Biztonsági okoskamerát választani otthonra

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell biztonsági okoskamerát választani otthonra?

Okos-biztonsagi-kamera-kivalasztasa-1.jpg

A biztonsági okoskamerák egyre népszerűbbek, hiszen segítségükkel könnyedén

növelhető a lakásunk biztonsága és persze nyomon követhető, hogy mi is történik távollétünkben otthon. A választék ugyanakkor óriási, az alapvető funkciókon túl pedig sok-sok extra paraméter teszi nehézzé a döntést, cikkünkben ezeket vesszük sorra.

Lépések

 1. Határozd meg pontosan az igényeidet: A legfontosabb lépés a biztonsági okoskamera kiválasztásánál az, hogy tisztában legyél azzal, milyen célból szeretnéd használni az eszközt. Döntsd el azt is, milyen területeket szeretnél megfigyelni: belső tereket, külső területeket vagy mindkettőt. Mérlegeld, hogy milyen funkciók a legfontosabbak számodra, mint például mozgásérzékelés, éjszakai látás vagy arcfelismerés. Ezek a kérdések segítenek körvonalazni az igényeidet és meghatározni a kamerarendszer típusát.
 2. Vezetékes vagy vezeték nélküli: A vezetékes kamerák esetében az adatátvitel fizikai kábel segítségével történik. A vezetékes rendszerek éppen ezért megbízhatóbbak, mivel nem függenek a WI-FI-kapcsolattól, de telepítésük a kábelezés miatt nehezebb és persze jóval költségesebb is. A vezeték nélküli kamerák WI-FI-n keresztül kommunikálnak, ezért telepítés szempontjából sokkal nagyobb rugalmasságot kínálnak. Azonban fontos, hogy erős és stabil WI-FI-kapcsolat álljon rendelkezésre azokban a helyiségekben, illetve területeken, ahol a kamerák elhelyezésre kerülnek.
 3. Kültéri vagy beltéri:: A kültéri kameráknál az időjárásálló kialakítás és a vízállóság fontos szempontok, ezek az eszközök ellenállnak az esőnek, hónak és más környezeti hatásoknak. A megfelelő kamera kiválasztása során az IP-jelzés lehet irányadó. Az IP65-ös védettséggel rendelkező kamerák például teljes mértékben por- és időjárásállóak. A beltéri kamerákat beltéri használatra tervezik, ezért gyakran esztétikusabbak és kevésbé feltűnőek, mint a kültéri társaik.
 4. Felbontás és képminőség: A magasabb felbontású kamera élesebb képet biztosít, ami segít könnyebben azonosítani a személyeket és a tevékenységeket. Ezen a területen a Full HD-felbontás manapság alapnak tekinthető, hiszen már elérhetők a még részletgazdagabb látványt biztosító 2K-s, illetve 4K-s felbontású eszközök is.
 5. Éjszakai látás: Ez mind kültéri, mind beltéri kamera esetében fontos képesség lehet. Ennél a paraméternél érdemes azt figyelni, hogy az eszközben nagy teljesítményű infravörös LED-legyen, ami biztosítja, hogy éjszaka akár 6-8 méteres távolságig is ellássunk.
 6. Értesítési és riasztási funkciók: A mozgásérzékelők és az azokhoz kapcsolódó értesítések lehetővé teszik, hogy valós időben kapj riasztást bármilyen gyanús tevékenységről.
 7. Kompatibilitás más okoseszközökkel: Ellenőrizd, hogy a kamera kompatibilis-e az otthoni okosotthon-rendszereddel, ez lehet például a Google Home vagy az Amazon Alexa.
 8. Adattárolási lehetőségek: Akadnak készülékek, melyek a felvételeket az eszközbe helyezhető memóriakártyára tárolják, míg más megoldások a felhő alapú videómentést biztosítják. Mindkét esetben figyelni kell arra, hogy elegendő tárolókapacitás álljon rendelkezésre. A felhő alapú tárolás nagy előnye ugyanakkor, hogy egy esetleges biztonsági incidens során az elkövetőről készült felvétel nem törölhető.
 9. Felhasználóbarát felület és mobil alkalmazás: Ma már az okos biztonsági kamerákhoz mobil applikációkat biztosítanak a gyártók, melynek segítségével kezelheted a rendszerbe kötött eszközöket, illetve fogadhatod az esetleges riasztásokat. Válassz olyan kamerát, amelynek a kezelése intuitív és egyszerű, legyen szó a beállításokról vagy az alkalmazás használatáról.
 10. Biztonság és adatvédelem: Győződj meg rról, hogy a kamera biztonsági funkciói, mint például a kétlépcsős hitelesítés és az adatátvitel titkosítása, megfelelőek.

Tippek

Okos-biztonsagi-kamera-kivalasztasa-2.jpg

 • Olvass véleményeket és termékértékeléseket, hogy még jobb képet kapj a kamera valós teljesítményéről.
 • Válassz olyan megoldást, ami könnyen bővíthető.

Amire szükséged lehet

 • WI-FI vagy internetkapcsolat az okoskamera beállításához és működtetéséhez.
 • Kompatibilis mobil eszköz vagy számítógép a kamera alkalmazásának használatához.
 • Esetleges további tartozékok, mint például fali konzolok vagy védőházak.

Figyelmeztetések

Okos-biztonsagi-kamera-kivalasztasa-3.jpg

 • A telepítésnél ügyelj arra, hogy ne sérüljenek a személyiségi jogok. (Pl.: ha a kamera nyilvános területet vagy a szomszédok tulajdonát is látja).
 • Rendszeresen frissítsd a kamerák firmware-jét a legújabb biztonsági frissítések érdekében.
 • Soha ne használj beltérre tervezett kamerát kültéren, mert zárlatot okozhat, szerelése pedig életveszélyes is lehet.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell