Csempével ízlésesen dekorálni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell csempével ízlésesen dekorálni?

Hogyan-kell-csempevel-izlesesen-dekoralni-1.jpg

Ha új fürdőszoba vagy konyha kialakításáról, felújításáról van szó, akkor egyszerre nehéz és egyszerre izgalmas a feladatunk, ugyanis manapság szinte végtelen a lehetőség a dizájn, a stílus, a színek és a formák tekintetében. Egy biztos: örökre elfelejthetjük a plafonig kicsempézett, sablonos fürdőszobákat és konyhákat! De akkor hogyan válasszuk ki ebből a hatalmas kínálatból a számunkra leginkább tetsző csempevariációt?

[szerkesztés] Lépések

 1. Először is érdemes átgondolnunk, hogy milyen stílusú a lakásunk, milyen színek, formák, milyen hangulat jellemzi, ugyanis a fürdőszobának vagy a konyhának értelemszerűen a lakás többi részéhez kell stílusban illeszkednie. Határozzuk tehát meg a csempézni kívánt helyiség stílusát! Döntsük el, hogy alapvetően klasszikus, modern, mediterrán, esetleg country vagy valami egészen más jellegű stílusjegyeket szeretnénk a helyiségen viszontlátni.
 2. Ha a stílust kiválasztottuk, határozzuk meg, hogy ehhez milyen színek és milyen formák – letisztult vagy díszesebb – illenek.
  • Döntsük el, hogy a falat mennyezetig, teljesen vagy csak kis felületen, részlegesen szeretnénk-e burkolni. Régen az egész fürdőszobát csempézték padlótól a mennyezetig, de manapság ez már egyre kevésbé divat. A helyiség többi falrészletét vízálló festékkel vagy vízálló tapétával burkolják. Természetesen a mosdó, a zuhanyzó és a kád környékén továbbra is a csempe ajánlott!
  • Találjuk ki a színeket! Erőteljesebb telített színeket, vidám atmoszférát szeretnénk vagy inkább visszafogottabb, lágyabb színeket és nyugalmat árasztó hangulatot? Ha friss, fiatalos helyiség kialakítása a célunk, akkor választhatunk a piros, a narancs , a citromsárga különféle árnyalataiból, esetleg erőteljesebb, intenzívebb kékeket, zöldeket. Ha ezzel ellentétben a nyugalom, a tisztaság érzetének megteremtése a célunk, akkor viszont a visszafogott, világos vagy sötét árnyalatokat és színeket válasszuk, például: fehéret, bézst, szürkét, barnát, halványabb kéket vagy pasztellzöldet.
  • Vegyük számításba, hogy mekkora helyiséget szeretnénk dekorálni. Ha ugyanis egy apró fürdőnk van, akkor a legideálisabb, ha egyszerű felületű fehér vagy más világos csempét választunk, hiszen a legfőbb cél, hogy optikailag tágítsuk a teret. Ha viszont nagy helyiségünk van, akkor bátrabban választhatunk sötétebb színeket és nagy, változatos mintákat is.
 3. Ha megvan a stílus, akkor vagy katalógusokból, áruházakban vagy weboldalakon keressük meg azt a csempefajtát, ami számunkra a legideálisabb. Nagyon fontos, hogy a helyiség padlója, a csempe, a bordűrök, a listellók, a dekorcsempék is illeszkedjenek egymáshoz. A legegyszerűbb, ha egyféle termékcsaládot választunk, így biztosan nem fogunk mellé.
 4. A vásárlás előtt jó alaposan meg kell tervezni, hogy mekkora felületet szeretnénk beburkoltatni, esetleg magunk beburkolni. Ebbe a dizájn kiválasztása és megtervezése is beletartozik, hiszen csak így tudjuk pontosan meghatározni az anyagszükségletet. Nem árt egy méretarányos papíron, esetleg tervezőprogramban meg is rajzolni a helyiség pontos képét, és azt, hogy hol és milyen formában fognak elhelyezkedni a csempék. Ha szerencsés helyzetben vagyunk, akkor ezt a műveletet egy lakberendező végzi el helyettünk.
 5. Ha megszámoltuk, hogy miből mennyire van szükségünk, akkor erre érdemes még rászámolni 5-10 %-ot, felkészülve arra, hogy esetlegesen az idők folyamán egy-két darabot pótolni kell.
 6. Ha mindezzel megvagyunk, akkor már csak meg kell rendelnünk a kiválasztott termékcsalád minden elemét.

[szerkesztés] Tippek

Hogyan-kell-csempevel-izlesesen-dekoralni-2.jpg
 • Vannak úgynevezett dekorcsempék is, amelyekből pár darab is elég, hogy feldobjuk a helyiség hangulatát. Ezek általában kiadnak egy nagyobb képet, vagy önmagukban dekoráltak.
 • A „több kevesebb” elvét alkalmazzuk, és ne válasszunk túl sok díszített elemet, hiszen akkor a harmonikus megjelenés helyett egy giccses összképet fogunk kapni.
 • A csempéket fel lehet helyezni a falra sorban egymás után, sorban eltolva, és lehet élére állítva is.
 • A fürdőszobát sokan relaxációra is használják, érdemes tehát a színek tekintetében ezt is figyelembe venni. Nyugtató színek: a bézs, a barna, a zöld.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • papír, toll a rajzoláshoz
 • online tervezőprogram
 • katalógusok, weboldalak (pl. Pinterest) a stílus kiválasztásához
 • fürdőszobadizájnnal kapcsolatos szakkiállítások


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha nem vásároljunk ötletszerűen, csak alapos tervezés és megfontolás után!
 • Ha bordűrt (záróelem) vagy listellót (díszcsík) használunk, minden esetben ezek mérete egyezzen meg a csempe méretével. Ugyanez vonatkozik a fal és a padló találkozásánál alkalmazott lábazati szegőkre is.
 • Ne a legújabb trendeket vegyünk alapul, hanem a saját ízlésünket, mert a divat ezen a területen is évről évre változik, csak itt nem olyan könnyű lecserélni a csempét, mint pl. egy kabátot vagy egy párnahuzatot.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell