Banánra rajzolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell banánra rajzolni?

Banana tattoo.jpg

Mindennapos dolog, hogy az érett banán héja megbarnul, ahol egy kicsit megnyomódik vagy megsérül. A banántetoválás során ezt a folyamatot használjuk ki: a gyümölcs héját megkarcolva alakítjuk ki a lassan előtűnő rajzot. Vigyázat, ezek a műalkotások nem tartanak örökké!

[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz egy közepesen érett banánt – lehetőleg olyat, amin még nincs sok barna folt.
 2. Banana tattoo 1.jpg
  Találd ki, hogy milyen mintát szeretnél rá – ezt rajzold meg előre, vagy ha nem vagy olyan jó a szabadkézi rajzban, nyomtass ki egy ábrát vagy válassz képet egy újságból.
 3. Ragasztószalaggal rögzítsd a mintát a banánra, hogy ne mozduljon el.
 4. Banana tattoo 2.jpg
  Egy tű hegyével vagy más éles tárggyal szúrj apró pontokat a főbb vonalak mentén a banán héjába. Minél sűrűbben helyezkednek el a pontok, annál jobb.
 5. Távolítsd el a sablont – a banán héján ekkor már nagyjából kirajzolódik a kép.
 6. Ha szükséges, a vonalakat pontozd át még egyszer, hogy határozottabbak legyenek.
 7. Banana tattoo 3.jpg
  Az árnyékoláshoz használj halványabb vagy határozottabb vonalakat – ezek futhatnak párhuzamosan vagy keresztezhetik is egymást. Pontokkal is árnyékolhatsz, nagyobb foltokat pedig úgy színezhetsz ki, hogy a tű fokát (vagy valamilyen tompább eszközt, például egy ceruzahegyet) nyomsz rá a banánhéjra.
 8. Ha úgy érzed, kész vagy, várj egy kicsit – a minta egy-két óra alatt barnul és szárad meg teljesen.

[szerkesztés] Tippek

 • Minél éretlenebb a banán, annál szilárdabb és rugalmasabb a héja, így a kialakuló minta is határozottabb lesz. Az érettebb gyümölcsön a rajz jobban elmosódik.
 • A pontozásban – főleg sok pontból álló, részletes rajz készítésekor – hamar elfáradhat a kezed. Érdemes ezért a tűt egy erre alkalmas eszközbe, például egy rotring ceruzába befogni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Banán
 • Esetleg egy minta

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A banánra tetovált minták egy-két nap alatt eldeformálódnak, eltűnnek. Ha különösen jól sikerültek, mindenképp örökítsd meg alkotásaidat egy fotón!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki