Barkácsműhelyet felszerelni, berendezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Barkácsműhelyet felszerelni, berendezni?

Barkacsmuhely-kep-bh.jpg
A ház körül mindig akad valami javítanivaló. Akik komolyabban űzik az ipart, azok egész komoly barkácsműhelyt alakítanak ki és szerelnek fel maguknak, nem kell mindenhez szakembert hívni, ha az egyszerűbb feladatokat magunk is elvégezhetjük. Akkus csavarozó, kalapács és szeg minden háztartásban található, ezért most vessünk egy pillantást pár komolyabb munkagépre, amik készletünk alapjául szolgálhatnak!


[szerkesztés] Lépések

 1. Legfontosabb munkagépünk a sokrétűen felhasználható flex vagy sarokcsiszoló. Ez a két szó ugyanazt az eszközt jelöli, az utóbbi a hivatalos forma, a flex szó annak a cégnek a nevét őrzi, ami régebben Magyarországon egyedül forgalmazta a gépet. Elsősorban fém, fa és kő vágására és csiszolására használható, megfelelő vágókorongokkal. Létezik kisebb és nagyobb verziója is, itt azt kell átgondolnunk, hogy milyen gyakran és milyen profi munkákhoz használnánk a gépet. A kisebbik verzió vágóképessége 35 milliméter vastag fémdarabokig terjed, a nagyobbik határai kitolódnak egészen a 70 milliméteres darabokig. A nagyobbik gép – értelemszerűen – súlyosabb, és nem mindegy, hogy mennyit dolgozunk milyen nehéz munkagéppel.
  • A sarokcsiszoló esetében két dologra kell nagyon odafigyelnünk: az egyik a vágókorong rögzítése, a védőburok nagysága, valamint az, hogy mennyire áll ki a síkból. Fontos, hogy az utóbbi – munka közben – ne legyen útban. A másik szempont a fejrész kiképzése: ha kényelmetlennek érezzük a fogást, keressünk egy másik, kényelmes darabot! Ezt a gépet mindig biztosan és pontosan kell irányítanunk, mivel nagyon közel kerülünk a vágás / csiszolás helyéhez. Az is legyen a szemünk előtt, hogy a korongok fokozatosan elkopnak, ezért egyre közelebb kell tolnunk a gépet a megmunkálandó anyaghoz. Ilyenkor útban lehet a védőburok, és lehet, hogy idő előtt ki kell cserélnünk a korongot.
 2. Egy másik, szintén fontos munkagép az asztali körfűrész. Sokszor kell olyan feladatokat megoldanunk, amelyek például deszkák, fahasábok méretre vágását teszik szükségessé. Ennek legjobb eszköze az asztali körfűrész, a finom beállításokkal nincs még egy olyan gép, ami pontosabban tenné ezt lehetővé. Emiatt nagyon fontos, hogy jó minőségű gépet szerezzünk magunknak!
  • Az asztali körfűrésznél fontos az asztal nagysága, mivel nem tudhatjuk, mekkora anyaggal fogunk dolgozni a jövőben, érdemes olyat venni, amelyiknek növelhető az asztalszélessége. Sok gépben ezt lehajtható panelek segítik, de az is elég, ha van lehetőség külső bővítményt hozzácsatolni.
 3. Következzék az ütve fúró gép, egy nagyon erőteljes és hasznos szerszám! Sok beállítással és felhasználási lehetőséggel rendelkezik, igazi aduász. Elsősorban fa-, fém-, ytong- és téglaanyagokhoz használhatjuk. Figyeljünk rá, melyik anyagot milyen mélységig viszi, nem rendeltetésszerű használat esetén könnyen tönkremehet. Biztosan nem lesz ilyen problémánk, ha minden anyag megmunkálásához a speciálisan – ennek a gépnek – gyártott fúrófejeket vásároljuk meg.
  • Az ütvefúróval akkor érhetjük el a legjobb teljesítményt, ha derékszögben tartjuk a munkafelülethez képest. Nagy precizitást igénylő munkákhoz érdemes beszerezni egy állványt, ami helyén tartja a gépet. Soha ne egyvégtében fúrjunk, többször szakítsuk meg a folyamatot. Minél kisebb egységekkel dolgozunk, annál kevésbé terheljük meg a gépünket.
  • Az ütvefúróknak akkuval működő fajtája is van. Ennek előnye, hogy vezeték hiányában szabadon mozoghatunk vele és nem kell folyton átdugdosni más konnektorba, ha arrébb szeretnénk vinni a készüléket. Nagyobb műhelyekbe, több helyiségből álló munkaterületekre kifejezetten ideális. De már csak a kényelem miatt is érdemes ezt a típust választani, hiszen nem kell kerülgetnünk a kisebb-nagyobb akadályokat a gépből kilógó vezetékkel.
 4. Végül lássuk a kompresszort! A gép növeli egy gáz nyomását és csökkenti a térfogatát, ezáltal folyadékokat, gázokat szállíthatunk vele. Hasznos például víztelenítéshez, festékszóráshoz, kerékfújáshoz, portalanításhoz, valamint minden elképzelhető, nyomással megoldható munkához. Mint az összes többi szerszám, ez is folyamatos karbantartást igényel: le kell engedni a kicsapódott vizet, ami sűrítéskor összegyűlik benne. A gép hasán találunk egy csavart, amit kézzel is ki tudunk csavarni, ezen a nyíláson át távozik a víz. Ilyenkor mindig nyomás alatt kell tartanunk a gépet!


[szerkesztés] Tippek

 • Ha esetleg munka közben betonba vagy kavicsokba ütköznénk, állítsuk le a folyamatot, és a kemény anyagokhoz való szerszámmal vágjuk át az akadályokat, utána folytathatjuk a fúrást!
 • A sarokcsiszoló esetében azt gondolhatnánk, hogy minél erősebben nyomjuk a gépet, annál jobb teljesítményt érünk el, valójában csak feleslegesen terheljük a szerkezetet, és a munkánk sem lesz olyan pontos. Törekedjünk rá, hogy megfelelő nyomással dolgozzunk, mert tovább fog működni a szerkezet!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Barkácsműhely
 • Barkácsfelszerelések
 • Idő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az asztali körfűrészek minősége nagyon fontos, már csak balesetvédelmi szempontból is: meglepődnénk, ha a vágókorong egyszer csak elmozdulna, főleg, ha már a léc végét tartjuk csak a kezünkben.
 • A kompresszort mindig tartsuk álló helyzetben, soha ne döntsük meg, mert a benne található olaj tönkreteheti a motort!
 • Az ütvefúrót nem kifejezetten betonhoz találták ki, ezért ne kísérletezzünk vele! Ha munka közben beton- vagy kavicsdarabokba botlunk, használjunk a kemény anyagokra specializált vágóeszközt, távolítsuk el az akadályt, és úgy folytassuk a munkát! Ha más anyagok esetében a fúrófej füstölni kezdene, azonnal hagyjuk abba a fúrást, mert ekkorra már tönkrement a fúrófej, ki kell cserélnünk, ha tovább szeretnénk dolgozni!
 • A sarokcsiszolónál nagyon fontos, hogy biztosan tartsuk a szerszámot. A lepattanó kis darabkák könnyen kárt tehetnek valamiben, ha kicsúszik a kezünkből a gép.
 • Minden egyes munkát a megfelelő munkavédelmi kiegészítőkkel végezzük el, amit az adott feladat megkíván. Használjunk védőkesztyűt, munkavédelmi szemüveget, fülvédőt stb.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell