Beadatni az influenza elleni védőoltást

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell beadatni az influenza elleni védőoltást?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Healthcare_g355-Woman_Having_The_Flu_p4898.html

Az országos tiszti főorvos mindenkinek azt ajánlja, hogy adassa be az influenza elleni védőoltást. Mivel jár ez, hol lehet beadni, mennyibe kerül – többek között erről szól ez a cikk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mi az az influenza? Az influenza magas lázzal, torok- és fejfájással, izomfájdalommal, hidegrázással, étvágytalansággal, fáradékonysággal és rossz közérzettel jár. Az 5-7 napig tartó megbetegedést általában még egy hét lábadozási időszak követ.
 2. Hogyan terjed az influenza? Cseppfertőzéssel, így köhögéssel, tüsszentéssel vagy akár normál beszéd közben is megfertőzhetünk valakit.
 3. Milyen védettséget nyújt az oltás? Felmérések szerint az idősek esetében a szövődmények kialakulásának 60 százalékkal lesz kisebb az esélye, míg a halálesetek előfordulását 80 százalékkal csökkenti az oltás. A kórházi ápolást igénylő szövődmények ellen az oltás 70-90 százalékos védelmet biztosít a 18-59 éves korosztály körében. Az egészséges felnőttek esetében 90 százalékos védelmet nyújt. Emellett megakadályozhatjuk a vírus terjedését.
 4. Mikor oltassuk magunkat? Érdemes október-november környékén beadatni az oltást, mivel a védettség kialakulásához 2-3 hétre van szükség. Az oltást minden évben meg kell ismételni.
 5. Mennyibe kerül a védőoltás? Az influenza elleni védőoltást a legveszélyeztetettebb csoportok (félévesnél idősebb krónikus betegek, terhes nők és 65 éven felüliek) ingyen kapják. Az orvos az ingyenes vakcina beadásáért nem kérhet pénzt. Az egészségesek a patikákban orvosi vény ellenében megvásárolhatják, melyet a háziorvos ír fel. Ára 1-4 ezer forint között mozog. A háziorvos legfeljebb annyit kérhet el a védőoltás beadásáért, amennyit a páciens a gyógyszertárban a készítményért fizetett.
 6. Milyen vakcinát válasszunk? A magyar oltóanyag kevesebbe kerül, mint a külföldi, előállítási technikája viszont nemzetközileg elismerten világszínvonalú.
 7. Milyen szövődményei lehetnek? Az influenza elleni oltással kapcsolatban rengeteg tapasztalat áll rendelkezésre, hiszen évente több millió ember kapja meg mind hazánkban, mind világszerte. Klinikai vizsgálatok eredményei szerint az oltóanyag ártalmatlan. A kezelőorvos köteles minket tájékoztatni a beadás és a védőoltás elmaradásának lehetséges következményeiről.
 8. Veszélyes-e terhes nőknél a védőoltás? Vizsgálatok alapján nem veszélyes, Czeizel Endre genetikus pedig személyesen vállalt szakmai felelősséget arra, hogy a vakcina nem okozhat rendellenességet a terhes nőknél.
 9. Hol lehet beadatni az oltást? A háziorvosoknál.

[szerkesztés] Tippek

 • Vállalatok számára javasolt, hogy munkavállalóik számára biztosítsanak térítésmentes influenza elleni oltást, hiszen így megelőzhetik, hogy jó pár napra kiessenek a munkából.
 • Járvány idején kerüljük a zárt tereket, a tömeget. Betegként tüsszentéskor, köhögéskor takarjuk el zsebkendővel a szánkat, orrunkat, és gyakran mossunk kezet. Ha tehetjük, maradjunk otthon.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • vény a háziorvostól
 • oltóanyag a patikából

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A fél évesnél kisebb babák nem kaphatnak védőoltást, ilyen esetben a családtagokat javasolt beoltani. 6-36 hónapos kor között a gyerekek speciális oltóanyagot kapnak, a 3-12 évesek pedig a felnőtt adag felét.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag