ChatGPT promptot írni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell ChatGPT promptot írni?

Chatgpt-prompt-fogalmazas-hogyan-kell.jpg

A ChatGPT prompt egy olyan kérdés vagy utasítás, amit te adhatsz egy mesterséges intelligencia (MI) számára, mint amilyen például a ChatGPT. A prompt egy kicsit olyan, mint egy játék kezdő lépése, ahol te adod a témát vagy a kérdést, és az MI válaszol rá vagy folytatja a témát. A "prompt" egyébként angol szó, ami magyarul annyit tesz, hogy "ösztönző". Ahhoz, hogy megfelelő válaszokat kapj ChatGPT-től, megfelelően megfogalmazott promptra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a hatékony ChatGPT prompt írásához szükséges lépéseket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Légy egyértelmű és pontos: A mesterséges intelligencia (MI, AI) pontosabb választ ad, ha a prompt egyértelműen meghatározza azt, hogy mit is vársz válaszként.
 2. Használj teljes mondatokat: Teljes mondatok használata segít a ChatGPT-nek jobban megérteni a kérdés lényegét, illetve az utasítás célját.
 3. Ne légy túl bonyolult: Legyen a prompt egyszerű és közvetlen, kerüld a felesleges részleteket vagy összetett fogalmazást (pl. a hosszú körmondatokat).
 4. Adj példákat: Mutasd meg, hogy milyen válaszokra számítasz az adott prompt kapcsán. Rövidebb szövegek esetében ez lehet akár több példa is, lehetőség szerint minél inkább eltérő tartalommal, de az elvárt stílusban és formátumban. Hosszabb szövegeknél kevesebb is elegendő. A példa megadását követően a ChatGPT másolni fogja a szöveg felépítését és stílusát is!
 5. Ellenőrizd a helyesírást és a nyelvtant: A helyesírási és nyelvtani hibák még a mesterséges intelligencia számára is zavaróak lehetnek, ezért javasoljuk, hogy ellenőrizd a promptot, mielőtt beküldenéd.
 6. Adj neki visszajelzést: Amennyiben valami nem úgy sikerül, ahogyan elvártad, akkor adj visszajelzést és kérd meg a ChatGPT-t, hogy ezen információk alapján próbálja meg újra a feladatot. Próbálkozz, kísérletezz, és így fokozatosan közelebb juthatsz a számodra legmegfelelőbb megoldáshoz.

[szerkesztés] Tippek

 • A modell korábbi válaszainak felhasználásával pontosítsd a kérdést, ha szükséges.
 • Ha a ChatGPT nem érti a kérdést, próbáld meg másképp megfogalmazni a promptot.
 • Hosszabb szövegek feldolgozása, illetve írása közben előfordul, hogy a ChatGPT elakad. Ilyenkor írd be neki, hogy "folytasd!" és máris folytatni fogja ott, ahol az előbb abbahagyta a feldolgozást.
 • A ChatGPT a legjobb eredményt angol nyelven produkálja, ezért ha teheted, kommunikálj vele angolul.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • ChatGPT hozzáférés
 • Tiszta és világos megfogalmazás
 • Példák

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne gondold a ChatGPT-t tévedhetetlennek! Ha ugyanis a mesterséges intelligencia valamire nem tudja a választ, általában akkor is ír egy „valószínű” megoldást, vagyis téves információt ad meg (ezt nevezik halucinációnak).
 • Az előbbiekhez kapcsolódóan érdemes minden, ChatGPT átal készített szöveget alaposan ellenőrizni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell