Bontott téglából kerti grill sütőt építeni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bontott téglából kerti grill sütőt építeni?

Grill.jpg

A nyári hétvégéket, de sok esetben a hétköznap délutánokat és koraestéket is megfűszerezi a kellemes grill finomságok illata. Szívesen sütögetünk, és fogyasztunk nyárson vagy grillrácson sült falatokat, mert az elkészítésük kellemes társas tevékenység, és a grill ételek egészségesek és ízletesek. A férfiak büszkén fogják jobb kezükben a nyársat vagy a húsfogót, bal kezükben pedig a gondosan behűtött sört, a nők pedig már a látvánnyal is betelnek. Ugye te is látod a lelki szemeid előtt? Egy nyár sem telhet el sütögetés nélkül! Neked is lehet saját grillsütőd a kertben, olvasd el, hogy hogyan!

[szerkesztés] Lépések

 1. Építsd magad, de hívhatsz baráti segítséget is! Elsőként a sütögető alapját kell lebetonoznod. Mivel nem nagy súlyt fog tartani az alap, így nem kell túl mélyet készíteni.
 2. 4 db 15 cm széles deszkából készíts egy négyzet alakú zsalut, amelynek mérete 90*90 cm legyen! Ez a zsalu meghatározza az alap formáját és méreteit, hiszen ebbe kerül majd a beton.
 3. Az alapozáshoz szükség van némi betonozási ismeretre, amelyhez segítséget találsz a forrásaink között!
 4. Az alapba síkhálót vagy betonacélt tegyél!
 5. 3 napig locsolgasd a betont, majd a harmadik nap után bontsd el a zsalut! A „nagykönyv szerint” 28 napot érdemes várni a ráépítésig, de mivel a sütő kis méretű, nem nehéz, így a munka folytatódhat 3 nap elteltével.
 6. A tűztér aljának elkészítése következik. Az elbontott zsalu deszkáiból most 65*65-ös négyzetet alakíts ki! Az új zsalut öntsd ki betonnal! Érdemes a tűztér aljába kivehető rácsot tenni, aminek a fém fogadókeretét belebetonozhatod a tűztér aljába! Pár napig hagyd pihenni a betont és locsolgasd párszor!
 7. Az alapozás után elkezdheted felépíteni a nyársalót. Rakd körbe az első sort úgy, hogy a téglák között 1 cm fugákat hagyj ki!
 8. Az első két sorban figyelj arra, hogy hagyj egy nyílást, amelyen keresztül majd tisztíthatod a sütőt.
 9. A második sort kötésben rakd le!
 10. A következő sorokat már kihagyás nélkül rakhatod!
 11. 7 tégla magasságig építsd, így kb. 50-52 cm magas lesz a sütő. Ez a méret pont ideális a nyársaláshoz, mert így egyenletesen sül majd az étel.
 12. A fal felhúzása után függőlegesen helyezz el néhány téglát belülről, a fal mentén! Ezeket rögzítsd habarccsal! Ezekre az állított téglákra tudod ráhelyezni a tűztér alját, amit a zsaluba kiöntöttél. Így a tűztér alja kb. 30-35 cm magasságba kerül.
 13. Tedd a rácsot a fogadókeretbe!
 14. Vízüveggel és samott keverékkel kend ki a tűzteret! Ez egy hőálló anyag, amivel megakadályozhatod, hogy a hő kiszárítsa a cementet a téglák közül, aminek következtében a nyársaló széthullana.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne sajnáld a vasat az alapból! Télen fokozottan ki van téve az időjárás viszontagságainak, és biztos an nem akarod, hogy az első fagy tönkre tegye!
 • Egy fóliára tedd a zsalut, itt öntsd be a betonnal! Hagyd megszilárdulni, és ügyelj rá, hogy a vasalás ne maradjon ki!
 • A tisztítónyílás szerepe egyúttal az oxigén biztosítása is, amire szükség van a parázshoz.
 • A vasrács barkácsüzletből beszerezhető.
 • A költségek minimalizálásához használhatsz meglévő, bontott téglát is!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • 90 db kisméretű tégla (25 * 12 * 6,5)
 • cement, sóder, víz (vagy barkácsüzletekben kapható előre kevert beton)
 • betonacél vagy síkháló
 • vasrács
 • samott
 • vízüveg


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mivel az építkezés során valószínűleg baráti segítséget veszel igénybe, fokozottan ügyelj a saját- és a többiek testi épségére!
 • Alkohol fogyasztása csak a munka elvégezte után javasolt!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Kerti bogrács és grill építése pár ezer forintból:

Kerti grillsütő készítése:


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Lilly