Bekötni a védendő hálózatba a kismegszakítót

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bekötni a védendő hálózatba a kismegszakítót?

Kismegszakito-bekotese.jpg

A kismegszakító bekötése a védendő hálózatba egy olyan feladat, amelyet az elektromos hálózatokban való működés és védelem biztosítására használnak. Fontos megjegyezni, hogy az elektromos munkák veszélyesek lehetnek, és csak hozzáértő szakember végezheti el őket. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kell bekötni a kismegszakítót a védendő hálózatba, de hangsúlyozzuk, hogy ez csak tájékoztató jellegű, és a tényleges munkát csak szakképzett villanyszerelő végezheti.

[szerkesztés] Lépések

 1. Áramtalanítsd a munkaterületet: Mielőtt bármilyen elektromos munkába kezdenél, mindig győződj meg róla, hogy az áram ki van kapcsolva, és a munkaterület áramtalanítva van. A legjobb, ha a teljes területen áramtalanítasz, vagyis lekapcsolod a főkapcsolót.
 2. Ellenőrizd a feszültségmentességet: Használj egy feszültségmérőt, multimétert a kismegszakító bekötésének helyén, hogy valóban nincs-e jelen feszültség a vezetékeken.
 3. Válaszd ki a megfelelő kismegszakítót: A kismegszakító típusát és értékét a terhelés és a vezetékek mérete alapján kell kiválasztani. Általában a kismegszakító névleges áramerősségét az áramkör terhelésének 125%-ára állítják be.
 4. Szereld fel a kismegszakítót: Helyezd a kismegszakítót a megfelelő helyre a villanyszerelő dobozban vagy a kapcsolótáblán, és rögzítsd a gyártó által előírt módon.
 5. Csatlakoztasd a vezetékeket: Távolítsd el a vezetékek szigetelését a megfelelő hosszúságban, és csatlakoztasd őket a kismegszakítóhoz. Általában a fazisvezetéket (általában barna színű) a kismegszakító egyik végére, míg a nullás vezetéket (általában kék színű) a kapcsolótábla semleges sínjére kell csatlakoztatni. Ne feledd, hogy a földvezetéket (általában sárga-zöld színű) a kapcsolótábla földelési sínjére kell csatlakoztatni.
 6. Ellenőrizd a csatlakozásokat: Miután a vezetékek csatlakoztatva vannak, ellenőrizd, hogy a csatlakozások kellően tartanak és biztonságosak. Ez fontos a hálózat megfelelő működése és a tűzveszély elkerülése érdekében.
 7. Kapcsold vissza az áramot: Mielőtt visszakapcsolnád a főkapcsolót vagy a megfelelő biztosítékot, győződj meg róla, hogy a kismegszakító le van kapcsolva. Ezután kapcsold be a főkapcsolót, és ha minden rendben van, kapcsold be a kismegszakítót is.
 8. Teszteld a kismegszakítót: Kapcsold be a kismegszakítót, és használd a terhelést (pl. lámpát vagy más elektromos készüléket), hogy ellenőrizd, hogy a kismegszakító megfelelően működik-e és védi-e az áramkört. Ha a kismegszakító működik, akkor a bekötés sikeres volt.

Emlékeztetőül, a fenti lépések csak tájékoztató jellegűek, és az elektromos munkákat csak hozzáértő szakember végezheti. Ha nincs megfelelő tapasztalatod vagy képesítésed, mindig fordulj szakképzett villanyszerelőhöz a kismegszakító bekötéséhez és bármilyen egyéb elektromos munkához.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik vezeték melyik, használj egy feszültségkeresőt, hogy megtaláld a fázisvezetéket.
 • Ne próbáld meg a kismegszakítót egyedül bekötni, ha nincs megfelelő képzettséged vagy tapasztalatod. Az elektromos munkák veszélyesek lehetnek, és súlyos sérüléseket vagy tűzveszélyt okozhatnak.
 • Ha bármilyen kétséged van, mindig fordulj szakképzett villanyszerelőhöz segítségért vagy tanácsért.
 • Ügyelj arra, hogy a kismegszakító megfelelő típusú és méretű legyen az adott áramkörhöz és terheléshez.
 • Ne felejtsd el, hogy az ilyen jellegű elektromos munkák kivitelezése során teljesíteni kell a vonatkozó építési- és elektromos szabályokat, ill. előírásokat, ezért is fontos a szakember bevonása.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő kismegszakító, amely a védendő áramkör terheléséhez és típusához illeszkedik.
 • Csavarhúzó vagy más szerszámok a vezetékek rögzítéséhez és a kismegszakító rögzítőcsavarjainak meghúzásához.
 • Feszültségkereső vagy többfunkciós mérőeszköz a feszültség mérésére és a vezetékek azonosítására.
 • Védőszemüveg és védőkesztyű az elektromos munka során felmerülő veszélyek elleni védekezéshez.
 • Villanyszerelő szigetelőszalag a vezetékek rögzítéséhez és szigeteléséhez.
 • Megfelelő képzés, ismeretek és tapasztalat az elektromos munkák elvégzéséhez, vagy egy szakképzett villanyszerelő, aki elvégzi a munkát helyetted.
 • Az építési és elektromos szabályozások, előírások pontos ismerete.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne végezz elektromos munkálatokat, ha nincs megfelelő képzésed, ismereted vagy tapasztalatod. A nem megfelelően végrehajtott elektromos munkák súlyos sérüléseket vagy tüzet okozhatnak.
 • Mindig áramtalaníts a főkapcsoló segítségével mielőtt elektromos munkálatokba kezdenél. Mielőtt bármilyen vezetékhez hozzáérnél, feszültségmérő segítségével mindig ellenőrizd, hogy valóban áramtalan-e.
 • Használj védőszemüveget és védőkesztyűt az elektromos munkálatok során, hogy megvédhesd magad a szikráktól, az elektromos ív okozta égési sérülésektől és egyéb veszélyektől.
 • Ne végezz elektromos munkákat nedves környezetben vagy nedves kézzel, mert ez növeli az áramütés veszélyét.
 • Ha nem vagy biztos abban, hogy hogyan kell a kismegszakítót bekötni a védendő hálózatba, vagy ha bármilyen kétséged merül fel a munka során, fordulj szakképzett villanyszerelőhöz, aki segíthet és elvégezheti a munkát helyetted.
 • Tartsd be a helyi építési és elektromos szabályozásokat, és kérj engedélyt, ha szükséges, a munka elvégzéséhez. Az előírások betartása biztosítja a munka megfelelő végrehajtását és a biztonsági előírásoknak való megfelelést.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] AUTOMATA avagy hogy működik a kismegszakító


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell