Bankszámlát váltani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bankszámlát váltani?

Bankszamla valtas.jpg
Életünk ma már szinte elképzelhetetlen anélkül, hogy pénzügyeinket ne bankszámla bevonásával intézzük. Amikor még csak egy bank közül „választhattunk”, ez a kérdés fel sem merült. Ma viszont a bankok egymással versenyeznek, hogy újabb és újabb konstrukciókkal csalogassák magukhoz az ügyfeleket. A választás azonban korántsem egyszerű, hiszen nincs két egyforma csomag, több tényezőre is nagyon oda kell figyelnünk. Mégis érdemes elgondolkodni a váltáson, hiszen a jó választás akár több tízezer forintot is jelenthet évente.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold át, hogy milyenek a „bankolási” szokásaid, és ehhez képest mit nyújt számodra a jelenlegi számlacsomagod?
 2. Gondold végig, hogy mindenre szükséged van-e, amit jelenlegi számlád nyújt, minden szolgáltatást kihasználsz-e? Ha csak töredékét veszed igénybe, akkor keresd meg a saját bankodat, és kérj másik ajánlatot a jelenlegi helyett. Egy fapados számlával is sokat megtakaríthatsz.
 3. Számold ki jelenlegi számlád költségeit az elmúlt évre! A költségeknél a számlavezetési díjon felül vedd figyelembe az összes banki költséget: zárlati díj, jutalék, készpénzfelvételi díjak, átutalások díja, csoportos beszedések díja, internet használati díj, tranzakciós költségek, SMS-ek díja, bankkártya díja. Nem elég, ha csak egy hónapot veszel figyelembe, mert a számlavezetési díjon kívül a többi elég változatos lehet.
 4. Ha már pontosan tudod, hogy mire van szükséged, mire használod a számládat, tisztában vagy a költségekkel, hasonlítsd össze a bankok ajánlatát! Ehhez nem kell minden egyes bankot végignézned, több kalkulátor is rendelkezésedre áll.
 5. Az ajánlatok közül válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet!
 6. A kiválasztott banknál nyisd meg az új bankszámládat!
 7. A régi bankodnál mondd fel a szerződésedet, és szüntess meg minden ehhez kapcsolódó szerződést!

[szerkesztés] Tippek

 • A legjobb ajánlatok esetében gondold át, hogy a kiválasztott banknak van-e a közeledben fiókja, ATM-je, rendelkezik-e internet bankolási lehetőséggel.
 • A régi bankszámládat célszerű az új megnyitásától számítva még legalább 1 hónapig fenntartani, hogy biztosan minden folyamatban lévő utalás, terhelés megérkezzen rá.
 • Ezeken az oldalakon találsz bankszámla kalkulátort: Privátbankár.hu oldala , Pénzügyek Szervezetek Állami felügyelete honlapja, Biztosítás.hu oldala.
 • A bankszámlanyitás előtt személyesen is tájékozódj a bankban, és alaposan nézd át a feltételeket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • internet hozzáférés
 • a bankszámlanyitáshoz személyes irataid
 • néhány óra az előkészületekhez és a kalkulációhoz, majd a személyes ügyintézéshez

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Egyes bankok előírják, hogy az általuk folyósított hitelt, lízinget csak az adott banknál vezetett számláról lehet törleszteni. Ha ezzel rendelkezel, akkor a bankszámlát nem szüntetheted meg!
 • Ha a számládhoz folyószámla hitelkeret is kapcsolódik, és ezt igénybe is vetted, a tartozást rendezned kell még a megszüntetés előtt!
 • A megszüntetéshez a bankkártyádat is vidd magaddal, mert azt a legtöbb esetben a bank visszakéri és érvényteleníti!
 • Nem szüntetheted meg a számládat, ha folyamatban lévő betétlekötés kapcsolódik hozzá, negatív az egyenleged, vagy inkasszó, végrehajtás van rajta!
 • A régi szerződés megszüntetéséhez minden kapcsolódó szerződésed (bankkártya, hitelkártya, folyószámlahitel, értékpapírszámla, megtakarítási számla stb.) szerződést fel kell mondanod!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások