Benzines fűnyírót választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell benzines fűnyírót választani?

Hogyan-kell-benzinmotoros-funyirot-valasztani.jpg

Nagyobb és egyenetlenebb füves területek gondozása esetén az elektromos fűnyíróval szemben a benzines lehet az optimális választás, de vajon mire érdemes odafigyelned a vásárlás előtt? Cikkünkben a benzines fűnyíró főbb paramétereinek ismertetése kapcsán erre adunk választ.

[szerkesztés] Lépések

 1. Vágásszélesség vagy más néven munkaszélesség: A nagyobb vágásszélességű gép a munkaidőt megrövidítve több füvet képes levágni egyszerre, azonban a szélesebb gépek általában nehezebbek is. Ezt mindenképpen érdemes átgondolnod.
 2. Vágási magasság: Önmagában sem mindegy, de talán a legfontosabb, hogy állítható legyen, lehetőség szerint legalább 3, de inkább 5 fokozatban, így a gyep rendberakása során is könnyebben alkalmazkodhatsz az aktuális terepviszonyokhoz.
 3. Teljesítmény: A fűnyírók teljesítménye széles skálán mozog, nagyjából 1000 W-tól akár 4000 W-ig. A belépőkategóriás fűnyírók (1000 W) legfeljebb 150 m2 gondozására alkalmasak, de egy 1500 W-os termék akár egy 400 m2-es területre is elegendő.
 4. Helytakarékos tárolás: A fűnyíró az év nagy részében pihen, éppen ezért jól jöhetnek az olyan frappáns megoldások, mint például az összecsukható tolókar, melynek köszönhetően a fűnyíró helytakarékosan tárolható, s persze könnyedén is szállítható.
 5. Kereket, de milyet? Minél inkább egyenetlen a talaj, annál nagyobbat, s persze minél nehezebb a fűnyíró, annál inkább meghajtottat. Ez utóbbi biztosítja, hogy a fűnyíró kis rásegítéssel ugyan, de önerőből is mozogjon, ami a nagyobb teljesítményű, és így nehezebb benzines változatok esetében már elengedhetetlen. Fontos, hogy golyóscsapágyazott legyen, hiszen ezáltal könnyebben gördül.
 6. Négyütemű vagy kétütemű? Alapvetően inkább a négyütemű benzinmotoros az ajánlott. Ezek ugyan valamivel drágábbak, de használatuk sokkal egyszerűbb. Nem kell például tankoláskor a megfelelő mennyiségű olaj bekeveréséről gondoskodni, gyakorlatilag azonnal használhatók.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne csak vágjon, gyűjtsön is! Aki manapság fűnyíró vásárlására adja a fejét, valószínűleg találkozni fog 3 az 1-ben vagy 4 az 1-ben funkció megjelöléssel. Utóbbiakból könnyedén következtethetsz arra, hogy mit is tud az adott termék. A fűnyírónak két tulajdonsággal biztosan kell rendelkeznie (vágás, fűgyűjtés/oldalkidobás), az extrát többnyire a mulcsozás (a pengék profilja és a ház különleges kialakítása a vágótérben olyan légáramlatot kelt, mely a kaszálékot újra és újra visszatereli a penge forgási sávjába mindaddig, amíg az finom darabokban vissza nem hullik a gyepre, így a lenyírt fűszálak idővel szó szerint eltűnnek) jelenti.
 • Ha nem oldalkidobós, hanem fűgyűjtős termék mellett döntesz, minimum 30, de inkább 40 liter és afölötti kapacitásút válassz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Nagy füves terület, pl. egy kert
 • Benzin
 • Benzinkanna
 • Olaj

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Fűnyírót nem vásárol minden nap az ember, érdemes megbízható márkát választanod, s olyan szakáruházban vásárolnod, ahol min. 1 éves garancia jár a fűnyíró mellé.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell