Biciklizni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell biciklizni?

Biciklizni.jpg

A biciklizést nem lehet elfelejteni – tartja a mondás. De mi van, ha még meg sem tanultuk? Aggódnunk biztosan nem kell, némi gyakorlás után mindenki ráérez arra, hogyan kell egyensúlyban tartani a biciklit. Az alábbiakban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan érdemes kezdeni az ismerkedést a biciklizéssel, akár felnőtt, akár gyermek akar megtanulni kerékpározni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Keress megfelelő helyszínt: A biciklivel megtett első méterekhez érdemes olyan terepet választani, ahol nincs forgalom, és senkire sem kell figyelnünk a bicikli irányításán kívül (tehát az autókon kívül más biciklisek vagy gyalogosok sincsenek nagyon közel). Az a jó, ha nagy, széles tér áll rendelkezésünkre, amelynek sima és egyenes a felszíne. Néhány tipp:
  • Ha füves terepet választunk, az egy esetleges esésnél tompítja a földet érést, de a pedálozást és egyensúlyozást megnehezíti a kezdők számára.
  • Sokan inkább aszfaltozott helyet ajánlanak, például a boltok zárása után elnéptelenedő parkolót vagy egy kis forgalmú mellékutcát.
  • Néhány városban vannak olyan parkok vagy közterületek, ahol a közlekedést lehet gyakorolni (KRESZ-park), ezeket is érdemes felmérni.
  • A saját telkünkön lévő járdát akkor érdemes használni, ha több métert tudunk gurulni rajta forduló vagy megállás nélkül, és elég széles a balesetek elkerülésére.
 2. Vegyél fel védőfelszerelést: A védőfelszerelés legfontosabb része a sisak, ami óvja a fejünket a sérüléstől. Emellett érdemes térd- és könyökvédőket is felvenni, amíg nem tudjuk biztonságosan irányítani a biciklit. Olyan ruhát viseljünk, amiben kényelmesen és szabadon tudunk mozogni. Kerüljük a nagyon bő nadrágot vagy szoknyát, mivel ezek beakadhatnak a láncba vagy a küllők közé, balesetveszélyes helyzetet teremtve. Szandál és papucs helyett inkább válasszunk zárt cipőt.
 3. Állítsd be a biciklit: A gyakorláshoz úgy érdemes beállítani az ülés magasságát, hogy mindkét lábunkat kényelmesen le tudjuk tenni a földre, miután ráültünk a biciklire. Így könnyebb megállni vagy megakadályozni, hogy eldőljünk, ha esetleg kiesnénk az egyensúlyból. Később, ha már szert tettünk némi gyakorlatra, kicsit feljebb lehet majd emelni az ülést.
  • Mivel az első gyakorlatokhoz nem lesz szükség a pedálokra, esetleg leszerelhetjük ezeket a bicikliről.
  • Ha kisebb gyerek tanul biciklizni, felszerelhetünk számára pótkereket, ami kezdetben segít egyensúlyban tartani a járművet – de el is hagyhatjuk ezeket.
 4. Teszteld a bicikli működését: Fogd meg a kormány két végét a kezeiddel, állj a bicikli mellé, és kezdd el tolni magad mellett. (Általában a bicikli bal oldalán szoktunk állni, hogy a jobb oldalon lévő lánc ne érhessen az ember ruhájához.) Az alábbi gyakorlatokkal mérd fel, hogyan lehet a biciklivel közlekedni:
  • Tégy néhány fordulatot anélkül, hogy megállítanád vagy felemelnéd a biciklit. Nagyjából ekkora ívben fogsz tudni kanyarodni akkor is, amikor majd a biciklin ülsz.
  • Próbáld ki a kormányfékeket: miközben tolod a biciklit, néhányszor húzd be őket, hogy érezd, milyen erősen fognak.
  • Próbáld nagyobb sebességgel tolni a biciklit (akár kicsit futva mellette), majd engedd lelassulni. Figyeld meg, hogy amíg a bicikli gyorsabban halad, addig stabilabb, könnyebb egyenesen tartani. Lassulás közben viszont egyre inkább elkezd oldalra dőlni.
 5. Szállj fel a biciklire: Állj a bicikli bal oldalára (akinek a bal keze és lába ügyesebb, az a jobb oldalról is próbálkozhat). Helyezd a testsúlyod a biciklitől távolabb eső lábadra. A másik lábadat emeld fel.
  • Női bicikli esetén egyszerűen tedd át a lábad a váz felett a bicikli másik oldalára, és állj meg terpeszben a bicikli felett.
  • Férfi bicikli esetén lendítsd hátrafelé a lábad, majd emeld át a hátsó kerék és a nyereg felett. Ha szükséges, állhatsz egy picit távolabb a biciklitől, így a fenti mozdulat közben magad felé döntheted a szerkezetet, hogy könnyebben fölé kerekedj. Amikor a lábfejed a váz másik oldalára került, próbáld letenni a földre és ráhelyezni a testsúlyod, hogy terpeszben állj a bicikli felett.
 6. Találd meg a megfelelő pozíciót: A bicikli felett állva, majd a nyeregre ráülve is próbáld ki, hogyan tudod egyenesben tartani a biciklit, hová kell helyezned a súlypontodat. Miután ráültél a biciklire, próbáld elengedni a kormányt a kezeiddel, miközben a lábaiddal és a testtartásoddal egyenesen tartod a szerkezetet. Fogd meg újra a kormányt, és most azt próbáld ki, milyen, ha felemeled az egyik, illetve másik lábadat.
 7. Lökd el magad: Itt az ideje, hogy mozgásra bírd a biciklit – először a pedálok használata nélkül.
  • Próbáld előre mozdítani a biciklit úgy, hogy a lábaiddal előre tolod magad, mintha járnál - de nyeregre, illetve a vázon keresztül a két kerékre nehezedve gördülj előre, a lábaidat inkább csak az egyensúlyozásra és a bicikli megmozdítására használd.
  • Pár pillanatra teljesen emeld fel mindkét lábadat, és próbálj egyensúlyozni. Amint úgy érzed, hogy oldalra dől a bicikli, tedd le arra eső lábadat, és próbáld újra ellökni magad a talajtól.
  • Igyekezz folyamatossá tenni a mozgást úgy, hogy egyszer az egyik, másszor a másik lábaddal löksz magadon.
  • Növeld a sebességet, próbáld minél tovább megőrizni az egyensúlyod.
 8. Gyakorold az irányítást: Emeld fel a fejed, és nézz előre – ne aggódj, a bicikli eleje így is a látómeződben marad. Miközben egyre magabiztosabbá válsz a bicikli egyensúlyozásában, az irányítást az alábbiakkal gyakorolhatod be:
  • Tűzz ki magad elé egy pontot, és próbálj minél egyenesebb vonalban oda gurulni.
  • Kezdj el kanyarodni, először nagyobb ívben és lassabban, majd úgy, hogy egyre kevesebbszer teszed le közben a lábad. A kanyarodást mindkét irányban gyakorold.
  • Gyakorold a „vészfékezést” arra az esetre, ha majd hirtelen kell megállnod: húzd meg a fékeket és tedd le a lábad, hogy minél gyorsabban megállítsd a biciklit.
 9. Kezdj el pedálozni: Ha lábbal már ügyesen hajtod a biciklit, itt az ideje, hogy elkezdd a pedálok használatát.
  • Az egyik lábad maradjon a földön, a másikat emeld fel és tedd a pedálra. A talpad legyen vízszintes, hogy stabilan tudd nyomni vele a pedált.
  • A földön lévő lábaddal lökd el magad, miközben a másik lábaddal lenyomod a pedált – a bicikli máris mozgásba lendült!
  • Ezt a lendületet kihasználva emeld fel a korábban földön lévő lábadat, és tedd a felemelkedő pedálra, majd azonnal kezdd el lenyomni. Így mozgásban tartod a biciklit.
  • A két lábadat felváltva mozgatva gurulj előre. Próbáld felemelni a fejedet és növelni egy kicsit a sebességet, hogy stabilabban haladhass a biciklivel.
  • A korábban begyakoroltak szerint irányítsd a biciklit, próbáld ki az egyenes vonalban haladást és a kanyarodást is.
  • Ha meg akarsz állni, először fékezz, és csak akkor tedd le a lábadat, amikor már majdnem teljesen megállt a bicikli.
 10. Gyakorolj minél változatosabb terepen! Ha sík terepen már ügyesen biciklizel, próbáld ki, milyen egy kicsi lejtőn felfelé, majd lefelé tekerni. Próbáld ki azt is, hogyan tudod irányítani a biciklit füves vagy salakos talajon. Keress egyenetlenebb felszínt, és hajts át kisebb akadályokon – repedéseken vagy bukkanókon. Ha van rá lehetőséged, gyakorold egy kisebb forgalmú mellékutcán, milyen áthajtani egy fekvőrendőrön.
 11. Tanuld meg a kézjeleket! Ha olyan helyen biciklizel, ahol rajtad kívül mások is közlekednek, mindig érdemes jelezni az irányváltást – ezzel csökkentve a balesetek esélyét. Ehhez gyakorolnod kell, hogy pár pillanatra elengeded a kormányt az egyik kezeddel.
  • Először elég, ha pár pillanatra elengeded a kormányt az ügyesebb kezeddel úgy, hogy pár centire a kormány fölé emeled. Ismételd meg ezt a gyakorlatot többször, váltogatva a jobb és bal kezed.
  • Növeld azt az időt, ameddig elengeded a kormányt.
  • Addig gyakorolj, míg oldalra nem tudod nyújtani a karod egyenes haladás közben. Ha meggyőződtél arról, hogy szabad az út a kanyarodáshoz, fogd meg újra a kormányt, így stabilabban tudsz fordulni.
 12. Tájékozódj a KRESZ-szabályokról! Mielőtt közúti forgalomban elkezdenél biciklizni, nézz utána alaposan az általános közlekedési szabályoknak valamint a kerékpárosokra vonatkozó speciális előírásoknak is.

[szerkesztés] Tippek

 • Van, akinek segít, ha egy enyhe lejtőn kezdi a gyakorlást, így könnyebb elindulni a biciklivel. Érdemes azonban olyan terepet választani, ahol a lejtő gyorsan ellaposodik, így nem gyorsul fel nagyon a bicikli.
 • Ha csak este van időd gyakorolni a biciklizést, érdemes fényvisszaverő mellényt felvenned a balesetek elkerülése érdekében, emellett a bicikli kivilágításáról is gondoskodni kell.
 • Ha egy gyermeket szeretnénk megtanítani kerékpározni, érdemes beszerezni egy futóbiciklit. Ezen általában nincs sem pótkerék, sem pedál, viszont nagyszerűen lehet rajta gyakorolni az egyensúlyozást. Ha a gyermek már stabilan tud közlekedni a futóbiciklivel, meg lehet próbálni a pedálos változatot is: a többség gyorsan, pótkerék segítsége nélkül is megtanulja a bicikli irányítását.
 • A másik lehetőség gyermekek esetén, hogy a pedálos gyermekbicikli nyerge mögé, a vázhoz erősítenek egy seprűnyelet, amellyel egy felnőtt segíteni tud az egyensúlyozásban, amíg a gyermek a pedálozást gyakorolja. Egy nagyobb gyereket vagy felnőttet azonban már nehéz így megtartani, esetleg a bicikli mellett futó segítő a derekat/hátat tartva tud némi stabilitást nyújtani.
 • Ha olyan biciklin gyakorolunk, amelyen több sebesség van, kérjünk meg valakit, hogy segítsen megfelelő fokozatba állítani a kerékpárt: válasszuk azt a beállítást, amelynél legkönnyebb elindulni.
 • Sokan hajlamosak arra, hogy ha oldalra néznek, akkor a fejük mellett a kezüket/testsúlyukat is arrébb mozdítják, így kanyarodni kezdenek. Az irányítás gyakorlásánál ennek elkerülésére is érdemes figyelmet szentelni.
 • Könnyebb gyakorolni, ha nem egyedül próbálkozol: kérj meg valakit, aki elkísér és adott esetben segít a tanácsaival.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő helyszín (gyér forgalom, sima terep)
 • Védőfelszerelés: bukósisak, térd- és könyökvédő
 • Megfelelő műszaki állapotban lévő bicikli
 • Egy kis szabadidő és kitartás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Biciklizés közben előfordulhatnak kisebb balesetek, amelyek a védőfelszerelések ellenére is járhatnak sérüléssel. Érdemes némi ragtapasszal készülni ezekre a helyzetekre. Súlyosabb sérülések megfelelő körültekintés mellett szerencsére ritkán fordulnak elő.
 • Ne közlekedj forgalomban addig, amíg nem tudod tökéletesen irányítani a biciklit.
 • A védőfelszerelések közül a bukósisakot akkor is érdemes viselni, amikor már rutinos kerékpáros vagy.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki