Boulderezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell boulderezni?

Hogyan kell boulderezni.jpg

A boulderezés a falmászás biztosítás (heveder) nélküli verziója, ezért többnyire kisebb magasságokban történik akár teremben, akár kint a szabadban. Technikailag és erőnlétileg is nehezebb mozdulatokat követel. Általában matraccal vagy szivaccsal borított, kifejezetten boulderezésre létrehozott mászótermek biztosítják a védelmet az esetleges sérülésektől. A sérülésmentes sportolás azonban rajtad is múlik: így készülj fel a mászótermi kalandra!

[szerkesztés] Lépések

 1. Végezz erősítő gyakorlatokat! Ez egy nehezebb fajtája a falmászásnak, így érdemes kar- és comberősítő edzéseket végezned. Ezáltal elkerülhetők a sérülések, esetleges későbbi izom, - és ízületi fájdalmak.
 2. Próbáld ki a falmászást! Boulderezés előtt érdemes kipróbálni a karabineres, termi falmászást, hiszen ez is segít a megfelelő izomzat kialakításában.
 3. Öltözz megfelelően! Mindenképpen olyan sportruházatot válassz, ami kényelmes, és egy cseppet sem akadályoz a mozgásban.
 4. Válassz egy mérettel nagyobb cipőt! A cipő nagyon lényeges eleme ennek a sportnak, általában lapos, (nem tüskés) sportcipő vásárlása javasolt. Azonban, ha termi boulderezésről van szó, bérelhető professzionális mászócipő, mely jelentősen növeli a teljesítményedet.
 5. Melegíts be alaposan! Mint minden sportnál, ennél is kihagyhatatlan a bemelegítés. Minimum 15 percen keresztül, alaposan mozgasd át a tested!
 6. Használj magnézia port! Az iskolai tornaórákról jól ismert magnézia por csúszásmentesíti az ujjakat és a tenyeret. Mászás előtt és közben is szükséges a használata, melyet egy derekadra köthető táskával lehet megoldani.
 7. Irány a fal! Próbálj meg visszaemlékezni a gyermekkori fára mászásokra, és máris könnyebben fog menni minden!
  • Húzd fel magad! A karoddal, ujjaiddal segítsd a felfele haladást, a lábaiddal támaszd meg magadat.
  • Törekedj arra, hogy a súlypontod a támaszpont felett legyen, elkerülve a felső végtagjaid oldalirányú, húzó terhelését.
  • Figyelj a terhelés egyenletes eloszlására! Nem gondolnád, de itt látszani fog, hogy mennyire tudsz egyensúlyozni.
  • Ha elfáradsz, akkor próbálj meg egy olyan helyen pihenőt keresni, ahol a legkönnyebben, veszély nélkül meg tudsz állni, vagy akár leülni.
 8. Próbáld újra! Ne csüggedj, ha nem sikerül elsőre! Tapasztald ki, hogy melyik számodra a legideálisabb útvonal.
 9. Nyújts le megfelelően! Edzést követően egy alapos nyújtás nagyon fontos a regenerálódáshoz, és elősegíti, hogy következő alkalommal jobban sikerüljön.

[szerkesztés] Tippek

 • Figyelj arra, hogy itt nem csak függőleges irányba kell haladnod. Az a lényege, hogy vízszintesen is hasonló ügyességgel tudj mozogni. Ezért is ajánlják, hiszen minden izmot tökéletesen átmozgat.
 • Ha az elején az alkarod gyorsan elfárad, rázd le!
 • Boulderezés során se beülőre, se biztosító eszközre nincs szükséged, bármennyire is szeretnéd. :)

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő, kényelmes sport ruházat,
 • professzionális cipő,
 • magnézia por.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az első 1-2 hónapban heti két alkalomnál többször nem érdemes mászni, így ízületeid és izmaid fokozatosan szokhatnak hozzá a terheléshez.
 • Ne vállalj túl sokat, és ne felejtsd el a bemelegítést és a nyújtást!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kamillaakameleon