Bankszámlát nyitni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell lakossági bankszámlát nyitni?

Magyarországon számos banknál lehet bankszámlát nyitni, s bankon belül is komoly eltérések lehetnek a különböző bankszámla-vezetési konstrukciók között. Ezért érdemes alaposan körülnézni a piacon, így biztosan sikerül a helyzetünknek leginkább megfelelő bankszámlaszerződést kötni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold végig, hogy mire fogod használni a bankszámládat! Más bankszámlatípust érdemes választani akkor, ha megtakarításaidat szeretnéd gyűjteni a számlán, és mást akkor is, ha például a számlához bankkártya is tartozik, amiről vásárlásaidat intézed. Az előbbinél inkább az a fontos, hogy a bankszámlán lekötött pénz kamata lehetőség szerint minél magasabb legyen, az utóbbinál inkább az átutalások tranzakciós költsége, esetleg a kapcsolódó díjmentes kártya vagy az alacsony számlavezetési díj a mérvadó.
 2. Hasonlítsd össze a bankok kínálatát! Keress fel minél több bankot, ma már minden pénzintézet rendelkezik weboldallal, ahol megtekintheted az aktuális, bankszámlanyitáshoz kapcsolódó feltételeket, kondíciókat! Érdemes azt is figyelembe venni, hogy milyen egyénre szabott kedvezmények vehetők igénybe. Például vannak korhoz kötött kedvezményes számlacsomagok, illetve olyan ajánlat, mely már a bankkal más területen szerződésben lévő ügyfeleknek lehet jó választás. Az összehasonlítás során érdemes megnézni, hogy:
  1. Mennyibe kerül a havi számlavezetési díj?
  2. Mennyi az átutalás költsége?
  3. Mennyi a pénzfelvétel díja (fiókban, saját bankautomatában, más bank automatájából)?
  4. Mennyi a látra szóló kamat (vagyis az a kamat, amit a bankszámlán lévő, lekötetlen pénz után fizet a bank)?
  5. Mennyi a lekötött betét után az adott bank által fizetett kamat?
  6. Milyen extra szolgáltatások érhetők el (pl. ingyenes kártyaigénylés) az adott szolgáltatónál?
 3. Válaszd ki a legjobb ajánlatokat! Először érdemes kiválasztani a pénzintézetek bankszámlavezetésre vonatkozó ajánlatait összehasonlítva a 2-3 legjobb konstrukciót, majd ne sajnáljuk az időt, inkább menjünk el, és beszéljünk személyesen is a bank képviselőjével!
 4. Kösd meg a bankszámlaszerződést! Amennyiben sikerült kiválasztani a legkedvezőbb bankszámla konstrukciót, nincs más hátra, mint a szerződéskötés. Ez tulajdonképpen már csak formalitás, de azért a szerződést célszerű elolvasni!

[szerkesztés] Tippek

 • Használd a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített betét- és megtakarításkereső programját, melynek célja, hogy megkönnyítse a tájékozódást az egyes betéti és megtakarítási termékek piacán. (A program nem tartalmazza az összes piacon elérhető terméktípust, mivel összevetésük - a szerteágazó kondíciós feltételek miatt - egyetlen programban nem valósítható meg.)
 • Ha gyakran kell személyesen ügyeket intézni a bankban, érdemes olyat választani, melynek van fiókja a közelben. Így egy csomó időt takaríthatunk meg.
 • Nagyon sok bankszámlanyitáshoz kapcsolódó akció érhető el, ilyenkor mindig érdemes azt is megnézni, hogy milyen kondíciókat biztosít a bank az akciós számlanyitási időszak lejárata után. Lehet, hogy például csökken a betéti kamat, vagy emelkednek az utalás, illetve pénzfelvétel után a bank által levont díjak.

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) adott összegig garanciát vállal a hitelintézetekben bankszámlán elhelyezett betétekre. Mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy az adott bank kiválasztott bankszámla konstrukciójára kiterjed-e az OBA védelme.
 • A bankszámla nem ingyenes, akkor is költségei vannak, ha semmire nem használjuk. Mindenekelőtt győződjünk meg arról, mekkorák ezek a költségek. A bankok eltérően árazzák a számla fix és állandó, illetve a forgalomtól függően változó költségeit.
 • Aláírás előtt érdemes elolvasni a bankszámlaszerződést, illetve az általános szerződési feltételeket. Nagyon sok apró, de fontos részlet ebből a bankszámlaszerződésből derül ki. Mindig kérdezzünk rá azokra a passzusokra, melyek nem világosak számunkra!
 • A Magyarországon működő számlavezetésre jogosult pénzintézeteket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzi. A szervezet honlapján számos hasznos információ megtalálható, így a szerződés aláírása előtt érdemes a kiszemelt bankról itt is tájékozódni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Személyi igazolvány és lakcímkártya. (A számlanyitás során bankonként eltérő feltételeket kell teljesíteni, így ezeknek érdemes egyenként utánanézni!)

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell