Cikkek:Mit érdemes tudni a mandulavajról

Innen: Hogyankell.hu


Mit érdemes tudni a mandulavajról?

Mamavita.com - 2022 augusztus - LinkMarketing - 4.jpg

A mandulavajat őrölt vagy pirított mandulából készítik, melyet mézzel kevernek össze, és sóval ízesítenek. Állaga és íze a mogyoróvajhoz hasonló. Annak ellenére, hogy még nem terjedt el igazán, számos jótékony hatással bír szervezetünkre nézve.

A mandulavaj főbb jellegzetességei

A mandulavaj telítetlen zsírokban gazdag, emellett magas a tápanyagtartalma. Megtalálható benne vas, kalcium, cink, foszfor, magnézium, nyomokban pedig E-vitamin is. Kiváló rostforrás, és mindamellett, hogy ellát magas proteinmennyiséggel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal is táplál minket.

Beszerezhető például a MamaVita egyéb élelmiszereinek kategóriájából, ahol vegyesen megtalálhatók mentes élelmiszerek. Érdemes szétnézni az oldalon, hiszen a legszélesebb körben lefedi az igényeket a kínálat. Többféle étrend és szempont szerint válogathatunk.

A kalóriadús mandulavaj nem hízlaló, kifejezetten ajánlott diétázóknak, mivel magas rost és protein tartalma eltelít.

A fogyókúrázók mellett előszeretettel választják izomtömeg-növelés esetén is proteinforrásként. A telítetlen zsírok pedig mérsékelik a koleszterint, ezáltal jó választás kardiológiai szempontból is.

A mandulavaj jótékony hatásai

Mivel magnézium is megtalálható benne, kedvező az izmokra és az idegrendszerre nézve, emellett támogatja a normál anyagcsere-folyamatokat is.

A szívbarát zsírtartalma révén a diétázók számára is egy ideális alternatívát jelent a hagyományos vajakkal szemben. A mandulavaj megemésztése több időt igényel, ezáltal a vércukorszint kiegyensúlyozottabb lehet.

Bőségesen gondoskodik energiaszükségletünkről, tekintve, hogy szénhidrátban is gazdag, emellett vasat is tartalmaz. Antioxidáns komponense, az E-vitamin védelmezi szervezetünket az oxidatív károkkal szemben.

A diófélékből származó vajak terén a mandulavaj az egyik legtáplálóbb, célszerű olyat választani, amely mentes a hozzáadott vegyületektől, illetve kevés feldolgozási folyamaton ment keresztül.

Mandulavaj házilag

Mandulavajat otthon is készíthetünk, ehhez elegendő összekeverni az aprított mandulát mézzel. Természetes kakaóporral is ízesíthetjük, ami még inkább hozzáad az egyedi ízvilágához. Amennyiben úgy döntünk, hogy házilag készítünk, biztosak lehetünk benne, hogy nem tartalmaz hozzáadott vegyületeket és tartósítószert. Így ennek is megvan az előnye.

Aki pedig szeretné kész állapotban beszerezni, javasoljuk, hogy bio, és mentes termékeket kínáló webáruházakból szerezze be, és mindenképpen tájékozódjon az összetételét illetően!

Azok, akik allergiásak a diófélékre, például a mogyoróra, esetükben nem ajánlott a mandula fogyasztása sem, mivel felléphetnek allergiás reakciók. Bizonytalanság esetén táplálkozási szakértő is rengeteget segíthet. Érdemes előtte alaposan informálódni.

Legyünk mindig körültekintőek és óvatosak!