Céges tartozást behajtani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell céges tartozást behajtani?

Ceges-tartozas-behajtas-hogyan-kell.jpg

Sajnos gyakran előfordul, hogy a teljesítés ellenére a partner nem egyenlíti ki tartozását. Mit tehetnek ilyenkor a cégek, hogyan hajthatja be jogos követelését? Cikkünkben a céges tartozás behajtásának lépéseit mutatjuk be, a felszólítástól kezdve egészen akár a felszámolásig.

[szerkesztés] Lépések

 1. Első lépésként figyelmeztessük a partnert! Írjunk neki hivatalos levelet, melyben megkérjük, hogy egyenlítse ki tartozását. Érdemes a számlaegyeztetőt is elküldeni, illetve a teljesítésre vonatkozóan határidőt megszabni! Az egyenlegközlő levelünk legyen udvarias, ám határozott és precíz számokat tartalmazzon a tartozás összegére vonatkozóan. A késedelmi napokat is tüntessük fel ebben, a késedelmi kamattal együtt.
 2. Küldjünk egy ügyvédi felszólító levelet, mielőtt eljárásokat indítanánk! Ha ügyvédet bízunk meg, akkor a partner már komolyabb veszi a tartozás kiegyenlítését. Az ügyvéd tudni fogja, hogy a behajtás következő lépéseinek hatékonysága érdekében már most mi mindent írjon bele ebbe második (perlést megelőző) felszólításba. Ha az első felszólításod pontos, precíz volt, az ügyvéd is gyorsabban tud dolgozni a hibátlan adatokkal, így akár ügyvédi óradíjat is spórolhatsz.
 3. Válasszuk a fizetési meghagyás opciót! A fizetési meghagyás segítségével a bírósági eljáráshoz képest gyorsabban és egyszerűbben juthat a cég a pénzéhez. A fizetési meghagyás lényege, hogy peres eljárás nélkül, a szükséges bizonyítékok csatolásával (számla, szerződés, egyéb kapcsolódó dokumentum) a bíróság az adóst utasítja a kérelem elfogadására, vagy elutasítására. 2011-ben ez az eljárás gyorsult és már a közjegyzők intézik. Nagyon hatékony. Az adós ellentmondása esetén az eljárás polgári perré alakulhat. A törvény ráadásul úgy rendelkezik, hogy amennyiben a tartozás nem haladja meg a 200 ezer forintot, úgy azt csak fizetési meghagyás útján lehet beszedni, mely a tapasztalatok szerint a kisebb összegek esetén lehet célravezető.
 4. Indítsunk felszámolási eljárást! Felszámolási eljárás akkor indítható, amennyiben a cégnek tartozó partner a számla lejártát követően 15 napon belül nem jelzi, hogy nem ért egyet a tartozással, illetve nem egyenlíti ki azt. Fontos, hogy a követelés összege 200 ezer forintnál magasabb legyen, különben csak a fizetési meghagyás, illetve a polgári peres út választható. Felszámolási eljárás csak nem vitatott összegre indítható, és csak ha a megelőző felszólításban minden benne volt, amit a törvények előírnak. Ezt ne intézd ügyvéd nélkül!

[szerkesztés] Tippek

 • Léteznek alternatív utak is, például elhelyeztethetjük adósunkat különböző feketelistákon. A negatív hírkeltés eszközével élve így rábírhatjuk a tartozás kiegyenlítésére.
 • Válasszunk olyan partnert, aki kezeli és behajtja követeléseinket. Ezek a cégek általában a követelés adott százalékáért dolgoznak.
 • Amennyiben követeléskezelő partnerrel dolgozunk, minden számlán használjuk a követeléskezelő partner pecsétjét, ez a tapasztalatok szerint jelentősen gyorsíthatja a céges bevételi számlák kiegyenlítését.
 • Már a követelésünk alapját képező szerződést, megrendelőt, számlát is hibátlanul állítsuk ki, mert egy hibátlan okirat jobban serkent a teljesítésre, mint egy hiányos vagy nem egyértelmű szövegű papír.
 • A számlába írjuk bele, hogy nem fizetés esetén mennyi késedelmi kamatot számítunk, így a behajtás során magasabb összeghez jutunk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Cégügyekben jártas jogász
 • Tartalékolt összeg a behajtási költségek megelőlegezésére (ezt a vesztes fél majd kifizeti ugyan az eljárások végén, de neked kell megelőlegezni az eljárások indításához az illetéket vagy az ügyvédi díjakat)
 • A partner ellenőrzéséhez céginformáció vagy nyomozó cég

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindenképpen célszerű a követelés behajtása során behajtási ügyekben jártas jogász segítségét kérni.
 • A fizetési meghagyás nem peres jogi eljárás, amennyiben pedig az adós elutasítja a tartozást és ellentmondást nyújt be a kérelem ellen, polgári peres eljárássá alakul. A polgári peres eljárásnak jelentős a költségvonzata, illetve sokszor akár évekig is elhúzódhat, ez alatt az adós akár be is döntheti a céget.Az eljárás alatt is figyelni kell az adós céget.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

DrnemethLAW.hu, Hogyankell