Bambuszt ültetni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell bambuszt ültetni?

A bambusz tulajdonképpen egy fűféle, csak éppen elfásult. A világ számos részén megtalálható, így például a Távol-Keleten, Észak-Kelet-Ausztráliában és Dél-Amerika bizonyos részein, miközben egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Vigyázzunk azonban vele, különben megállíthatatlanul elterjed, és bizony elég nehéz (és drága) dolog kiirtani. Bambusz-ultetese.jpg

[szerkesztés] Lépések

  1. Ültessük napfényes helyre! Bár a bambusznak rengeteg faja és nemesített változata létezik, általánosságban elmondható, hogy szereti a sok napfényt. A kezdeti ültetéskor azonban lehetőleg szélvédett és enyhén árnyékos helyet keressünk a számára, különösen az alacsonyabb növényeknek, majd a már megerősödött, magasabb növényeket ültessük át olyan helyre, ahol legalább öt órán át közvetlenül is éri a napfény – kivéve azt a néhány fajt vagy változatot, ami kedveli az árnyékot.
  2. Kissé savas, agyagos talajba helyezzük! Ha savanyítani szeretnénk a talajt, érdemes darált tőzeggel javítani az ültetőgödör talaját, a későbbiekben pedig a környezetébe is elég elszórni, mivel az öntözéssel eljut a gyökérig. Ha a föld nagyon kemény, akkor ássunk a gyökérzetnél kétszer nagyobb ültetőgödröt a növénynek, hogy az így fellazult talajban könnyebben tudjon terjeszkedni, növekedni.
  3. Attól függően, hogy milyen céllal ültetjük a bambuszt, érdemes meghatározni a közöket. A bambuszból lehet térelválasztót vagy sövényt kialakítani, csoportba vagy szoliterként (egyedülálló növényként) elültetni, de vannak talajtakaró fajták is. Ha védőfalat szeretnénk a bambuszokból, 90-150 cm-re ültessük egymástól, illetve a gyorsan terjedő fajtáknál még ennél nagyobb közöket is hagyhatunk. A legtöbb bambusz 5-8 év alatt éri el a maximális magasságát. A csoportos bambuszok általában 30-60 cm-t nőnek évente, míg a futók 90-150 cm-t, és ugyanilyen mértékben oldalra is, bár mindez fajtától és a klímától függően változhat.
  4. A bambusz ültetését időzítsük április környékére. Mivel a tél nálunk hideg, érdemes még tavasszal elültetni a bambuszt, hogy kellőképpen megerősödjön a télre. Ha nyáron szeretnénk elültetni a bambuszt olyan helyre, ahol nagy visszaverődő hő és fény éri (pl. betonkerítés elé), érdemes nagyobb, legalább 15 literes változatot venni (vagy ragaszkodjunk a tavaszi ültetéshez).
  5. Ha kisebb a növény és szeles helyre tudjuk csak ültetni, támasszuk ki, nehogy a szél kicsavarja. Ritkán van arra lehetőség, hogy akár 4 méter körüli bambuszt tudjunk vásárolni. Ilyen esetben nem szükséges támogatni a növényt, mivel ezek már elég nagy konténerben vannak és kifejlett gyökérzettel rendelkeznek.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • kissé savas, agyagos talaj,
  • napos kertrész

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A bambusz gyökereinek elburjánzását meg kell akadályozni, különben nagy gondokkal szembesülhetünk: szinte lehetetlen lesz kiirtani.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Magrathea Kertépítés