Babakocsit választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell babakocsit választani?

Babakocsi-valasztasa.jpg

Amikor babakocsit vásárolunk, az egy hosszú távú döntés, hiszen várhatóan legalább a gyermek két éves koráig használni fogjuk. Íme néhány tipp, hogy mire figyelj a választáskor.

[szerkesztés] Lépések

 1. Legyen erős és stabil. Egy jó babakocsi erős. Bár a könnyebbek általában olcsóbbak, nem olyan tartósak, és ráadásul az olcsóbbak általában nélkülöznek sok olyan kiegészítőt, ami kényelmesebbé teszi majd az életünket. Amikor teszteled a babakocsit, nézd meg, hogy elég stabil-e. Menj vele egy-két kört a boltban, nézd meg, hogy a kanyarodáskor könnyű-e megtartani. Segít, ha raksz bele némi súlyt, mondjuk a táskádat, így tényleg olyan lesz, mintha egy baba feküdne benne.
 2. Dönts, hogy három- vagy négykerekűt szeretnél-e. A háromkerekű babakocsival könnyebb manőverezni, de kevésbé stabil.
 3. Nyisd szét és csukd össze a babakocsit. A jó babakocsit egy kézzel és egy lábbal ki lehet nyitni. Ez lehetővé teszi majd számodra, hogy úgy is kinyisd a babakocsit, hogy közben a gyermekedet a kezedben tartod. Ha nehéz kinyitni, a legjobb, ha el is felejted. Győződj meg róla, hogy a retesz elég erős.
 4. Olyan babakocsit keress, aminek nem csak két füle van, hanem teljes hosszúságban tudod fogni, és úgy kormányozni. Ez sokkal kényelmesebbé teszi a kormányzást. Jó, ha a fogantyú állítható.
 5. Ha szükséges, válassz olyan babakocsit, aminek állítható a kereke. Így nehezebb terepen is használható vagy szűk részeken. A forgó első kerekek könnyebbé teszik a mozgást, ha pedig beállíthatod úgy, hogy egyenesen álljon, az hasznos nagyobb sebességnél vagy nehéz terepen.
 6. Nézd meg, hogy a babakocsi milyen biztonsági és kényelmi funkciókkal bír.
  • Mennyire van kipárnázva?
  • Háttámla. Az állítható háttámla lehetővé teszi, hogy a gyerek egyenesen üljön, ha elaludna.
  • Lábtartó. Ez azért fontos, mert a nagyobb gyerekeknél megakadályozza, hogy a lábuk esetleg beleakadjon a kerékbe.
 7. Ellenőrizd a felfüggesztést és a fékeket. A jó felfüggesztéssel kevésbé lesz döcögős az utatok, míg a jó féknek gyorsan meg kell állítania a babakocsit. A legjobb fékek egyetlen karral az összes kereket megállítják.
 8. Nézd meg, milyen a teteje. Fontos, hogy a babakocsi teteje megvédje a gyereket a napsugárzástól és az esőtől.
 9. Ellenőrizd, hogy mekkora tárolókapacitása van. A jó babakocsiban van elég hely a tárolóban arra, hogy beleférjenek a vásárolt dolgok, néhány tartalékruha, bébiétel stb.
 10. Próbáld ki, hogy meg tudod-e emelni, illetve hogy befér-e a kocsiba.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha tudod, teszteld lépcsőn is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • tesztelés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A nagyobb kerekű babakocsikat időről időre fel kell pumpálni, ezért vegyél hozzá pumpát is.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag