Cselekedni, ha hó alá ragadtunk az autóval

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell cselekedni, ha hó alá ragadtunk az autóval?

http://www.urbannewsroom.com/wp-content/uploads/2012/02/PETER.jpg
Ha bajba kerülünk, és a hó alá ragadunk a kocsinkkal, nagyon fontos, hogy miként cselekszünk, mivel súlyos esetben akár a túlélésünk is függhet ettől. Tartsuk be az alábbiakat!

[szerkesztés] Lépések

 1. Hívj segítséget, ha van nálad telefon!
 2. Állítsd le a motort! Bár általában ez az, amit a legkevésbé szeretnénk tenni egy ilyen helyzetben, de ne gondoljuk, hogy a folyamatosan működő motor az egyetlen, ami segíthet a hideg ellen. Ha tudod, ellenőrizd, hogy a kipufogó nincs-e hó alatt, mivel ez esetben nagy a veszélye a szén-monoxid-mérgezésnek. Ha tudod, valamilyen eszköz segítségével, leállított motornál tisztítsd ki a kipufogót és a környékét. Ha biztos vagy benne, hogy a kipufogó szabadon van, akkor is csak annyi időre indítsd be a motort, hogy ne fázzatok, utána kapcsold le megint egy ideig.
 3. Ne hagyd el a kocsit! Ha elindulsz a hóviharban, nagyobb bajba kerülhetsz, ráadásul a kocsiban könnyebben megtalálnak, mint valahol a pusztában. Csak abban az esetben hagyd el a kocsit, ha látsz egy fűtött helyet, ahova mehetsz.
 4. Ha többen vagytok a kocsiban, kuporodjatok össze, hogy így is melegítsétek egymást.
 5. Ha több kocsi van elakadva, segítsetek egymásnak. A legjobb, ha többen összejöttök egy kocsiban, így több meleget termeltek, ráadásul ugyanannyi benzin fogy. Ha elfogyna a benzin, így még mindig át tudtok ülni a másik kocsiban, tehát tovább tudtok fűteni.
 6. Az antennára vagy az ablakokra tegyetek valami feltűnő színű jelzést, hogy könnyebben lássák, hogy ott vagytok.
 7. Osszátok be a nálatok lévő ételt és italt. Havat csak végső esetben egyetek, mert lehűti a testhőmérsékletet, illetve baktériumok is lehetnek benne.
 8. Ha látsz valakit közlekedni, jelezd neki, hogy hó alatt vagy (pl. egy esernyővel integess).
 9. Őrizd meg a józan eszed! Sajnos ilyen helyzetben könnyen bepánikolunk, vagy egyszerűen tényleg elveszítjük a józan eszünket. Bármennyire is nehéz, próbáld meg a figyelmed elterelni a bajrol: olvass, játssz valamit.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • mobiltelefon, aszalt gyümölcs, müzliszelet, diákcsemege, néhány tasak kávé vagy tea, felfújható párna, meleg takaró, zseblámpa és elemek (utóbbi hidegben hamarabb lemerül!), kis tükör (fényvisszaverődéssel jelezni tudsz), hólánc, indításrásegítő, extra téli ruházat (sapka, kesztyű stb.), gyufa (műanyag zacskóban, hogy ne ázzon át), egy üres kanna, termáltakaró, vontatókötés, erős kötél, összecsukható katonai ásó, fűrész, fejsze, elakadásjelző háromszög (állítsuk ki az útra, ha baj van)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt télen útnak indulsz, mindig ellenőrizd az útviszonyokat és a meteorológiai előrejelzést. Ne indulj el, ha nem megfelelő az utak állapota vagy hóvihar várható.
 • A kocsid legyen mindig műszakilag rendben.
 • Ha elindulsz, mindig tudjon valaki róla, hogy hova mész, milyen útvonalon, mikor indulsz, mikor érsz célba várhatóan. Így, ha nem érsz oda időben, tudják, hogy merre keressenek.
 • Mindig legyen télen a kocsiban aszalt gyümölcs, müzliszelet, diákcsemege, néhány tasak kávé vagy tea, felfújható párna, meleg takaró, zseblámpa és elemek (utóbbi hidegben hamarabb lemerül!), kis tükör (fényvisszaverődéssel jelezni tudsz), hólánc, indításrásegítő, extra téli ruházat (sapka, kesztyű stb.), gyufa (műanyag zacskóban, hogy ne ázzon át), egy üres kanna, termáltakaró, vontatókötés, erős kötél, összecsukható katonai ásó, fűrész, fejsze, elakadásjelző háromszög (állítsuk ki az útra, ha baj van).

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag