Csaptelepet választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csaptelepet választani?

Egykaros-csaptelep.jpg
A csaptelep kiválasztásakor a funkció mellett az esztétika is fontos szerepet játszik, mivel egy stílusos csapteleppel igényesebbé tehetjük a fürdőszobánkat vagy akár a konyhánkat. Viszont érdemes a használati szokásainkat is jó alaposan felmérni, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő csaptelepet, mivel egy jól átgondolt választással nagymértékben csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat, és ezáltal a költségeinket is.


[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsük el, hova és milyen célra szeretnénk csapot venni! A csaptelepek a használat helyétől függően különböző típusok szerint kaphatók. Az egyes elemek beszerezhetők külön-külön vagy termékcsaládokban is. Használati hely, illetve funkció szerint az alábbi módon csoportosíthatjuk a csaptelepeket:
  • Mosdó csaptelep: kaphatók álló, falra szerelt vagy falsík alatti (beépíthető) kivitelben is az egyéni igényektől függően.
  • KMT (kád-mosdó töltő) csaptelep: a csapok azon fajtája, amely egyben használható a mosdó, illetve a fürdőkád feltöltésére. Jellemzően panellakásokban találkozhatunk ilyennel, ahol a kád és a mosdó annyira közel helyezkedik el egymáshoz, hogy a rugalmasan fordítható csapteleppel akár a kádba vagy a mosdóba is engedhetünk vizet. Ez egy kevésbé komfortos megoldás abból a szempontból, hogy ilyenkor csak egy ember, egy dologra használhatja ezt a csapot.
  • A zuhany csaptelepeket kifejezetten zuhanykabinokhoz és zuhanyzókhoz ajánlják.
  • A kádtöltő csaptelepeket legtöbbször zuhanyszettel együtt árulják, és egyre népszerűbbek a kihúzható csövű típusok is.
  • A mosogató csaptelep kiválasztásánál a legfontosabb szempont a tálca mélysége és a csaptelep méretezése, leginkább a magassága. Fontos, hogy mindig olyan típust válasszunk, amely alá a nagyobb edények is kényelmesen beférnek.
  • Speciális orvosi csaptelepek is kaphatók, ezek higiéniai szempontok alapján megtervezett, könnyen és egyszerűen használható típusok.
  • Egy másik speciális típus a kifejezetten bidékhez kifejlesztett bidé csaptelep.
  • A bojler csaptelepeket kisméretű, általában nyitott rendszerű fali bojlerekhez gyártják helyi vízellátás biztosításához, pl. nyaralókban a konyhában lévő mosogatókhoz. A kialakítástól függően választhatunk alsó vagy felső bekötésű csapot is.
 2. A használati szokásainkhoz illő csaptelepet válasszunk, hogy minél jobban minimalizálhassuk a vízfogyasztást! Alapvetően öt típus közül választhatunk, mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt.
  • Az egykaros csaptelepek könnyen kezelhetők, egy egyszerű mozdulattal nyithatók és zárhatók, vízhasználat szempontjából pedig az egyik legtakarékosabb fajta. A hagyományos, kétkarú csapteleppel ellentétben belül keveri ki a kívánt hőfokú vizet. Jellemzően inkább kerámiabetéttel kaphatók, de fémbetétes változat is elérhető belőlük.
  • A mai kétkaros csaptelepek nagy része szintén kerámiabetéttel kerül forgalomba, így használatuk jóval egyszerűbb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ennél a fajtánál külön állítható a hideg és meleg víz, egymástól elkülönülve nyithatók és zárhatók. Víztakarékossági szempontból ez a legkevésbé előnyös típus, mivel itt viszonylag sok vizet elpazarolunk a tökéletes hőmérséklet beállításáig.
  • A termosztatikus csaptelep egy kicsit különlegesebb megoldás, ezért még nem is igazán terjedt el hazánkban, pedig rengeteg előnye van. Az egyik, hogy a víznyomás és hőmérséklet ingadozásának kiegyenlítésével folyamatosan biztosítja a beállított vízhőmérsékletet, így nem szükséges arra vizet pazarolni, hogy beállítsuk a megfelelő hőfokot, mint a sima egykaros csaptelep esetében. Tehát ezzel a típussal tudunk a leginkább takarékoskodni a vízfogyasztásunkkal. A szerelvényen két gomb található: az egyikkel a hőmérsékletet, míg a másikkal a mennyiséget szabályozhatjuk.
  • Nyomógombos csapteleppel leginkább bevásárlóközpontokban találkozunk, háztartásokban ritkán. Ezek cserélhető vízátfolyásos betétekkel is kaphatók. Automatikusan, néhány másodperc elteltével elzárják a vizet, így rendkívül víztakarékosak.
  • Az infra vagy fotocellás csaptelep a felhasználó kezét érzékelve azonnal bekapcsol, és mindaddig engedi a vizet, amíg érzékeli a jelenlétet. Hasonlóan a nyomógombos változatokhoz, háztartásokban kevésbé gyakori a használata, pedig az egyik legkényelmesebb és leghigiénikusabb megoldást jelenti.
 3. Hasonlítsuk össze a kiszemelt csapok méretét! A nagyobb betéttel és átfolyási keresztmetszettel rendelkező csapok általában hosszabb élettartamot garantálnak, mivel lassabb áramlás mellett képesek adott vízmennyiséget átengedni, így sokkal kisebb lesz a víz romboló ereje a csapban.
 4. Ellenőrizzük le a csaptelep zajszintjét is! A zaj kérdése nemcsak azért fontos, hogy ne zavarjon minket, hanem azért is, mert a túlzott zaj méretezési gondra is utalhat. A nagy sebességgel, szűk keresztmetszeten áramló víz zajossá teszi a működést, és sokkal előbb elkoptatja a csap belsejét is. Európában legtöbbször csak I-es és II-es akusztikai osztályba tartozó csapokkal találkozhatunk, ezek közül is inkább érdemes az I-es kategóriába tartozót választani.


[szerkesztés] Tippek

 • Egy adott helyiség, például a fürdőszoba csaptelepeinek kiválasztásánál fontos szempont az összhang. Ma már a gyártók termékcsaládokat gyártanak, így egyszerre szerezhetjük be a mosdó, a kád, a zuhany, a bidé és a kisebb kézmosók csaptelepeit. Ha stílusos végeredményt szeretnénk, akkor erre érdemes odafigyelni.
 • Vásárlásnál ellenőrizzük le a csaptelep súlyát! Minél nehezebb, annál nagyobb nyomást bír, így várhatóan tartósabbnak bizonyul majd.
 • Érdemes ismert gyártótól származó csaptelepet választani, amelynek van alkatrész-utánpótlása, mivel függően a vízminőségtől előbb vagy utóbb alkatrészcserére is szükség lehet.
 • Ha szeretnénk, hogy sokáig szép maradjon a csaptelepünk, tisztítsuk és vízkőtelenítsük rendszeresen a gyártó által javasolt tisztítószerekkel! A maró hatású, agresszív szerek eltávolítják ugyan a vízkövet és a szappanlerakódást, de gyakran a krómozott felületeket is visszavonhatatlanul megrongálják. Az ilyen típusú maratásból származó esztétikai hibákra általában nem terjed ki a garancia sem.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakértő segítség
 • Speciális tisztítószerek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bár jobb minőséget képviselnek a mai kerámiabetétes csaptelepek a régebbi gumibetétes változatoknál, egy-két dolgot érdemes mégis szem előtt tartani. A kerámiabetétek jóval érzékenyebbek a víz minőségére, így hamarabb elromlanak, ha nem megfelelően tisztított és régi a vízvezetékrendszer. Emiatt több gyártó víztisztító berendezés használatával biztosítja csak a gyártói garanciát.
 • Egyre többen helyezik a konyhai mosogatót az ablak elé. Ennél a lakberendezési megoldásnál célszerű odafigyelni a csaptelep helyére, ugyanis sokan túl későn veszik észre, hogy a csaptelep elhelyezkedése gátolja az ablak nyitogatását.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szerelvénybolt