Bejárati ajtót felújítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felújítani a bejárati ajtót?

Bejarati ajto resize.jpg

Aki hozzánk megérkezik, első benyomását itt szerzi rólunk, ezért fontos, hogy a bejárati ajtó is tükrözzön minket. Az időjárás viszontagságai, a háziállatok nyomai is meglátszódnak az ajtón, ezért érdemes néhány évente az ajtóra is figyelmet fordítanunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Csiszolópapírral a felületet fel kell érdesíteni, a régi, felvált festéket eltávolítani. Nem kell teljesen lecsiszolni a korábbi festéket, de mázoláshoz olyan színt válasszunk, ami hasonló vagy sötétebb, mint az előző árnyalat. A gépi csiszolás jóval hatékonyabb, de előbb-utóbb enélkül is elkészülünk.
 2. Az alapozót használat előtt alaposan fel kell keverni, majd hígítás nélkül, puha ecsettel kell felkenni. A fának jól be kell szívnia az alapozót. 3-4 órás száradási idővel számolhatunk. Alapozót ne használjunk beltérben és gőzeit ne lélegezzük be!
 3. A fafelület javítgatását a folyékony fa nevű anyaggal végezzük. Ez egy gyurmaszerű, színezett tapasz, amit spaklival lehet a repedésekbe, karcolásokba és egyéb lyukakba juttatni. Tapaszolás előtt töröljük át az ajtót egy ronggyal, hogy a porréteget eltüntessük róla. Körülbelül 1 milliméter vastag anyagot juttassunk a lyukakba egyszerre. A nagyobb réseknek többször is neki kell esni. Miután egy réteg megszáradt, jöhet a következő réteg. A tapaszt két óra száradási idő után addig kell csiszolni, amíg a felület teljesen sima nem lesz. Mivel az ajtóra lazúr kerül (amin némiképp átlátszik az eredeti fa erezete), a fa színéhez passzoló árnyalatú anyagot válasszunk!
 4. A szépen lecsiszolt és leporolt felületre kerül az alaposan felkevert festék két rétegben. A nagyobb felületen érdemes hengert használni, míg az ajtó oldalain és a kazettás részeken vékony ecsettel dolgozhatunk szépen. A két réteg között legalább egy napot száradjon a festék, és az igazán szép végeredmény érdekében finom szemcséjű csiszolópapírral újból csiszoljuk át a felületet. Ezután jöhet a második réteg.

[szerkesztés] Tippek

 • Egy-két kiegészítővel teljes változást érhetünk el, kaspókkal, virágládákkal vagy akár egy új lábtörlővel is fokozhatjuk az új összképet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • csiszolópapír vagy csiszológép
 • spakli
 • védőszemüveg
 • rongy
 • ecsetek és lakkhenger
 • festékkeverő
 • folyékony fa
 • kültéri ajtó esetén: alapozó festék
 • vastaglazúr

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A különböző árnyalatú lazúrok egymással keverhetők. Akinek egyik készen kapható szín sem passzol otthonához, próbáljon meg maga kikeverni vagy szakemberrel kikevertetni egy egyedi árnyalatot.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila