Csökkenteni a munkahelyi feszültséget

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csökkenteni a munkahelyi feszültséget?

Csokkenteni a munkahelyi feszultseget.jpg
A vezetőben felhalmozódó feszültségek rövidebb, illetve hosszabb távon a cég működésére is hatással van. A munkatársakon való feszültség levezetés helyett milyen más megoldások léteznek?

[szerkesztés] Lépések

  1. A vállalati vezetők életét gyakran szinte teljesen kitölti a munkájuk. Ez alatt nem is szigorúan az íróasztal mellett töltött idő értendő, hanem hogy felkeléstől a lefekvésig a céggel van tele a fejük: a munkába menet és hazafelé lebonyolított üzleti telefonok, üzleti ebédek, a döntéseken és konfliktusokon való folytonos töprengés, és az „otthon még rá szoktam nézni a mailjeimre este 10 körül” jelenség. Fentiek mellett kevesebb idő jut a családra, baráti kapcsolatok ápolására és a kedvteléseknek való hódolásra, így nem meglepő, hogy sokak számára a munka jelenti a legfontosabb siker- és örömforrást.
  2. Beindul az önmagát gerjesztő folyamat. Ha az elért sikerek és elismertség, szakmai hatalom és presztízs tartósan inspirálóan hat, a vezetőt egyre inkább ezek táplálják, életének egyéb szegmenseire egyre kevesebb sávszélesség jut. Élete fokozatosan beszűkül a munka területére. Ez egyben azt is jelenti, hogy a feltöltődés és feszültség levezetés ciklusa is egypólusú módon a munkában zajlik, mely számos direkt és indirekt veszélyt rejt.
  3. A munka és a családi élet dualitása. Arlie Hochschild (1997) kutatásai szerint a munka és családi élet dualitása egyfajta pufferként képes működni, amelynek során az egyik szerepben jelentkező feszültség levezetésére remekül alkalmas a másik szerepben megélt öröm, illetve sikerélmény, és viszont.
  4. A munka és család mellett az önmagunkkal való kapcsolat is rendkívül fontos. Üzleti sikereinkhez, egészségünk megőrzéséhez és kiegyensúlyozottságunkhoz e három szegmens szinergiája, harmonikus és stabil működése szükséges melyhez arra van szükségünk, hogy fenti három terület egyaránt tudatos figyelmet kapjon életünkben. Személyes szabadságunk és fejlődésünk és ezzel kapcsolatosan üzleti karrierünk is akkor lehet töretlen, ha a munka mellett fel tudunk töltődni a biztonságos családi és baráti környezetünkben, és hagyunk időt arra is, hogy értőn oda tudjunk figyelni önmagunkra is.

[szerkesztés] Tippek

  • Jógázzunk, meditáljunk, ez is segít csökkenteni a stresszt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • család
  • munka
  • figyelem önmagadra

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Rövid távon elképzelhető, hogy a fenti három terület egyikére több fókusz kerül, de amennyiben ez az eltolódás tartós marad, a másik kettő megsérülhet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag