Cikkek:Bolhaallergiás dermatitisz megjelenése a kutyáknál

Innen: Hogyankell.hu


Bolhaallergiás dermatitisz megjelenése a kutyáknál

Https- www.petissimo.hu - 2021 december - Cikk1.jpeg

A kutyáknál rendkívül gyakori a bolhacsípés útján kialakuló allergiás dermatitisz megjelenése. A bolha nyálában lévő fehérjék allergiás reakciót produkálnak a kutya szervezetében, amely kellemetlen tünetekkel járhat. Nézzük, hogyan érdemes kezelni!

Mik a tünetek?

Házi kedvenceink számos veszélynek vannak kitéve. Védtelen mivoltukból adódóan a felelős gazdiknak szükséges időnként vizsgálatok segítségével megbizonyosodni egészségükről. Emellett fontos a megelőzés is, különösen az élősködők ellen.

A bolhaallergiás dermatitisz jellemzően az 1 és 5 év közötti kutyákat érinti. Az olyan kutyáknál, akik bolhákra érzékenyebbek társaiknál, már egy csípés esetén kipirosodott bőrduzzanatot észlelhetünk.

A bolhacsípésből kialakuló, elhúzódó tünetként érzékelhetjük, ha az állat bőre a folytonos viszketés miatt kisebesedik, amely sebek elfertőződhetnek.

Bizonyos területeken, például a faroktőnél, a comboknál és a kutya hasán is kihullhat a szőr egy része, valamint bőrgyulladás is megjelenhet.

Azok a kutyák, akik lakásban élnek gazdájukkal, csupán néha találkoznak bolhákkal, amely rohamokban jelentkező tüneteket eredményezhet. A bolhaallergia hosszan elhúzódhat, és akár viselkedési zavarokat is okozhat némely egyedeknél.

Fontos a megelőzés

Ahogy minden esetben, a kutyák egészségének érdekében is a legjobb védekezés a megelőzés. A kutya élősködők elleni szerek között számos nagyszerű és bárki számára elérhető készítmény, valamint eszköz áll rendelkezésre.

A szájon át adható készítmények meghatározott időközönként (például havonta, negyedévente) adagolva nyújtanak bolha elleni védelmet a kutyák számára.

A spot-on készítményeket külsőleg alkalmazzák, a kutya testének bizonyos területeire, jellemzően a nyak hátsó részére kerülnek.

A leggyakoribb és legnépszerűbb választás a bolhanyakörv, amely hosszú ideig nyújt védelmet a bolhacsípések ellen. A nyakörv segítségével a bolhák távol maradnak, és nem rakják le tojásaikat az állat szőrén.

Hogyan lehet kezelni?

Ha állatunkon a bolhaallergiás dermatitisz tüneteit észleljük, azonnal állatorvoshoz kell vinni. Különböző gyógyszerek és külsőleg alkalmazható gyógysamponok, krémek segítségével kezelhetőek a tünetek.

Azok a kutyák, akik kertben vannak tartva, különösen ki vannak téve a veszélynek, ezért fontos kiemelt figyelmet szentelni az ő bolha elleni védekezésükre. Az időben nem kezelt bolhacsípések azt eredményezhetik, hogy a bolhák elszaporodnak.

Az allergiás négylábúakat nem szteroid alapú készítményekkel lehet kezelni. A vakarás és a kisebesedés elkerülése végett érdemes gallért vagy kutyaruhát adni rájuk, emellett bőrnyugtató krémmel kenni őket.

Gondoskodj kutyád egészségéről a Petissimo kiváló bolhanyakörvei és egyéb élősködők elleni szerei segítségével!