be a küldeményünket! A rosszul becsomagolt küldeményeket is kézbesíti a posta, azonban felelősséget nem vállal az épségükért!
 • Ha törékeny tartalmú csomagot adunk fel, akkor a megfelelő csomagolás mellett ne felejtsük el feltüntetni a feladóvevényen azt, hogy törékeny a csomagunk! Így biztosan épségben oda fog érni a címzetthez.
 • Tértivevényes csomagfeladást csak könyvelt küldemények esetében kérhetünk!
 • Értéknyilvánítást pedig csak speciálisan lezárt és könyvelt küldemények esetén lehet igénybe venni!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya