Beltéri ajtót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell beltéri ajtót választani?

Belteri-ajto-kivalasztasa-tippek.jpg
Sokan úgy gondolják, hogy a beltéri ajtó kiválasztása nem nagy kunszt, pedig ha sorra veszed a szempontokat, hamar kiderül, hogy ez nem így van. Egy szoba megkülönböztethető funkciója, stílusa és elhelyezkedése szerint is, így az ajtóvásárlásnál ezeket a tényezőket figyelembe kell venned, hogy ne egy elhamarkodott döntésből született probléma legyen a végeredmény. De akkor mi alapján válassz? Olvasd el hasznos tanácsainkat és tippjeinket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Nem csak a méret a lényeg, de érdemes ezzel kezdeni: beltéri ajtó cseréje esetén első körben mérd meg a falnyílást! Fontos, hogy pontos méretek birtokában legyél, hiszen ez az egyik alappillére a megfelelő illeszkedésnek. Ha bizonytalan vagy, mérd le többször is az adott nyílást az önmegerősítés érdekében.
 2. Döntsd el, hogy merre nyíljon az ajtó! Ha túl szűk a folyosó, egyértelmű, hogy befelé nyíló ajtót kell választanod. Ha éppen a szobában kevés a hely és az ajtó csak akadály lenne, akkor egy kifelé nyíló darab lesz a praktikus döntés.
  • Az ajtó persze nemcsak kifelé vagy befelé nyílhat, hanem jobbra és balra is. Érdemes a helyszínen elképzelni a különböző nyitási irányokat, s ez alapján dönteni a legpraktikusabb, számunkra legkényelmesebb megoldás mellett. Gondold végig azt is, hogy hol vannak (lesznek) bútorok, villanykapcsolók, amik egyértelműen eldönthetik azt, hogy jobbra vagy éppen balra nyíljon az ajtó.
 3. A helyiség funkcióját is vedd figyelembe, hiszen logikus magasabb ellenállóképességgel rendelkező ajtót választani például gyerekszobához vagy sűrűn igénybe vett területek bejárataihoz.
 4. Az ajtólap felülete: Háromféle gyakori felületet különböztetünk meg a beltéri ajtók körében. A festett lakkozott, a dekorfóliával borított és végül a CPL bevonattal kezelt ajtólapokat.
  • A festett-lakkozott felület már önmagában strapabíró és könnyen tisztítható, illetve kategóriájában a legolcsóbb választás.
  • A dekorfóliának köszönhetően könnyebben ápolható, és a tisztítószereknek ellenálló felületet kapunk, mely többek között UV-álló, így évek múlva is megőrzi színét. A nagyobb igénybevételnek kitett, napfényesebb szobák esetében tökéletes választás lehet.
  • A CPL felülettel rendelkező ajtólapok ellenállása messze felülmúlja dekorfóliás társait. Keménységéből adódóan jól ellenáll a karcolásoknak, ütéseknek és a kopásnak is. Gyakori takarítás esetén se károsodik,pillanatok alatt tisztítható felülettel rendelkezik, és még akár a ragasztómaradványok is problémamentesen eltávolíthatók róluk.
 5. Az ajtó vastagságának paramétere az ajtótok vásárlásához lesz fontos információ, viszont a szaküzletekben már a bemutatás során, vagy a megvásárlás folyamata közben ajánlanak a választott ajtóhoz illő és megfelelő keretet.
 6. Ne hagyd figyelmen kívül a szoba stílusát sem! Az ajtó az egyik ékköve lehet a szobának, ha képes vagy összhangot teremteni a színek és a formák ötvözésével. Abban az esetben, ha az ajtó a szoba részévé válik, amint a helyére kerül, akkor stílus szempontjából is eredményes voltál.

[szerkesztés] Tippek

 • Győződj meg róla, hogy a kiválasztott ajtó rendelkezik zárszerkezettel vagy sem.
 • Ha nem szeretnél sima felületű tömör ajtót vásárolni, lehetőséged van üvegezett ajtólap vásárlására is, ezek akkor bizonyulnak különösen jó választásnak, ha az egyik szobából a másikba fényt szeretnél csempészni.
 • Nyílászáróknál a megadott méret a nyílászáró „N” (névleges) mérete, a tényleges szélessége és magassága, tehát a tok külmérete akár 1-3 cm-el kisebb lehet a névleges méretnél.
 • Az ajtótok és a kilincs általában nem tartozéka az ajtónak, ezért csak külön megvásárolható.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Precíz paraméterek,
 • szakember,
 • ajtókeret,
 • kilincs,
 • ajánlott karbantartási eszközök.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Bizonyosodj meg róla, hogy a kiválasztott ajtóra adnak garanciát!
 • Ha nem tartozék, akkor ne felejts el ajtókeretet és kilincset is vásárolni!
 • A balesetek elkerülése érdekében ügyelj a rendeltetésszerű használatra!
 • A bútor minőségének megóvása érdekében rendszeresen ápold az ajánlott tisztítószerekkel és eszközökkel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell