Céget alapítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell céget alapítani?

Cegalapitas.jpg

Van egy új üzleti ötleted? Akkor azonnal fogj hozzá! Szerintünk kezdd a cégalapítással. Ehhez segítünk néhány hasznos és gyakorlatias ötlettel és tippel.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold végig, milyen nagyságrendű üzletet szeretnél az ötleteddel beindítani és véghez vinni. Ha kicsiben kezdenél és szívesebben maradnál is a személyesebb, kisebb léptékű terveidnél, csinálj betéti társaságot, mert ennél a cégformánál nincsen előírt kezdőtőke-minimum, és a működés sem bonyolult.
 2. Ha kevés tőkével indítanál, de növekvő volumenű üzletmenettel tervezel, és szeretnéd, hogy az ellen is biztosítva légy, ha mégsem jönnek be a számításaid, akkor a korlátolt felelősségű társaság (kft.) alapításán gondolkodj el.
 3. Bármilyen céget is csinálsz majd, kell hozzá egy marketingértékkel bíró jó cégnév, egy székhely, ami a központi ügyintézés helye lesz, alaptőke, melyet majd bankszámlára is be kell fizetned, kell valaki, aki cégvezető vagy ügyvezető lesz, és szükséges lesz kialakítanod majd előbb-utóbb egy honlapot is.
 4. Ma már egy kft. alapítása sem nehéz, 1-2 nap alatt mindent el tudsz intézni. Amint kész a szép névjegyed, már osztogathatod is! Azt is döntsd el: egyedüli tulajdonosként akarsz céget alapítani vagy tulajdonostársakkal együtt tervezel. Ha többen lesztek, tervezzétek meg a cég működését is (taggyűlés, nyereség és veszteség viselése, tőkehiány esetén a pótbefizetések vagy a tagi hitelezés menetét is.)
 5. Óriási tervekhez, vagy a későbbi növekedéshez a részvénytársasági forma lehet a megoldás. Ehhez már igazgatóság és felügyelő bizottság is szükséges lesz majd. Ez a legbonyolultabb szervezettségű cégforma a magyar jogban, de később is átalakíthatod a kft-t rt-vé, így nem érdemes elsőre ezzel kezdeni, mert magas alaptőke és nagyobb alapítási díjak terhelik.

[szerkesztés] Tippek

 • Használj ingyenes cégnévkeresőt, ha abban beírod a tervezett cégnevet, és nem talál olyan névvel másik céget, máris találtál egy szabad nevet, amit használhatsz.
 • Nemcsak a Startlap portálon, de már sok hasznos kkv online oldalon rengetek hasznos infót beszerezhetsz az internetről is.
 • Székhelyként akár a lakásod, de egy bérelt iroda is jól jöhet. Léteznek közös bérleményű loft irodák is, ahol olcsón tudsz bérelni egy asztalt, számítógépet, telefonvonalat magadnak.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Cégalapításhoz kötelező az ügyvéd igénybe vétele. Nélküle nem tudsz saját céghez jutni. Megfontoltan válassz, mert ha már a cégalapításhoz profi csapatot választasz, később sem maradsz jogi támogatás nélkül.
 • Kell egy bankszámla is. HUF vagy EUR vagy más elszámolási számlára is szükséged lehet, tájékozódj a bankfiókokban. Sok helyen kezdő cégek részére is vannak olcsó bankszámla-vezetési ajánlatok.
 • Üzleti terved mindenképpen legyen! Enélkül bele se vágj. Ha jó az üzleti terved, akkor viszont csak kisebb meglepetések érhetnek majd.
 • Egy jó informatikust is keress már az elején, mert ebben a modern világban e-mail, honlap, webshop nélkül alig képzelhető el a cégek élete.
 • A cégeknek kötelező a könyvelés vezetése, tehát egy jó könyvelő és adótanácsadó nélkül nem fogsz tudni létezni. Keress kreatív és ügyes csapatot, mert az üzleti sikerednek ők is a záloga lesznek majd.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Vállalkozókedv és a változásokra nyitottság képessége nélkül nem érdemes belevágni. Hiszen a legtöbb esetben sosem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezed. De ez akár jót is jelenthet.
 • Tájékozódj az adóhivatal oldalán is, és kövesd figyelemmel a jogszabályok változásait. A jog nem tudása senkit nem mentesít a hibás tervek, akciók alól. Az internet és az ingyenes jogszabálykeresők sokat segíthetnek ebben.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell, Kiscsillag