Brainstormingot tartani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell brainstormingot tartani?

Brainstorming.jpg

A brainstorming kiváló módszer kreatív ötletek gyűjtésére. Brainstorming során az a cél, hogy rövid időn belül minél több ötletet gyűjtsünk össze. Az ötletelés fázisában fontos, hogy semmit ne vessünk el csak azért, mert túl drága lenne, vagy éppen nehezen megvalósítható, minden ötletet jegyezzünk fel. De hogyan is történik az ötletbörze? Az alábbiakban ennek a menetét írjuk le.

[szerkesztés] Lépések

 1. Határozzuk meg a problémát és az elérendő célokat! Nagyon fontos, hogy a brainstorming során pontosan tudják a résztvevők, hogy milyen problémára kell megoldást találni.
 2. Állítsuk fel a kereteket! Bár a brainstorming során fontos, hogy minél több ötletet gyűjtsünk, és ne foglalkozzunk a korlátokkal, ha vannak olyan kötöttségek (pl. büdzsé, határidők stb.), amiket már az ötletelés előtt is tudunk, azokat érdemes figyelembe venni már a brainstorming fázisában is.
 3. Jelöljük ki az ötletbörze résztvevőit! Érdemes minden érintett terület (pl. marketing, értékesítés, pénzügy stb.) képviselőit bevonni az ötletelésbe.
 4. Inspiráció: A csoportos ötletelés előtt érdemes inspirációkat gyűjteni. Erre számos lehetőség adódik: körbenézhetünk az interneten, hogy más hasonló projekteknél milyen megoldások születtek, de teljes más iparágakból is inspirálódhatunk. Érdemes az utcán is nyitott szemmel járni, hiszen bármikor szembe jöhet egy jó ötlet. És hogy a villámcsapásként jött ötletek ne merüljenek a feledés homályába, tartsunk mindig a kezünk ügyében papírt és tollat, hogy fel tudjuk jegyezni őket.
 5. Jöhet a brainstorming! Ennek során a következő szabályokat kell betartani:
  1. Ne kritizáljunk! A brainstorming során a cél, hogy minél több ötletet gyűjtsünk, ez pedig nem megy úgy, ha mások gondolatait kritizáljuk. Ezzel egyrészt elbátortalaníthatjuk a résztvevőket („Ha mindenki csak kritizál, inkább nem is mondok semmit.”), másrészt a brainstorming lényegétől vonjuk el az időt.
  2. Minden ötletet jegyezzünk fel! Erre a feladatra jelöljünk ki egy résztvevőt!
  3. Fejlesszük tovább mások javaslatait! Ha egy elhangzott ötlethez további javaslataink vannak, azt nyugodtan osszuk meg!
  4. Addig folytassuk, amíg vannak új ötletek!
 6. Szünet: Az első kör után érdemes egy rövid szünetet tartani, hogy leülepedjenek az ötletek, és kicsit tisztuljon a kép.
 7. Értékeljünk! Ha eltelt egy kis idő, vegyük elő az ötleteket és értékeljük őket különböző szempontok szerint: eredetiség, megvalósíthatóság, költségigény, időigény stb.
 8. Állítsuk fel a rangsort! Az értékelés után már fel tudunk állítani egy rangsort a legjobb öltetekből. Ez segít kiválasztani, hogy végül melyik megoldást válasszuk.

[szerkesztés] Tippek

 • Időzítsünk megfelelően! Olyan időpontban érdemes megtartani az ötletbörzét, amikor mindenki aktív. Az ebéd utáni szieszta időszaka például egyáltalán nem kedvez a brainstormingnak.
 • A több jobb! A legtöbb esetben ez nincs így, ugyanakkor a brainstorming lényege a mennyiség. Minél több ötletet gyűjtünk, annál jobb munkát végeztünk!
 • Raktározzuk az ötleteket! Érdemes a brainstorming során felmerült ötleteket későbbi felhasználásra eltenni.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne kritizáljunk! Ahogy fentebb is írtuk, a brainstorming során nincs helye kritikának.
 • Ne feszengjünk! Bármilyen elrugaszkodottnak is tűnhet egy ötlet, dobjuk be nyugodtan. Könnyen lehet, hogy egy kicsit átdolgozva éppen az lesz a nyerő ötlet.
 • Legyünk aktívak! Ha részt veszünk egy brainstormingon, soha ne elégedjünk meg azzal, hogy mások ötleteit továbbgondoljuk, mindig törekedjünk arra, hogy saját gondolatainkkal hozzájáruljunk az eredményhez!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Papír, toll, esetleg tábla
 • Résztvevők a brainstorminghoz

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02