Berendezni a WC-helyiséget

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell berendezni a WC-helyiséget?

Wc-helyiseg-berendezese-tippek-hogyan-kell.jpg

Milyen eszközökre, kiegészítőkre van mindenképpen szükség egy WC-ben? Mit szerezzünk be annak érdekében, hogy otthonosabbá, hangulatosabbá tegyük a lakás (általában) legkisebb helyiségét? Mire ügyeljünk még a WC kialakításakor annak érdekében, hogy a megvalósítás funkcionális is legyen? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre adunk praktikus válaszokat.


Lépések

 1. Legyünk tisztában a méretekkel! Egy különálló WC-helyiséget általában nem terveznek hatalmasra, itt kifejezetten a praktikus szempontok dominálnak. Ezért mielőtt bármit is vásárolnánk, illetve rendelnénk, mérjük le pontosan, hogy mekkora hely is áll rendelkezésre. Készítsünk a méretek alapján egy alaprajzot, így sokkal könnyebb lesz elképzelni és „elhelyezni” a WC-be szánt fontos és hasznos kiegészítőket.
 2. Ajtót, de merre nyílót? Az előző pontban már említettük, hogy a WC-helyiség jellemzően kisméretű, éppen ezért olyan ajtót érdemes használni, ami nem befelé, hanem kifelé nyílik. Nyilván, ez némi elővigyázatosságot is feltételez a használatkor, de így elkerülhetjük, az érkezés és távozás során, a befelé nyíló ajtók esetében előforduló „szorulást”.
 3. Burkolatok: Mindenképpen válasszunk olyat, ami könnyű tisztítást tesz lehetővé, ez éppúgy igaz a padló-, mint a falburkolatokra. Jellemzően a falra is valamilyen csempe a jó választás, hiszen ez a vizes helyiségekben szigetelőként is szolgál. Az már ízlés dolga, hogy plafonig csempézünk, vagy elég nagyjából 1-1,5 méter magasságig. Ez utóbbi, megfelelő falszín mellett, elegánsabb megoldás, de használhatunk akár tapétát is.
 4. Mosdó: Ha a különálló WC nem a fürdőszoba közelében helyezkedik el, hanem attól távolabb, akkor higiéniai okokból mindenképpen érdemes a helyiségbe kisebb méretű mosdót tervezni. Ehhez persze szappan, törölközőtartó és törölköző is dukál.
 5. WC-papír-tartó: nincs is annál kellemetlenebb, amikor nálunk fogy ki a WC-papír. Természetesen, mielőtt elfoglalnánk a helyünket, érdemes ellenőrizni a készletet, de ezen felül javíthatjuk esélyeinket egy olyan tartó elhelyezésével, amelyre akár 6-8 guriga is felfűzhető. Természetesen, ezzel együtt érdemes az ülőpozíció során is könnyedén elérhető, „1 gurigás” tartót is a falra szerelni!
 6. WC-kefe: Mindenképpen helyezzünk el WC-kefét és hozzá passzoló tartót is a helyiségbe, hogy a csésze is bármikor könnyedén tisztán tartható legyen. A higiéniát javító eszközök sorában a WC peremére szerelhető, az öblítéskor automatikusan kiáramló tisztító és illatosító anyagokról sem árt gondoskodni.
 7. Egyéb extrák: nem kevesen vagyunk úgy, hogy a WC-használat során egy kis olvasással múlatjuk az időt. Ha a családban ez a szokás nem ritka, érdemes újságtartóról, no meg megfelelő olvasnivalóról is gondoskodni!
 8. Megvilágítás: nemcsak az olvasás lehetősége, hanem általában véve a látás megkönnyítése érdekében gondoskodjunk megfelelő erősségű világításról is. A WC-helyiségben használatos lámpák esetében fontos szempont, hogy se álló, se ülő helyzetben ne kapjunk szembe direkt fényt.

Tippek

 • Ha mosdót is kell a WC-ben elhelyezni, akkor, lehetőség szerint, válasszunk olyat, amelynek alja egy zárható szekrényt is tartalmaz! Ebbe rejthetjük el a mosdó tisztítására, illatosítására szolgáló vegyszereket és egyéb kiegészítőket. Persze, arra is figyelni kell, hogy ez a szekrény ne vegye el a lábtól a helyet, amikor a WC-t ülve használjuk.
 • A kulturált WC-használat részeként, bizony, érdemes magunk után rendet tenni. Használjuk bátran a WC-kefét a kellemetlen nyomok eltakarítására, szükség esetén pedig szagtalanítsunk valamilyen kellemes, a WC-ben elhelyezett légfrissítő segítségével!
 • Hangulatosabbá, barátságosabbá teszi a WC-t a csésze előtti kis kilépő, válasszunk olyat, ami színben is harmonizál a többi kiegészítővel.
 • S ha már a hangulat szoba került, a tükör, a képek, a fotók, ablak esetén a cserepes virág is hozzájárulhat a lakás általában legkisebb helyiségének otthonosabbá tételéhez.


Amire szükséged lehet

 • Mérőszalag
 • Papír
 • Ceruza
 • Pénz és persze bevásárló lista a szükséges kiegészítőkkel
 • Szakember a falra, illetve falba szerelendő kiegészítők beépítéséhez.

Figyelmeztetések

 • WC-használat előtt és után mindenképpen alaposan moss kezet!
 • Azt javasoljuk, hogy ha WC-re mész, semmiképpen ne vidd magaddal a mobilod. Egy kutatás szerint nagy esélye van, hogy beleejted, ráadásul nem feltétlenül higiénikus oda vinni egy olyan eszközt, amit egyébként a szádhoz tartva használsz.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell