Bizalmat építeni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bizalmat építeni?

A bizalom minden sikeres társas kapcsolat egyik legfontosabb alapja. Amilyen könnyen lehet bizalmat építeni, még annál is könnyebb lerombolni. Ha inkább az előbbit szeretnéd, neked szól ez a cikkünk. Bizalom-epitese.jpg

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Légy megbízható!

 1. Azt tedd, amit mondasz. Ez az egyik legfontosabb alapja a bizalomnak, mely nélkül hajszálvékony repedések keletkeznek a bizalom házán.
 2. Tartsd be az ígéreteidet. A bizalom megköveteli, hogy az emberek higgyenek abban, hogy megbízható vagy. Ha valami miatt nem tudod betartani az ígéretedet, akkor legalább légy olyan tisztességes, hogy szemtől-szembe elmagyarázod ezt.
 3. Ne kicsinyeld le az ígéreteidet. Bármilyen jelentéktelennek tűnhet számodra, fontos, hogy tudd, a másiknak ettől még lehet nagyon is jelentős.

[szerkesztés] Légy őszinte!

 1. Mondj igazat. Könnyűnek hangzik, de persze mégsem az. Apró hazugságok, hogy megkíméld a családodat, a barátaidat vagy a szerelmedet? Nem segítenek abban, hogy jobban bízzanak benned.
 2. Beszélj a szívedből. Hajlamosak vagyunk hazudni a másik megkímélése érdekében. De ezt ne tedd. Koncentrálj valami olyanra, amit szeretsz abban az emberben. Fókuszálj arra, mit tesz az adott személy jól. Így elkerülheted, hogy megítéld azt az illetőt.
 3. Mondd el az érzéseidet. Ha valami rossz hírt közölsz például, rosszról akarsz beszélni, ne légy hideg és távolságtartó. Sokan azt gondolják, így könnyebb, de ez nem megoldás.

[szerkesztés] Légy nyitott!

 1. Adj információt! Ahelyett, hogy homályos lennél, mindig adj elég információt ahhoz, hogy a másik érezze, nem rejtegetsz semmit.
 2. Ne hagyd ki a fontos részleteket. Az emberek előbb vagy utóbb észreveszik a hiányosságokat, és hazugnak fognak tartani.
 3. Ha van valami titkod, mondd el. Nem arról van szó, hogy fedd fel a legszemélyesebb titkaidat. Mindenkinek joga van a magánélethez. A lényeg, hogy legyen egy határ aközött, amit el akarsz mondani, és amit magadnak tartanál meg. Például: „Egyelőre nem akarok az érzéseimről beszélni az ex-férjemmel kapcsolatban, de biztos lehetsz benne, hogy nincs miért aggódnod.”
 4. Ne szépítsd a valóságot. Ha a legjobb szándékkal is tesszük, az attól még nem jobb, mint hazudni, és a bizalmat tönkreteheti. Például, ha azt mondod, hogy most azért nem tudsz fizetni, mert elveszítetted a bankkártyádat ahelyett, hogy bevallanád az igazat, hogy átmenetileg le vagy égve, az nem helyes.
 5. Jelezd, hogy kölcsönös nyitottságot vársz el. Bíztasd a másikat is arra, hogy a teljes igazat mondja. A bizalmatlanság nem csak abból származhat, amit tudunk, hanem abból is, amit nem. Például kérdezzünk rá, hogy valóban ennyiről van-e szó, mint amit elmondott, vagy esetleg szeretne még mást is mondani.

[szerkesztés] Tarts titkot!

 1. Ha valami titkot rád bíztak, akkor ne pletykálkodj, ne mondd el másnak.
 2. Ha hazudsz, ismerd el. Van, amikor nem tudjuk elkerülni, hogy hazudjunk. A legjobb azonban, ha minél előbb felfeded ezt a másik előtt, és elmondod, hogy miért tetted. Ha pedig hazugságon kapnak, egyszerűen ismerd el.

[szerkesztés] Légy tisztességes!

 1. Mutasd meg a hűséged. Légy mellette akár melletted van, akár nem (vagyis a háta mögött se mondj róla rosszakat).
 2. Légy illetékes. Hogy elnyerd mások megbecsülését, fontos, hogy megfelelő társas készségekkel bírj. A társas készségek és a jó modor tanulható.
 3. Mutass erős erkölcsi etikát. Ez különösen fontos a kapcsolatokban. A másik félnek éreznie kell, hogy nem árulnád el.
 4. Nehéz helyzetben légy semleges. Addig ne foglalj állást, míg nem ismered a helyzetet.
 5. Légy objektív és igazságos.
 6. Kerüld el a kettős mércét. Légy következetes a viselkedésedben.

[szerkesztés] Tippek

 • A megtévesztés is hazugság.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha nem bízol meg valakiben, mindig kérdezd meg magadat, hogy mi lehet ennek az oka.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag