Cikkek:A jótékony dióolaj

Innen: Hogyankell.hu


A jótékony dióolaj

Https- kincsez.hu - 2021 június - Cikk1.jpeg

A dió az ősz egyik legfinomabb csemegéje, ami jól tárolható, így ennek köszönhetően egész évben fogyasztható. Azt tudtad, hogy a dió nemcsak nassolnivaló, hanem belőle olajat is készítenek, amit belsőleg és külsőleg is használhatsz?

A hidegen sajtolt dióolaj kellemes ízű és aromájú, ráadásul rendkívül egészséges. A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy a diót tisztítás után megszárítják, majd egy csigás prés segítségével kipréselik. Az így nyert olaj megőrzi értékes összetevőit: magas vitamin- és ásványianyag-tartalmát, továbbá semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz. A hidegen sajtolással kinyert olaj 100%-ban természetes.

Dióhéjban a dióról

A diófajták közül a legismertebb és széles körben termesztett a közönséges dió (Juglas regia) a valamikori Perzsia területéről származik.

A diófát az ókori görögök szent fának tartották, termését pedig az istenek eledelének. A dióolaj jótékony hatását már Hippokratész, az orvostudomány atyja is megemlítette tanaiban.

Az ókori Rómában Jupiter fájaként nevezték, és gazdag gyermekáldást tulajdonítottak neki - házasságkötések alkalmával diót szórtak az ifjú párra. Népmesékben, népdalokban is gyakran találkozni a diómotívummal, ami a termékenység szimbóluma.

Csonthéjas gyümölcsét ősidők óta fogyasztják, a népgyógyászat pedig még a diófa levelét és a porrá őrölt csonthéjat is alkalmazza, mivel az ebből készült tea nyugtató, vértisztító hatású.

A dióbelet főként sütemények, desszertek, tészták ízesítésére használják, de saláták alapanyagaként is kitűnő mind nyers, mind pörkölt formában. Zöld dióból likőrt és befőttet készíthetünk.

A dióolaj egyesíti magában a dió összes jótékony hatását, a Kincsez.hu-nál a hidegen sajtolt olajak között megtalálhatod!

A dióolaj pozitív hatásai

A dió az egyik legegészségesebb csonthéjas gyümölcs. Rengeteg tápanyagot és rostot tartalmaz, valamint igazi vitaminbomba. Fogyasztása a gasztronómiai élvezeteken túl az egészségre gyakorolt hatása miatt is hasznos.

A dióolajnak magas a telítetlenzsírsav-tartalma, Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek javítják a szervezet általános állapotát, hozzájárulhatnak jó néhány betegség megelőzéséhez.

Klinikai vizsgálatok és a megfigyelések alapján a diófogyasztás pozitív hatással van az ún. LDL, köznyelven rossz koleszterin szintjére, ezáltal a koszorúér-betegségre.

A hidegen sajtolt dióolaj linolsavat is tartalmaz, amely immunrendszererősítő hatású.

E-vitamin tartalma miatt antioxidáns, vagyis öregedésgátló hatású, így mind belsőleg fogyasztva, mind külsőleg alkalmazva csodákat tehet a bőrrel, segíthet egyes súlyos bőrbetegségekben (ekcéma, pikkelysömör).

Antibakteriális és gyulladásgátló hatással is rendelkezik, így széleskörűen használható különböző állapotokban.

A dió fogyasztása révén a dióban található tápanyagok (többszörösen telítetlen zsírok, polifenol és E-vitamin) csökkentik az oxidatív károsodást és gyulladásokat az agyban.

A dió, így a dióolaj is magas káliumtartalmú, ezáltal a hajnövekedésre is jótékony hatással van.

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy mivel a dió és az abból készült termékek allergének, így a dióolaj fogyasztása is válthat ki allergiás reakciókat.