Beilleszkedni egy közösségbe

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell beilleszkedni egy közösségbe?

Társaság.jpg

Az ember az élete során számtalanszor kerülhet olyan helyzetbe, amikor be kell illeszkednie egy új közösségbe, legyen az akár egy új iskola, munkahely vagy csak egy baráti társaság. Ez van, akinek könnyebben, van, akinek pedig sokkal nehezebben megy. Összegyűjtöttünk pár szempontot, melyekre érdemes odafigyelni egy ilyen szituációban!

[szerkesztés] Lépések

 1. Az első benyomás sok mindent eldönthet! Ha előre tudod, hogy mikor lesz a „belépőd” az új közegbe, akkor készülj fel rá lelkiekben! Próbáld meg a legjobb formád hozni! Könnyen lehet, hogyha egy hisztis vagy nyűgös napot fogsz ki, akkor már így is maradsz meg a többiek fejében, még akkor is, ha ez kivételes alkalom volt, egyébként pedig teljesen más a stílusod. Ilyenkor érdemes egyébként külsőleg is egy kicsit feltuningolnod magad, és megmutatni a legjobb formád!
 2. A mosoly közelebb hozza az embereket egymáshoz! Fontos a megfelelő stílus: amennyire csak tudsz légy közvetlen, de mindig tartsd be az udvariassági korlátokat! A mosoly az egyik legmegnyerőbb dolog az ismerkedés és beilleszkedés során. Szóval mosolyogj minél többet a többiekre, és kerüld a fintorogat vagy pofavágásokat, melyek könnyen ellenszenvessé tehetnek mások szemében!
 3. Ne beszélj magadról túl sokat! Azt szokták mondani, hogy az ismerkedés fázisában érdemes magadról minél többet elmondani. Ennek azonban az a veszélye, hogy beképzeltnek vagy mások iránt érdektelennek tartanak majd. Természetesen az sem jó, ha egy szót sem árulsz el magadról, mert az nagyon gyanús lesz egy idő után. Találd meg az egyensúlyt: kezdetben mondj el pár dolgot magadról, ezzel csökkentheted a többiek bizonytalanságát irányodba! Ezt követően pedig kezdj el finoman feltenni kérdéseket! Persze ezek ne legyenek túl tolakodóak vagy személyesek, inkább csak érdeklődőek. Ha minden jól megy, a másik fél a te előzetes megnyílásod alapján kicsit már meghívva érzi magát arra, hogy ő is válaszoljon a kérdésekre, így szépen lassan kialakulhat egy természetes egyensúlyt fenntartó ismerkedő beszélgetés. Így lehetőséged nyílik arra is, hogy olyan témákról tudj másokkal beszélgetni, melyek számukra is érdekesek és fontosak.
 4. Csak azt lehet szeretni, aki magát is szereti! Mindig légy büszke magadra, és azokra a dolgokra, amiket szeretsz, és amelyek fontosak számodra az életben! Jó példa erre a tanuláshoz való hozzáállás. Ha ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt kezdenének csúfolni vagy kiközösíteni, egyáltalán ne foglalkozz vele! Ez nem más, mint a „természetes szelekció”, amely során hamar kiderül, kik azok, akikkel jó dolog barátkozni, és kik azok, akikre úgy is felesleges lett volna pazarolni az idődet! De ugyanez igaz később a munkahelyeken is! Soha nem szabad kérkedni vagy esetleg másoknak felhánytorgatni a jó eredményeidet vagy kiválóságaidat, de aki csupán azért nem szimpatizál veled, mert te jól csinálsz valamit, az nem más, mint irigység, ami nem vall túl nagy emberi erényekre, az adott személyre nézve!
 5. Soha ne ítélj elsőre! Ahogy te sem szeretnéd, hogy az első benyomás alapján ítéljenek meg téged, úgy fontos, hogy új tagként mi se alkossunk azonnali véleményt egy csapatról vagy tagjairól! Érdemes időt hagyni, és alaposan megfigyelni külső szemmel a csapatot.

[szerkesztés] Tippek

 • Sosem lehet mindenkinek tetszeni! Az, hogy mindenkinek egyaránt maximálisan szimpatikus légy egy közösségben szinte lehetetlen. Persze ettől függetlenül érdemes arra törekedni, hogy mindenkivel jóba légy, de legalábbis, senkivel ne alakuljon ki ellenszenv köztetek. De ha mégis akadna olyan, akinek nem te vagy a szíve csücske, azt se vedd túlzottan a szívedre!
 • Különböző típusú közösségek léteznek: vannak az igazán demokratikusak, akik egyenrangú tagokként közösen döntenek arról kimondva vagy kimondatlanul, hogy befogadnak-e valakit vagy sem. De vannak olyan társaságok is, ahol már kezdettől fogva érezhető, hogy van pár véleményvezér, akiknek a szava meghatározóbb, mint másoké. Amennyiben ilyen közeggel van dolgod, érdemes időben kiszúrni a véleményvezéreket és megnyerni magadnak, hogy aztán később se legyen gond!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • önbizalom

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne változz meg senki kedvéért! A beilleszkedés, sosem egyenlő a másokhoz való hasonulással és önmagad feladásával! A beilleszkedés lényege, hogy téged elfogad egy közösség olyannak, amilyen vagy, bár az tény, hogy ésszerű kompromisszumokat mindig kell hozni egy társaságban vagy akár párkapcsolatban.
 • Ha túl extrém vagy kihívó külsővel jelensz meg valahol, akkor számítanod kell rá, hogy megosztó személyiségként fognak kezelni, és sok emberrel talán a köszönésénél tovább nem is jutsz el. Érdemes végiggondolni, hogy megéri-e értékes emberi kapcsolatokat, mély, tartalmas beszélgetéseket önként eldobni magadtól, csak azért, hogy a külsőddel is kifejezhesd, hogy te más vagy mint a többiek, és neked senki sem parancsolhat. Az igazi különbségek és egyediségek ugyanis belül rejlenek, és csak mélyebb emberi kapcsolatokban kerülnek felszínre.
 • Fontos beilleszkedni egy társaságba, kivéve, ha az rossz társaság! Ebben az esetben jobb, ha minél messzebbről elkerülöd ezt a bandát! Honnan veheted észre, ha rossz társaságba keveredtél? Leginkább abból, ha hirtelen olyan dolgokat kezdesz csinálni, melyek eddig egyáltalán nem voltak rád jellemzők, és ha hirtelen ellentétbe kerülsz olyan emberekkel, akik már nagyon régóta melletted vannak. Például a gyerekkori barátaiddal, a szüleiddel vagy éppen a pároddal!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások