Bővítményt keresni és telepíteni Wordpressben

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell bővítményt keresni és telepíteni Wordpressben?

Wordpress-frissites-manualisan.png

A bővítmények lehetővé teszik, hogy WordPress rendszerű weboldalunkat kiegészítő funkciókkal gazdagítsuk, ezáltal a lehető legjobban igényeinkhez igazítsuk. A bővítmények rendkívül sokfélék lehetnek – vannak, amelyek a weboldal biztonságosabbá tételében segítenek, a megjelenésen változtatnak vagy akár az online marketingben, az optimalizálásban segédkeznek. Éppen ezért általában nem egyszerű azt megtalálni, amelyik pontosan illeszkedik elképzeléseinkhez, ugyanakkor a sokféleség miatt nagy rá az esély, hogy kitartó kutatással valóban találunk egy olyat, amelyik tökéletesen megfelel majd.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindenekelőtt meg kell határoznunk azt, hogy mire van szükségünk. A WordPress bővítmények listája rendkívül hosszú, fizetős és ingyenes bővítmények egyaránt elérhetők online, amelyek mind más-más funkciókkal rendelkeznek. Van közöttük, amely a keresőoptimalizálásban segít, esetleg a weboldal tesztelésében vagy éppen szebbé varázsolásában. Igényeinket tehát érdemes minél pontosabban megfogalmazni, mielőtt a keresésnek nekilátunk.
 2. A bővítménykeresést legeredményesebben a WordPress Bővítmény Katalógusban (WordPress Plugin Directory) folytathatjuk le. Itt szerepel minden ingyenes, GP licensz alatt kiadott bővítmény, így ha nem akarunk pénzt kiadni és bízunk benne, hogy egy nem fizetős plugin is rendelkezik majd azokkal a képességekkel, amelyekre szükségünk van, mindenképpen érdemes átböngészni az adatbázist.
 3. Az adatbázisban szereplő sok tízezernyi bővítmény között egy egyszerű keresőmotor segítségével kutathatunk, keresőszavak megadásával szűkíthetjük a találatok körét. Figyeljünk oda arra is, hogy milyen nyelven adjuk meg a keresőszavakat, a hivatalos adatbázisban ugyanis szerepelnek olyan bővítmények is, amelyek elérhetőek magyar nyelven. Természetesen amennyiben kifejezetten magyar nyelvű bővítményt keresünk, abban az esetben mindenképpen magyarul is adjuk meg a keresőszót, de ha úgy gondoljuk, hogy ez segíthet a találatok pontosításában, akkor is ez lehet a megfelelő módszer.
 4. A találatok közül válasszuk ki azokat, amelyek érdekelhetnek bennünket, és nyissuk meg azokat. Minden bővítmény oldalán megtalálhatjuk annak részletes ismertetőjét, illetve adott esetben hivatkozásokat a fejlesztők vagy a bővítmény saját weboldalára, illetve azt is láthatjuk, hogy más felhasználók milyen értékeléseket adtak az adott pluginre.
 5. Kereshetünk bővítményeket egyébként saját honlapunk admin rendszeréből is. Ha ezt a megoldást akarjuk alkalmazni, keressük fel a Vezérlőpult Bővítmények menüjét, ahonnan a már telepített bővítményeket menedzselhetjük. Itt találunk egy Új hozzáadása hivatkozást, amelyre kattintva megadhatjuk a kulcsszavakat.
 6. A bővítményt többféleképpen is telepíthetjük. Az egyik lehetőség, hogy a WordPress adatbázisából letöltjük a tömörített fájlt, majd az kitömörített változatában saját webtárhelyünkre felmásoljuk a wp-content/plugins mappába. Ha közvetlenül a rendszerből kerestünk rájuk, akkor egyszerűen a Telepítés most hivatkozásra kell kattintanunk. Ha nem ftp kapcsolaton keresztül szeretnénk feltölteni a bővítményt, lehetőségünk van arra is, hogy az admin rendszerből tegyük ezt meg. A Bővítmények telepítése menüben található Feltöltés lehetőséget kell ekkor kiválasztanunk, majd tallózással megkeresni azt a plugint, amelyet telepíteni akarjuk.
 7. A bővítmények telepítése nagyon egyszerű. A Bővítmények menüben minden, a webtárhely megfelelő mappájába felmásolt bővítmény megjelenik, így mindössze annyi a feladatunk, hogy megkeressük azt, amelyiket éppen aktiválni akarjuk. Miután megtaláltuk, egyszerűen a Bővítmény bekapcsolása hivatkozásra kell kattintatnunk, a plugin pedig minden további nélkül telepítésre kerül.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha találtunk egy látszólag tökéletes, a leírás alapján az igényeinknek tökéletesen megfelelő bővítményt, akkor sem biztos, hogy a végére értünk a keresésnek. Lehet, hogy végül egy-egy tényező hibádzik majd, és ezért nem tudjuk úgy használni azt a gyakorlatban, ahogyan elméletben elképzeltük – éppen ezért érdemes egyszerre mindig több bővítmény kipróbálni és alaposan letesztelni őket, hogy pontosan mit tudnak és mit nem. Mindig alaposan nézzük át a beállítási lehetőségeket, és próbáljunk ki miden lehetőséget, probléma esetén pedig forduljunk segítségért a bővítmény vagy a Wordpress fejlesztőihez.
 • Magyar és angol nyelven egyaránt számos plugingyűjtemény érhető el online, amelyek általában egy-egy témában igen jó javaslatokkal tudnak szolgálni és részletes leírásokkal is rendelkeznek az adott bővítmény képességeiről, előnyeiről és hátrányairól, használatáról. Még ennél is nagyobb előnye ugyanakkor az ilyen oldalaknak, hogy általában személyes tapasztalatokból születnek a beszámolók, tehát első kézből tudhatjuk meg, hogyan is működik használat közben az adott bővítmény.
 • A telepített bővítmények menedzselésére a későbbiekben is kiváló lehetőséget ad a Bővítmények menüpont, ahol aktiválhatjuk vagy deaktiválhatjuk azokat, egy részüket pedig widget formájában a megfelelő helyen elhelyezve jeleníthetjük meg. A Vezérlőpult Beállítások menüjéből szintén lehetőségünk nyílik a bővítmények egy részének konfigurálására.
 • Előfordulhat, hogy a telepítés során kompatibilitási vagy más jellegű probléma adódik. Ebben az esetben több helyre is fordulhatunk segítségért. Miután ellenőriztük, hogy a hiba nem saját kapcsolatunkban, a szerverben vagy saját gépünk tárhelyében van-e, keressük fel a WordPress Bővítmény Katalógusban az adott bővítmény oldalát, és az ott található kapcsolati információkkal kíséreljünk meg kapcsolatba lépni a fejlesztővel.
 • Amennyiben ez nem sikerül, problémának elküldhetjük a WordPress fejlesztőinek is, illetve felkereshetjük a számtalan ilyen témával foglalkozó angol és magyar nyelvű weboldal, fórum, közösség egyikét, ahol gyakorlott szakemberek segíthetnek, akik első kézből rendelkeznek tapasztalatokkal a rendszerről és a bővítmények különféle lehetséges hibáiról, illetve a hibák megoldásáról.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus