Blogot indítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell blogot indítani?

Blogot inditani.jpg
Sokan szeretnék tudásukat vagy gondolataikat blogon megosztani ismerőseikkel vagy éppen ismeretlenekkel. De hogyan kezdjünk hozzá? Hogyan válasszunk ki a platformot, ahol a blogunk megjelenhet?

[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsd el, hogy miről szeretnél írni. Fontos, hogy valami olyan témát válassz, amit jól ismersz és/vagy nagyon érdekel, és lehetőség szerint valami rést akar kitölteni. Persze ez nagyban függ a céljaidtól, hiszen ha nem feltétlenül akarsz egy nagyon olvasott blogot, csak kedvtelésből és a barátaidnak, ismerőseidnek indítanál egyet pl. a kedvenc receptjeidből, akkor nem gond, hogy ez az egy milliomodik gasztroblog.
 2. Gondold át, hogy milyen gyakran szeretnél írni. Mindenki mást mond, hogy mi a jó. Valaki szerint legalább napi egy bejegyzés szükséges, más szerint inkább napi három rövidebb. Van, aki úgy véli, hogy kétnaponta is elég egy-egy bejegyzés. A leginkább azonban vélhetően abban van igazság, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség, vagyis a kevesebb néha több.
 3. Nézz körül a neten, olvasgass népszerű blogokat! Sokat tanulhatsz már sikeres bloggerektől.
 4. Írj meg előre néhány bejegyzést (ha nem feltétlenül aktuális dolgokról írsz), ezeket folyamatosan frissítheted, átírhatod, ha akarod még mielőtt elkezdenéd publikálni. Ez azért is fontos, mert így láthatod, hogy mennyire vagy elkötelezett. Sajnos a kezdeti lelkesedés hamar alábbhagy, a legtöbb „blogger” néhány bejegyzéses csupán.
 5. Hozd létre a blogodat! A legegyszerűbb, ha regisztrálsz egy népszerű blogplatformon. Ha magyarul írsz, választhatod például a blog.hu-t vagy eBlog.hu-t, ha angolul, akkor a Wordpresst. (Az alábbiakban előbbi működését részletesen is bemutatjuk).
 6. Ha a blog.hu oldalt választottad, nyisd meg a főoldalt és regisztrálj.Bloghu1.jpg
  • Lépj be abba az e-mailfiókodba, aminek a címét a regisztráció során megadtad, majd a jóváhagyáshoz kattints az Indopass regisztrációban kapott linkre.Bloghu2.jpg
  • A megnyíló oldalon lépj be a felhasználói neveddel és jelszavaddal, majd a jobb felső sarokban kattints az „új blog” fülre.
  • Add meg a blogod nevét, címét. Érdemes könnyen megjegyezhető címet választani. Ha felnőtt tartalomról van szó, jelöld be pipával a kis négyzetet. Majd adj meg egy néhány soros leírást, amivel egyértelműsíted, hogy miről szól majd a blogod. Keresőoptimalizálási szempontból itt és a névben, címben is érdemes megadni a legfontosabb kulcsszót/kulcsszavakat, hogy könnyebben a blogodra találjanak azok, akik a témára keresnek pl. a Google-ben. (Pl. ha a Facebook használatáról írsz egy blogot, akkor érdemes ezt például a blog nevében is hangsúlyozni, így tehát Anna blogja helyett azt írni, hogy A Facebook használata – Anna szemével)Bloghu3.jpg
  • A blogolással pénzt is kereshetsz, ennek egyik módja, ha a Hirdetési státusznál a Kétpúpú Teve opciót jelölöd meg. Ha mindennel megvagy, nyomj az OK gombra.
  • Ha még nincs ilyen néven blog, akkor a blogod létrejött, ha már van, akkor válassz egy másik nevet, majd kattints a folytatáshoz.
  • Innentől kezdve elvégezhetsz különféle beállításokat, például testre szabhatod a blogodat. Néhány fontosabb funkció:
   • A Megjelenítések fülre kattintva választhatsz a sablonok között, vagyis hogy miként nézzen ki a blogod. A sablonok neve mellett szereplő ikonok közül a bal oldalira kattintva láthatod az oldal előnézetét, a pipára kattintva kiválaszthatod a blogod sablonjának.Bloghu4.jpg
   • A Megjelenítés/Megosztások fülre kattintva beállíthatsz megosztási ikonokat. Vagyis például a Facebook-felhasználók lájkolhatják az oldaladat, vagy könnyedén megoszthatják a bejegyzéseidet.
   • A Bejegyzések fülben láthatod a korábbi bejegyzéseidet, illetve hozhatsz létre új bejegyzést. Írjuk be a címet, majd javasolt egy bevezetőt írnunk, amiben összefoglaljuk, hogy miről lesz szó. Nem kötelező elem, de áttekinthetőbbé teszi a blogunkat, ha ezt követően az Oldaltörés beillesztése ikonra kattintunk (ilyenkor a szövegben két szaggatott vonal jelenik meg), majd ezt követően írjuk meg a bejegyzésünk többi részét. Az alábbi képen azt is láthatjuk, hogy miként fog ez kinézni (a tovább gombra kattintva olvasható majd a bejegyzés többi része).Bloghu5.jpgBloghu7.jpg
   • Dobjuk fel illusztrációval a blogunkat. Kattintsunk a kép ikonra, majd a felugró ablakban nyomjuk meg a Tallózás gombot. Ha kiválasztottuk a képet, amit szeretnénk feltölteni, nyomjuk meg az Upload gombot. Ekkor a mappa ikon alatt megjelenik a fájl neve, kattintsunk erre a beillesztéshez.Bloghu8.jpg
 7. Mesélj a blogodról az ismerőseidnek. Egyfelől így olvasókkal gyarapíthatod a blogodat, másfelől a barátaid bizonyára jó tanácsokkal is szolgálhatnak majd.

[szerkesztés] Tippek

 • Szerezz online barátokat. Reagálj a kommentekre, kommentálj más blogokat, létesíts új kapcsolatokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • türelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne légy tiszteletlen a blogodon.
 • Ne másolj le másokat!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag