Bilire szoktatni a gyereket

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bilire szoktatni a gyereket?

A bilire szoktatás mindig kihívást jelent a szülőknek, cikkünk azonban ebben segít. Bilire-szoktatas.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Ne siettesd a gyermeked, hogy elhagyja a pelenkát. Bár kényelmesebb, ha szobatiszta a gyermek, ez sokszor nem olyan kényelmes a gyerek számára.
 2. Várd meg, míg mindketten készen álltok. A bilire szoktatáshoz sok időre, türelemre és energiára lesz szükségetek. Vannak, akik már 3 hónapos korban elkezdik a bilire szoktatást, míg mások úgy vélik, ez túl stresszes lehet a gyereknek. A legtöbb gyerek 2-3 évesen áll készen a bilire szoktatásra.
  • Keresd a jeleket, hogy a gyermeked mennyire áll készen. Ilyen lehet, hogy érdeklődve odamegy a bilihez, képes arra, hogy kifejezze magát és kövesse az utasításaidat, illetve képes már le- és felhúzni a nadrágját.
 3. Először is mutasd meg a gyereknek a bilit, mielőtt azt szeretnéd, hogy használja. Helyezd oda, ahol játszani szokott, így ráülhet, szokhatja, játszhat körülötte, amíg hozzászokik.
 4. Jelölj ki egy vagy több időpontot, amikor a gyermekedet a bilire vagy elé teszed. Például felkelés után, a délutáni alvás előtt, ebéd után vagy mielőtt aludni menne. Próbáld meg ezt tartani. Olyan időpontot válassz, ami mindenkinek megfelelő, aki a gyermekről gondoskodni szokott.
  • Amikor elkezded a bilihez szoktatni, már ráülteted, úgy tervezd meg, hogy pár napig ne utazzatok el, mert az csak bekavar.
 5. Ne feledd el, hogy a bilire szoktatás traumatikus lehet a gyermeknek. Majdnem olyan, mintha elveszítené egy részét. Ezért legyél nagyon empatikus és türelmes.
 6. Kérd meg a gyermeked, hogy 15 percenként üljön a bilire. Ez azért fontos, mert ha vársz, elmulaszthatod a pillanatot, amikor pisilnie kell, és ugyanúgy a pelusba fog pisilni.
 7. Maradj akkor is pozitív, és ösztönözd a gyereked, ha véletlenül mégis bepisil.
 8. Mutasd meg, hogy milyen lelkes vagy, és dicsérd meg nagyon, ha sikeres. Eleinte ez könnyű lesz, de addig tartsd fenn a lelkesedést, míg teljesen rá nem szokott a bilire.
 9. Ültesd a gyereket akkor a bilire, amikor te is pisilsz. Ha nem sikerül neki a fürdőszobában pisilnie, azért még dicsérd meg. Mondd neki, hogy nagyon izgalmas, hogy már majdnem úgy tud pisilni, mint az anyukája és az apukája.
 10. Ne mutasd, ha ideges vagy csalódott vagy. Minden gyereknek időre van szüksége, és van, amelyiknek többre. A bilire szoktatás nem rohanás. Élvezd, hogy még kicsi, ne akard, hogy előbb felnőjön.
 11. Kezdd minden nap egy-két órára elhagyni a gyermek pelenkáját, így megtanulják, hogy érezzék a belső szükségletet.
 12. Amikor a gyerek otthon már sikeres a bilivel, vegyél neki néhány alsónadrágot/bugyit. Magyarázd el neki, hogy anyukája és apukája is ilyet hord, és hogy tartsa szárazon, szóljon, ha bilire kell ülnie.
 13. Legyen egy küldetésetek: menjetek el egy 15-30 perces sétára az alsónadrágban/bugyiban, és amikor hazaértek, vegyétek le. Ha bepisilt, ne büntesd meg, és ne legyél ideges.
 14. Mindig dicsérd meg a gyereked, ha időben szólt, hogy pisilnie kell, illetve bátorítsd.
 15. Ha a legtöbb nap sikerül úgy, hogy nem pisil be a gyermek, akkor elkezdheted a napközbeni és esti „edzést” is. Az ágyat védendő, tegyél alá nejlon lepedőt. A bilit tedd az ágy mellé. Ha a gyermeked felkel, és hív téged, tedd a bilire. Ha bepisil, cseréld ki az ágyneműjét, és ne csinálj belőle nagy dolgot.
 16. Maradj az úton, ne zavard össze a gyermeket azzal, hogy ha valahova viszed, akkor ismét pelenkát adsz rá. Ha már egy hete teljesen szobatiszta, el is pakolhatod a pelenkákat. Ne a pelenkázón öltöztesd őt többé. Egyre inkább biztasd arra, hogy szóljon, ha bilire kell ülnie, ne mindig neked kelljen kérdezgetned.
 17. Ha már nagyon ügyesen megy neki, tanítsd meg az összes lépést:
  • Tudnia kell, mikor kell mennie a fürdőszobába.
  • Menjen a fürdőbe vagy szóljon egy felnőttnek, hogy mennie kell.
  • Csukja be az ajtót.
  • Húzza le a nadrágját/emelje fel a szoknyáját és húzza le az alsónadrágját/bugyiját.
  • Üljön a bilire vagy másszon fel a WC-re (tegyünk oda egy kis lépcsőt).
  • Törölje meg magát (Ez hosszú ideig eltarthat, eleinte sokáig kell neki segítenünk. Hogy kényelmesebb legyen, használjunk nedves törlőkendőt.) .
  • Öltözzön fel.
  • Öblítse le a WC-t, ha nem bilit használ.
  • Vízzel és szappannal mossa meg a kezét, majd törölje meg.

[szerkesztés] Tippek

 • A lányok általában kissé később érnek meg a bilizésre.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • bili
 • bugyi/alsónadrág
 • nylon lepedő

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne büntesd a gyerekedet, ha nem csinálja tökéletesen.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag