Biztonságosan használni a számítógépet/mobiltelefont nyaralás alatt

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell biztonságosan használni a számítógépet/mobiltelefont nyaralás alatt?

Biztonsagosan hasznalni mobileszkoz.jpg
Ma már nem is kérdés, visz-e valaki telefont, okostelefont, tabletet, noteszgépet a nyaralásra. Érdemes pár dolgot észben tartani, illetve utazás előtt elvégezni, hogy valóban nyugodtan teljen a vakáció. Ha pedig mégis elvesztenénk vagy ellopnák számítógépünket, telefonunkat, akkor is sokat tehetünk a további kockázatok csökkentése érdekében.

[szerkesztés] Lépések

 1. Készítsünk utazás előtt biztonsági másolatot! Gondoljunk bele: adataink, munkánk, dokumentumaink, szkennelt oldalaink, családi fotóink, jelszavaink, beállításaink: ezek szinte minden esetben pótolhatatlanok. Ezért még indulás előtt készítsünk külső adathordozóra (külső HDD, USB stick, DVD, stb.) több biztonsági mentést az adatainkról, és tároljuk azokat fizikailag különböző biztonságos helyen. A mentés mindig legyen erős jelszóval (például TrueCrypt segítségével) is védve, ekkor esetleg még felhős tárhelyre is bátran fel lehet tölteni.
 2. Legyen zárolt a készülék! Győződjünk meg arról, hogy a mobilkészülékeinken (laptop, táblagép, okostelefon, stb.) be legyen kapcsolva a jelszavas védelem, és az időzár. Mit sem ér a jelszó vagy PIN kód, ha már kinyitott üzemelő készülékünk kerül rossz kezekbe. Ezzel magát a lopást ugyan nem akadályozzuk meg, de legalább nem könnyítjük meg az esetleges tolvaj dolgát.
 3. Ha már ellopták, töröljünk távolról! Táblagépünkön, okostelefonunkon, és egyes PC-s biztonsági programokkal már számítógépünkön is használhatunk lopásgátló, illetve lopásnyomonkövető funkciót, érdemes élni vele. Okostelefon lopásnál szükség esetén töröljünk minden személyes adatot távolról SMS paranccsal.
 4. Használjunk lopásgátlót a nyomkövetéshez! A lopásvédelmi szolgáltatásnak a használatbavételéhez először létre kell hozni egy ehhez tartozó fiókot. Ezután a program segítségével már képet kaphatunk az elvesztett vagy ellopott eszköz netes aktivitásáról, megtekinthetjük az automatikusan készülő képernyőképeket, illetve az eszköz webkamerájával készült képeket, bekapcsolt WiFi esetén pedig IP-címek alapján az eszköz feltételezett helyeit is megtudhatjuk.

[szerkesztés] Tippek

 • Pakoljuk, tároljuk készülékeinket diszkréten!
  • Statisztikák bizonyítják, hogy a műszaki cikk lopásokat tekintve legvalószínűbb helyszín a gépkocsi, az autófeltörések alkalmával a megkérdezettek 21%-a veszítette már el elektronikus eszközét.
  • Ha meg kell állni valahol, és a noteszgépünket mégis a kocsiban szeretnénk hagyni (ami valójában nem túl jó ötlet, de ha például egyedül utazunk, és megállunk egy benzinkútnál tankolni mosdó miatt, nem lehet mindig 2-3 táskával a nyakunkban közlekedni), akkor sose úgy tegyük ezt, hogy megállunk a célnál és hátratesszük, majd elsétálunk. Ehelyett még menet közben álljunk meg valahol félúton, ott tegyük hátra, és amikor már megérkeztünk az úti célunkhoz, ott a parkoláskor már ne is nyissuk ki a csomagtartót, nehogy kifigyeljenek bennünket.
  • Szállodában pedig ne legyen szem előtt, különösen távollétünkben gondoskodjunk a készülékek fizikai védelméről, tartsuk tabletünket, noteszgépünket széfben, de ha ilyen nincs, legalább egy zárható kemény bőröndben.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Internetbiztonsági program a noteszgépre lopásgátlóval, például ESET Smart Security 6.
 • Internetbiztonsági program az okoseszközre GPS nyomkövetéssel, például ESET Mobile Security.
 • Külső merevlemez a mentéseinkhez.
 • Platformfüggetlen (Windows, Macintosh, Linux) univerzális titkosító program, például TrueCrypt.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem akarod, hogy ellopott telefonodon óriási számlát csináljanak, vagy ha meg akarod gátolni, hogy a tolvaj eladja valakinek, mihamarabb tiltasd le a SIM kártyát és a telefon IMEEI száma alapján magát a készüléket is! A SIM kártya azonnali tiltása esetén biztosan nem növelhetik meg a telefonszámlánkat drága hívásokkal, az IMEEI kód letiltásával pedig maga a készülék is használhatatlan lesz a hazai GSM hálózatok mindegyike alatt. Persze ettől a lopott autókhoz hasonlóan külföldre még kivihetik.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Csizmazia István